Početna strana  
 O Komori >
 Baza propisa
 Akti Komore
 Sud časti >
 Izvršni odbori >
 Veća
 Regionalni odbori
 Stručni ispiti
 Permanentna obuka
 Regionalne kancelarije >
 Izdavanje licenci >
 Registar
 Članovi >
 Vesti i događaji >
 Osiguranje članova
 Glasnik IKS >
 Postanite član Komore
 Linkovi
 Kontakt
 
Informacije sa sednica
Skupštine >>
Upravnog odbora >>
Nadzornog odbora >>

Videoteka predavanjaMaterijali sa predavanja
Permanentna obuka
(bodovana predavanja)
Permanentno usavršavanje
(po starom programu)
Program regionalnih odbora


Brzi linkovi
Najčešća pitanja i odgovori
Katalog srpskih standarda i srodnih dokumenata
Informacije o članarini
Postupak za izdavanje licence
Zahtev za promenu ličnih podataka
Mirovanje članstva
 
 
:: Naslovna strana > Vesti > Nastavak aktivnosti Inženjerske komore Srbije u pružanju pomoći na otklanjanju posledica poplava
 
27.05.2014.
Nastavak aktivnosti Inženjerske komore Srbije u pružanju pomoći na otklanjanju posledica poplava
  Inženjerska komora Srbije je odmah nakon što je Vlada Republike Srbije proglasila vanrednu situaciju na teritoriji cele Republike, preduzela niz aktivnosti kako bi stručnom i materijalnom pomoći doprinela otklanjanju posledica poplava.

Odlukom Upravnog odbora formirano je koordinaciono telo, u čiji sastav su imenovani svi članovi Upravnog odbora, i koje je u stalnom zasedanju, koje će, na zahtev državnih institucija za pružanje stručne pomoći u otklanjanju posledica nastalih na objektima i zemljištu, formirati stručne timove u svim regionalnim centrima, sastavljene od inženjera potrebnih struka radi pružanja stručne pomoći u sanaciji nastale štete.

Inženjerska komora je Vladi i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uputila dopis kojim ih obaveštava da je ova institucija, koja broji 26.500 licenciranih inženjera svih struka iz oblasti graditeljstva, spremna da Republici Srbiji pruži stručno - tehničku pomoć kroz inženjerske usluge svojih članova, bez potraživanja novčane naknade za pružene usluge i izvršene radove.

Komora je pozvala i sve tehničke fakultete i specijalizovane institute da zajedničkim aktivnostima pomognu u sanaciji šteta nastalih od poplava i klizišta na objektima visokogradnje, niskogradnje, hidrotehničkim objektima i svim infrastrukturnim objektima.

Upućen je poziv svim članovima Komore, da se, ukoliko su spremni da volonterski budu uključeni u rad timova Komore, u što kraćem roku prijave za pružanje inženjerskih usluga u oblasti za koju su svojim stručnim znanjem i iskustvom najkvalifikovaniji. Koordinaciono telo - Upravni odbor, 26. maja 2014. godine, konstatovao je da se do sada prijavilo više od 400 inženjera različitih struka sa svih područja Republike Srbije. Koordinaciono telo je donelo zaključak da odredi koordinatore u svim opštinama i gradovima koji su pretrpeli štetu usled poplava, a koji će komunicirati sa organima lokalne samouprave i dostavljati Inženjerskoj komori informacije o potrebnoj stručnoj pomoći na proceni štete i otklanjanju posledica na tom području.

U ponedeljak, 26. maja 2014. godine održan je sastanak koordinacionog tela sa predstavnicima tehničkih fakulteta i specijalizovanih instituta, onih koji su se odazvali pozivu Inženjerske komore da zajedničkim aktivnostima pruže pomoć Vladi Republike Srbije i državnim organima na proceni štete i sanaciji posledica poplava. Na sastanku je dogovoreno da na poziv Vlade Republike i državnih institucija Inženjerska komora formira stručne timove koji će u saradnji sa lokalnom samoupravom učestvovati u proceni štete i sanaciji posledica od poplava. Predstavnici fakulteta i specijalizovanih instituta izrazili su spremnost da sa Komorom učestvuju u svim potrebnim aktivnostima.

Na poziv Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predsednik Inženjerske komore je prisustvovao sastanku na kome je dogovoreno da se procena štete na svim područjima u Republici Srbiji vrši po jedinstvenoj metodologiji i da će se svi učesnici u proceni pridržavati iste.

Na namenski račun koji je otvorila Vlade Republike Srbije za uplatu sredstava za otklanjanje posledica poplava, Inženjerska komora Srbije je, po odluci Upravnog odbora, uplatila sredstva u iznosu od 3.000.000,00 dinara. Zbog toga je odlučeno da se ove godine ne održi svečanost povodom obeležavanja "Dana Inženjerske komore Srbije", ne dodele nagrade Komore za 2014. godinu, da se članovi svih organa i tela Komore odreknu 50% svojih ličnih jednomesečnih primanja, a zaposleni u Sekretarijatu Komore 10% od jednomesečnih plata na ime pružanja pomoći ugroženim područjima.

Izvršni odbori sve četiri matične sekcije su odlučili da zbog teške situacije u zemlji, nastale nakon katastrofalnih poplava, odustanu od realizacije godišnjih manifestacija svojih matičnih sekcija, i sredstva predviđena planom i programom za ovu godinu preusmere na finansiranje aktivnosti Inženjerske komore Srbije u otklanjanju posledica poplava.

Neki regionalni odbori su samoinicijativno predložili da sredstva preostala za realizaciju planiranih programa do kraja godine, preusmere na aktivnosti Komore u otklanjanju posledica poplava.

Sa posebnom zahvalnošću ističemo solidarnost inženjerskih komora susednih država - članica Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju, koje su donele odluku da pruže materijalnu pomoć Republici Srbiji.

Inženjerska komora će sa svojim članovima, svesna težine situacije u kojoj se našla naša zemlja, i u narednom periodu preduzimati sve potrebne mere, koje su u njenoj moći, da pomogne Republici Srbiji da se posledice katastrofe koja nas je pogodila otklone stručno, efikasno i u što je moguće kraćem roku.

 
 
 
 
   
06. decembar 2022.
eng English
Pretraga članova IKS
Pretraga referenci
Lične prezentacije
Ponude zaposlenja (27)
Potražnja zaposlenja (0)
Promovisanje kompanija
Fotogalerija

facebook /

glasnik

glasnik

covid19

glasnik

inoaktivnosti

Prijava na sistem
Korisničko ime
Lozinka

peri

iksmobnet


hram
 
Literatura