Početna strana  
 O Komori >
 Baza propisa
 Akti Komore
 Sud časti >
 Izvršni odbori >
 Veća
 Regionalni odbori
 Stručni ispiti
 Permanentna obuka
 Regionalne kancelarije >
 Izdavanje licenci >
 Registar
 Članovi >
 Vesti i događaji >
 Osiguranje članova
 Glasnik IKS >
 Postanite član Komore
 Linkovi
 Kontakt
 
Informacije sa sednica
Skupštine >>
Upravnog odbora >>
Nadzornog odbora >>

Videoteka predavanjaMaterijali sa predavanja
Permanentna obuka
(bodovana predavanja)
Permanentno usavršavanje
(po starom programu)
Program regionalnih odbora


Brzi linkovi
Najčešća pitanja i odgovori
Katalog srpskih standarda i srodnih dokumenata
Informacije o članarini
Postupak za izdavanje licence
Zahtev za promenu ličnih podataka
Mirovanje članstva
 
 
:: Naslovna strana > Vesti > Izložba detalja arhitekture sa fasada zgrada izgradjenih poslednjih par decenija na opštini zvezdara
 
22.01.2015.
Izložba detalja arhitekture sa fasada zgrada izgradjenih poslednjih par decenija na opštini zvezdara
  Pozivamo Vas da u četvrtak, 22.01.2015.g. u Ustanovi kulture Vuk Karadžić, Bulevar kralja Aleksandra 77., prisustvujete otvaranju izložbe Detalja arhitekture sa fasada zgrada izgrađenih poslednjih par decenija na opštini Zvezdara, a koje pripadaju Postmoderni, Dekonstrukciji, Haj-teku i Neomoderni. Na izložbi se mogu videti radovi Darka i Milenije Marusić, Mirjane Lukić, Borislava Kostića, Svetislava Ličine, Ognjena Djurovića, Mihaila Čanka, Dejana Todorovića, Vladimira Djordjevića, Miloša Bobića, Milana Lojanice, Miodraga Mirkovića, Olivera Stankovića, Dalibora Pantića, Danka Markovića, Jelene Ivkov, Petra Markova.

Izložbu će otvoriti dr. Radmila Stojanović; uvodna reč, arh. Radomir Vuković, i ispred "Centra za istraživanje digitalne kulture" Vladimir Andjelković. Izložbu je podržala Opština Zvezdara.

Radomir Vuković: DETALJ

Postmoderna, Dekonstrukcija, Haj-Tek i Neomoderna na Zvezdari


Novo zamenjuje staro. Reč zamenjuje nije primerena ovoj situaciji. Ruši se jedno, gradi se drugo. Pre 150 godina ovde su bili potoci, drvene klupe za pranje veša, livade, kukuruzi, vrbaci, ogradjeni pašnjaci i bašte, prolazi za stoku... Sve je to zamenjeno (čitaj porušeno) pre prekjuče. Pojavljuju se prve kuće na sprat, ali one su izvan urbanističkih zakonitosti vremena.

Otkako se pamti, ljudi su i gradili i rušili. Kuće u kojima su živeli i radili, ali i one druge, koje pokazuju koliko ko ume, sme i može. U cikličnim navratima, tehnologija bi pokazivala šta se može i dalje i više. Sve je porušeno juče.

Sve ovo smo gledali u nekim filmovima, divili se slikama u nekim časopisima. Novi materijali. Nove instalacije. Nova hemija. Nova fizika. Statika je još uvek dobra... U nekoj proporciji sve se to dešava i kod nas, primereno našoj Sudbini. I tako, ovoga trenutka pred nama se dešava nova logična, razumljiva a i na neki način iščekivana situacija. Dolazi do novog civilizacijskog, tehnološkog i investicionog prodora. Sve je to pokrenuto energijom koja se zove Kapital, ili Novac. Kako hoćete. Vreme besplatnog deljenja stanova je prošlo. Sada stanovi moraju da se kupuju. Stan postaje roba. Stan je mašina za stanovanje. Ponovo se pojavljuje termin Stambena arhitektura. Individualna i kolektivna. Arhitekti imaju posla.

Na livadama se rade gabaritno masivni blokovi sa koji po prirodi stvari zahtevaju visoku organizaciju industrijskih stanova. Nema pokrenutih kubusa. Prostora za fasadnu stafazu kao da nema. Sve je potčinjeno frekvenciji cena/m2. Kao protiv teza ovome pojavljuju se lokacije skromnih dimenzija uslovljene svakojakim isecanjem iz nekadašnjih parcela. Prostora nema mnogo.

To su iznudjeni paralelopipedni oblici urasli u gradjevinsku divljinu prošlih vremena. Tu se javlja prva ozbiljna uslovljenost svekolikog projektantskog rada. Zahtev investitora za maksimalnom korisnom površinom, uslovio je da je veliki broj novoizgradjenih objekata postavljen direktno na regulacionu liniju. Ako se tome pridodaju kalkanski zidovi, koji su retko na granici parcele, postavljanje kalkana direktno na granice parcele, postavlja se pitanje koliko je preostalo prostora za dalji kreativni rad. I tada se dolazi do neverovatne ekvilibristike. Arhitekte zaboravljaju trodimenzionalnu uslovljenost i svoju kreativnu energiju postavljaju u dvodimenzionalnu ravan fasadnog platna. Ovaj formalni minimalizam pripada istoj školi. On je u kontekstu aktuelne internacionalne produkcije. Svaki od ovih detalja, mogao bi biti prepoznat na bilo kom objektu, izradenog tamo, bilo gde. Zlatni presek, nevidljive tangente, zamišljene dijagonale... Sve to više ne postoji. Zapravo sve ovo postoji, ali optička iluzija upotrebe svega ovoga, postala je slika jednog usvojenog moderniteta. To je slika jedne slike. To je isti rukopis čitljiv u različitim detaljima. Šta god da se misli o ovome, to jeste edukativna matrica, za one koji idu preko gradjevinske linije. Koji gledaju ovo kako je zamenilo ono. Izvanredno sekvencionirane fotografije pokazuju da je sve ovo tačno. To su grafike vrhunskog nivoa.

 
 
 
 
   
06. decembar 2022.
eng English
Pretraga članova IKS
Pretraga referenci
Lične prezentacije
Ponude zaposlenja (27)
Potražnja zaposlenja (0)
Promovisanje kompanija
Fotogalerija

facebook /

glasnik

glasnik

covid19

glasnik

inoaktivnosti

Prijava na sistem
Korisničko ime
Lozinka

peri

iksmobnet


hram
 
Literatura