Početna strana  
 O Komori >
 Baza propisa
 Akti Komore
 Sud časti >
 Izvršni odbori >
 Veća
 Regionalni odbori
 Stručni ispiti
 Permanentna obuka
 Regionalne kancelarije >
 Izdavanje licenci >
 Registar
 Članovi >
 Vesti i događaji >
 Osiguranje članova
 Glasnik IKS >
 Postanite član Komore
 Linkovi
 Kontakt
 
Informacije sa sednica
Skupštine >>
Upravnog odbora >>
Nadzornog odbora >>

Videoteka predavanjaMaterijali sa predavanja
Permanentna obuka
(bodovana predavanja)
Permanentno usavršavanje
(po starom programu)
Program regionalnih odbora


Brzi linkovi
Najčešća pitanja i odgovori
Katalog srpskih standarda i srodnih dokumenata
Informacije o članarini
Postupak za izdavanje licence
Zahtev za promenu ličnih podataka
Mirovanje članstva
 
 
:: Naslovna strana > Vesti > Prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije i potpredsednik Evropskog saveta inženjerskih komora učestvovao je, u sedištu Evropske komisije u Briselu, na Forumu o jedinstvenom tržištu...
 
26.05.2016.
Prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije i potpredsednik Evropskog saveta inženjerskih komora učestvovao je, u sedištu Evropske komisije u Briselu, na Forumu o jedinstvenom tržištu - Reforming regulation of professions: results of the mutual evaluation and way forward - Pedeset drugom sastanku Izvršnog odbora Evropskog saveta inženjerskih komora i Drugom sastanku Common Training platform projekta, od 18 do 19. maja 2016. godine u Briselu
  U sedištu Evropske komisije u Briselu, 18. maja 2016. godine, održan je Forum o jedinstvenom tržištu - Reforma propisa regulisanih profesija: rezultat međusobnih priznanja i put u budućnost (Reforming regulation of professions: results of the mutual evaluation and way forward). Forumu je prisustvovalo ukupno 394 predstavnika evropskih zemalja, kao i njihovih profesionalnih udruženja. Rad Foruma su podržali i istom se obratili Elzbieta Bienkowska, komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća i Lowri Evans, direktor u istom ministarstvu Evropske Komisije. U nastavku Foruma profesor Morris Kleiner sa Univerziteta Minesota održao je stručno predavanje, a potom su usledile panel diskusije, sa direktnim učešćem prisutnih predstavnika evropskih zemalja na Forumu. Opšti zaključak koji je donet na kraju Foruma jeste da Evropska komisija nije protiv regulisanih profesija, već je za optimizaciju regulisanja istih.

Sutradan, 19. maja, u sedištu Evropskog saveta inženjerskih komora u Briselu, održan je Drugi sastanak Common Training platform - CTP projekta. Pored članova Izvršnog odbora ECEC-a, sastanku su prisustvovali i Dirk Bochar, predsednik FEANI-a i Jean-Yves Pirlot, direktor Geodetskih inženjera Evrope (CLGE) u svojstvu partnera i zainteresovanih strana u ovom projektu. Na sastanku je izložen trenutni status projekta, iznet plan rada sa konkretnim rokovima i zaduženjima svih učesnika. Profesor Šumarac, kao jedan od koordinatora projekta, predstavio je svoj rad na izradi anketa koje su dostavljene svim evropskim državama, sa ciljem prikupljanja podatke o položaju inženjera, kako u smislu stručnog organizovanja, licenciranja i oblasti kojima se bave, tako i u smislu procesa obrazovanja koji bi trebao da se ujednači na nivou cele Evrope, a radi postizanja visokog stepena mobilnosti radne snage. Partneri i zainteresovane strane u projektu su podržale dosadašnji rad i dali korisne sugestije u cilju daljeg rada na ovom projektu.


Istog dana, po završetku Drugog sastanka CTP projekta, održana je Pedeset druga sednica Izvršnog odbora Evropskog saveta inženjerskih komora (European Council of Engineers Chambers). Profesor Šumarac je, kao potpredsednik Izvrsnog odbora ECEC-a i predsednik Radne grupe ECEC-a za CPD, podneo izveštaj o radu između dve sednice. Izvestio je o svim predavanjima koja su održana u okviru permanentnog usavršavanja, kao i o predavanjima koja će biti održana u narednom periodu, a sve u skladu sa zaključcima donetim na sastanku Radne grupe ECEC-a za CPD, održanog u Beogradu, u novembru 2015. godine, sa akcentom na predavanje "The legal acts on digital signiture in ECEC member countries and the experiences of the profession", održanog 28. januara 2016. godine, čiji je cilj bio upoznavanje inženjera svih struka sa iskustvima zemalja u regionu, zemalja članica Evropske unije, kao i Srbije, u oblasti primene kvalifikovanog elektronskog potpisa u procesu izrade projektno-tehničke dokumentacije i izdavanja elektronskih građevinskih dozvola. Članovi Izvršnog odbora ECEC-a su podržali rad na CPD projektu o čemu svedoči i objavljivanje izveštaja i snimka predavanja "The legal acts on digital signiture in ECEC member countries and the experiences of the profession" u zvaničnom biltenu Evropskog saveta inženjerskih komora, koji je preuzet direktno sa internet prezentacije Inženjerske komore Srbije. U nastavku sednice, članovi Izvršnog odbora su podneli izveštaje o ostalim projektima koji se sprovode u okviru ECEC-a, kao i o svim drugim pitanjima značajnim za rad Saveta.


Od izuzetnog je značaja istaći da je profesor Šumarac obavestio članove Izvršnog odbora ECEC-a o "Predlogu nacrta zakona o inženjerstvu" i svim važnim odredbama sadržanim u istom, a pre svega o tendencioznim nastojanjima tvoraca nacrta za ukidanje Inženjerske komore Srbije. Članovi Izvršnog odbora su izrazili potpuno protivljenje ovoj ideji uz snažan stav da bi ovakva rešenja automatski isključila predstavnika Srbije iz Evropskog saveta inženjerskih komora, uz veoma neizvestan proces ponovnog priključenja. Inženjerskoj komori Srbije data je puna podrška za opstanak u okvirima u kojima i danas radi. Nesumnjivo je da Inzenjerska komora Srbije u Evropskom savetu ima veoma važnog saveznika i prijatelja, sto predstavlja još jedan podsticaj za dalji uspešan rad Komore.
 
 
 
 
   
27. septembar 2022.
eng English
Pretraga članova IKS
Pretraga referenci
Lične prezentacije
Ponude zaposlenja (31)
Potražnja zaposlenja (1)
Promovisanje kompanija
Fotogalerija

facebook /

glasnik

glasnik

covid19

glasnik

inoaktivnosti

Prijava na sistem
Korisničko ime
Lozinka

peri

iksmobnet


hram