Početna strana  
 O Komori >
 Baza propisa
 Akti Komore
 Sud časti >
 Izvršni odbori >
 Veća
 Regionalni odbori
 Stručni ispiti
 Permanentna obuka
 Regionalne kancelarije >
 Izdavanje licenci >
 Registar
 Članovi >
 Vesti i događaji >
 Osiguranje članova
 Glasnik IKS >
 Postanite član Komore
 Linkovi
 Kontakt
 
Informacije sa sednica
Skupštine >>
Upravnog odbora >>
Nadzornog odbora >>

Videoteka predavanjaMaterijali sa predavanja
Permanentna obuka
(bodovana predavanja)
Permanentno usavršavanje
(po starom programu)
Program regionalnih odbora


Brzi linkovi
Najčešća pitanja i odgovori
Katalog srpskih standarda i srodnih dokumenata
Informacije o članarini
Postupak za izdavanje licence
Zahtev za promenu ličnih podataka
Mirovanje članstva
 
 
:: Naslovna strana > Vesti > Saopštenje članovima Inženjerske komore Srbije
 
23.11.2015.
Saopštenje članovima Inženjerske komore Srbije
 


Poštovani članovi Inženjerske komore Srbije,

Podsećamo vas da saglasno odredbama Pravilnika o načinu, postupku i rokovima sprovođenja objedinjene procedure od 1. januara 2016. godine otpočinje elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zajedno sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), razvija softver koji će se primenjivati u ovu svrhu. Postupak izrade ovog softvera je u završnoj fazi. Sva dokumentacija koja će se podnositi u postupku elektronskog izdavanja građevinskih dozvola dostavljaće se prema odredbama Pravilnika o načinu, postupku i rokovima sprovođenja objedinjene procedure, potpisana kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu. Lice koje bude podnosilo tehničku dokumentaciju putem sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola moraće da poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat kojim se potpisuju dokumenta u digitalnoj formi. Kvalifikovanim elektronskim sertifikatom u formi smart kartice ili USB tokena, vrši se potpisivanje dokumenata u digitalnoj formi i na taj način se pouzdano garantuje identitet potpisnika, integritet elektronskih dokumenata, i onemogućava naknadno poricanje odgovornosti za njihov sadržaj.

Kako bi svojim članovima ponudila lak i brz postupak dobijanja kvalifikovanog elektronskog sertifikata koji je neophodan prilikom predavanja tehničke dokumentacije u digitalnom obliku, a u okviru postupka izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, Inženjerska komora Srbije zaključila je sa Privrednom komorom Srbije, kao ovlašćenim sertifikacionim telom, Ugovor o formiranju registracionog autoriteta, između Inženjerske komore Srbije i Privredne komore Srbije, kao i Ugovor o izdavanju kvalifikovanog elektronskog sertifikata.
Ovim ugovorima Inženjerska komora Srbije uvodi se u mrežu registracionih autoriteta sertifikacionog tela Privredne komore Srbije, kao ovlašćena jedinica za vršenje poslova registracije korisnika u postupku izdavanja kvalifikovanog elektronskog sertifikata.
Inženjerska komora Srbije kao registracioni autoritet vršiće prijem i proveru zahteva za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata i prosleđivati ih na obradu Privrednoj komori Srbije, kao i izdavati gotove kvalifikovane elektronske sertifikate Privredne komore Srbije svojim članovima. Predaja zahteva za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata kao i preuzimanje gotovih sertifikata moći će da se vrši u Sekretarijatu Inženjerske komore Srbije u Beogradu kao i u svim regionalnim kancelarijama Komore.

Potpisivanje tehničke dokumentacije u digitalnoj formi može se vršiti sa svakim kvalifikovanim digitalnim sertifikatom koje izdaje bilo koje ovlašćeno sertifikaciono telo u Republici Srbiji.

Potpisivanjem navedenih ugovora sa Privrednom komorom Srbije, Inženjerska komora Srbije je postala registracioni autoritet ovlašćen za vršenje poslova registracije korisnika u postupku izdavanja kvalifikovanog elektronskog sertifikata Privredne komore Srbije, a sve u cilju omogućavanja svojim članovima da na jednom mestu, pored usluga koje im Komora već pruža, pribave i potreban kvalifikovani digitalni sertifikat na jednostavan i brz način.

Napominjemo da će tehnička dokumentacija koja se podnosi putem sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i dalje sadržati, kao i do sada, skeniranu odgovarajuću licencu člana Komore, kao i potvrdu kojom se potvrđuje da je član na dan izdavanja potvrde izmirio obavezu plaćanja članarine kao i da mu Odlukom Suda časti izdata licenca nije oduzeta. I ovi dokumenti će se potpisivati kvalifikovanim digitalnim sertifikatom inženjera koji podnosi tehničku dokumentaciju.

Inženjerska komora Srbije i Privredna komora Srbije trenutno vrše zajedničku izradu sistema poručivanja kvalifikovanih digitalnih sertifikata koji će se vršiti putem internet prezentacije Inženjerske komore Srbije. O puštanju u rad sistema poručivanja kvalifikovanih digitalnih sertifikata kao i o načinu korišćenja sistema svi članovi Inženjerske komore Srbije biće blagovremeno obavešteni putem internet prezentacije Komore kao i putem elektronske pošte.

Pravilnik o načinu, postupku i rokovima sprovođenja objedinjene procedure možete preuzeti sa internet prezentacije Inženjerske komore Srbije na linku.

 
 
 
 
   
01. decembar 2022.
eng English
Pretraga članova IKS
Pretraga referenci
Lične prezentacije
Ponude zaposlenja (27)
Potražnja zaposlenja (0)
Promovisanje kompanija
Fotogalerija

facebook /

glasnik

glasnik

covid19

glasnik

inoaktivnosti

Prijava na sistem
Korisničko ime
Lozinka

peri

iksmobnet


hram
 
Literatura