Početna strana  
 O Komori >
 Baza propisa
 Akti Komore
 Sud časti >
 Izvršni odbori >
 Veća
 Regionalni odbori
 Stručni ispiti
 Permanentna obuka
 Regionalne kancelarije >
 Izdavanje licenci >
 Registar
 Članovi >
 Vesti i događaji >
 Osiguranje članova
 Glasnik IKS >
 Postanite član Komore
 Linkovi
 Kontakt
 
Informacije sa sednica
Skupštine >>
Upravnog odbora >>
Nadzornog odbora >>

Videoteka predavanjaMaterijali sa predavanja
Permanentna obuka
(bodovana predavanja)
Permanentno usavršavanje
(po starom programu)
Program regionalnih odbora


Brzi linkovi
Najčešća pitanja i odgovori
Katalog srpskih standarda i srodnih dokumenata
Informacije o članarini
Postupak za izdavanje licence
Zahtev za promenu ličnih podataka
Mirovanje članstva
 
 
:: Naslovna strana > Vesti >Predavanja - Letnji naučni susreti Valjevske gimnazije 2010.
 
22.07.2010.
Predavanja - Letnji naučni susreti Valjevske gimnazije 2010.
  Povodom 140. godina od osnivanja, Valjevska gimnazija u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije a u okviru Programa letnjih naučnih susreta Valjevske gimnazije 2010., organizuje stručna predavanja svojih nekadašnjih učenika koji su sada istaknuti profesori univerziteta ili značajni istraživači u svetu.

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju predavanjima koja će se održati po sledećem rasporedu:

KAKO ĆE IZGLEDATI RAČUNARI U BUDUĆNOSTI? dr Goran Mašanović, profesor Univerziteta Sari (University Surrey) - Engleska
Sreda 28.07.2010. sa početkom u 19 časova
Sala Valjevske gimnazije
Valjevo, ul. Vuka Karadžića br. 3


MONITORING POMOĆU OPTIČKIH VLAKANA - NERVNI SISTEM ZA KONSTRUKCIJE
dr Branko Glišić, profesor Univerziteta Prinston (Princeton University) - SAD
Sreda 04.08.2010. sa početkom u 19 časova
Sala Valjevske gimnazije
Valjevo, ul. Vuka Karadžića br. 3


RAZVOJ TEHNOLOGIJA SERVICE PROGRAM MOBILITY
Dr Zoran Despotović, NTT DOCOMO Euro-Labs - Minhen, Nemačka
Sreda 04.08.2010. sa početkom u 20 časova
Sala Valjevske gimnazije
Valjevo, ul. Vuka Karadžića br. 3

Svi zainteresovani članovi Komore mogu da se prijave na telefon: 014/290-415 ili e-poštu:ingkomva@ingkomora.rs, kontakt osoba: Jasmina Djurdjević. Prisustvovanja predavanjima su besplatna za članove Komore.

KAKO ĆE IZGLEDATI RAČUNARI U BUDUĆNOSTI?

Predviđa se da će fotonika imati isti značaj u 21. veku kakav je elektronika imala u 20. Mnogobrojne su primene fotonike, a poslednjih godina je jedna naročito u fokusu velikih kompanija kao što su Intel i IBM: optičke veze u/među čipovima. Bakarne veze koje se trenutno koriste dostižu svoj limit i ne mogu da prate zahteve za stalnim povećanjem brzine prenosa podataka. Osim kašnjenja signala, problemi sa bakarnim vezama su i disperzija, gubici, zagrevanje itd. Poslednjih godina je jako intenzivno istraživanje mogućih rešenja za ovaj problem, i najviše obećava primena optičkih veza. Ako bi se prenos električnih signala kroz bakarne provodnike zamenio prenosom optičkih signala kroz silicijumske talasovode na istom čipu, mnogi od gore navedenih problema bi bili rešeni i brzina mikroprocesora bi i dalje mogla da značajno raste. Stoga je silicijumska fotonika u žiži interesovanja vodećih kompanija i univerziteta u svetu, i u toku predavanja biće predstavljene primene ove tehnologije kao i rad grupe na Univerzitetu Sari u Ujedinjenom Kraljevstvu.

MONITORING POMOĆU OPTIČKIH VLAKANA - NERVNI SISTEM ZA KONSTRUKCIJE

Monitoring je proces koji ima za cilj prikupljanje podataka relevantnih za stanje konstrukcija. Prikupljeni podaci se koriste za odredjivnje nosivosti konstrukcije i pružaju vlasnicima i menadžerima pouzdane informacije o sigurnosti konstrukcije i bazu za donošenje pravovremenih odluka o eventualnim popravkama. Ovakav pristup menadžmentu konstrukcija ima višestruku humanitarnu, ekonomsku i ekološku korist. Razvoj tehnologija u poslednje dve dekade, na prvom mestu u oblastima telekomunikacija, metrologije i informatike, ali i tehnologije materijala i gradjevinarstva omogućio je stvaranje monitoringa kao nove grane inženjerstva. Poseban doprinos razvoju monitoring dali su senzori zasnovani na optičkim vlaknima koji pored izuzetne preciznosti, pouzdanosti i dugotrajnosti, pružaju jedinstvene mogućnosti u oblasti merenja deformacija. Ovi senzori po prvi put omogućuju masovnu upotrebu senzora sa dugom bazom i ditribuiranih senzora, što opet omogućuje globalni monitoring konstrukcija. Cilj ovog predavanja je da predstavi ovu novu tehnologiju i originalne metode za monitoring koje iz nje proizilaze.

RAZVOJ TEHNOLOGIJA SERVICE PROGRAM MOBILITY

Korisnici mobilnih mreža imaju danas na raspolaganju mnoge servise (npr. pristup webu, igrice I sl.). Ipak, korisnici u roaming-u tipično nemaju isti kvalitet servisa kao lokalni (home) korisnici. Naš stav po pitanju ovog problema je sledeći: Najbolji način da poboljšamo kvalitet servisa korisnicima, a posebno onima u roamingu, jested a servisi sami postanu mobilini I kao takvi prate korisnike I budu dostupni sa lokacija u blizini korisnika. Pored poboljšanja kvaliteta servisa na strani korisnika, ovakav pristup može da bude koristan I za same mobilne operatere, koji na ovaj način mogu da optimiziraju iskorišćenje svojih resursa. Skup tehnologija neophodnih da se ostvari ova vizija je poznat pod imenom Service Program Mobility. Razvoj ovih tehnologija je glavna tema našeg istraživanja.

 
 
 
   
01. decembar 2022.
eng English
Pretraga članova IKS
Pretraga referenci
Lične prezentacije
Ponude zaposlenja (27)
Potražnja zaposlenja (0)
Promovisanje kompanija
Fotogalerija

facebook /

glasnik

glasnik

covid19

glasnik

inoaktivnosti

Prijava na sistem
Korisničko ime
Lozinka

peri

iksmobnet


hram
 
Literatura