:: Naslovna strana > Vesti > Predavanje "Programiranje u arhitekturi"
 
25.05.2012.
Predavanje "Programiranje u arhitekturi"
  Predavanje "Programiranje u arhitekturi", održaće se u ponedeljak, 28. maja 2012. godine, u sali 254 na Arhitektonskom fakultetu Beogradu, sa početkom u 16 časova. Predavač je dr Miloš Dimčić. Govoriće o svom radu na projektu za Aerodrom u Šencenu (Kina), Arh. M. Fuksasa, koji predstavlja najveću konstrukciju i fasadu, parametarski definisanu preko nepravilne površine, na svetu. Sa rešetkastom konstrukcijom od približno 400.000 različitih čeličnih štapova i 65.000 jedinstvenih fasadnih elemenata, generisanih preko 300.000 kvadratnih metara površine, ovakav projekat je praktično nemoguće izvesti manuelnim crtanjem geometrije i detalja.
Dr Miloš Dimčić je napisao softver za generisanje kompletne konstrukcije i fasade. Prezentujući metode rada na ovom i sličnim projektima priznatih arhitekata, on daje sliku novog polja koje se stvara u poslednjih 20 godina - nove struke koje zahteva poznavanje arhitekture, konstrukcije i pre svega programiranja, kako bi omogućila razvoj metoda za automatizovanje planiranja i proizvodnje kompleksnih arhitektonskih i konstruktivnih elemenata.
Izložba nekih od najvećih i najkompleksnijih projekata na svetu, i predavanje o tehnikama korišćenih u radu na njima, će ukazati na ogromne mogućnosti programiranja u arhitekturi i skrenuti pažnju na metode koje se moraju integrisati u nastavu budućih arhitekata i konstruktera.U okviru predavanja pažnja će biti posvećena novom tipu rešetkastih konstrukcija razvijenom u okviru doktorske teze, kao i metodama optimizacije konstrukcija koje spajaju dizajn programe i softver za statičku analizu.