:: Naslovna strana > Vesti > Savetovanje na temu "Gasifikacija Grada Niša - Industrija - široka potrošnja - rešavanje 2005. - 2015." održano je 02. oktobra 2015. godine u Skupštinskoj sali Grada Niša
 
20.10.2015.
Savetovanje na temu "Gasifikacija Grada Niša - Industrija - široka potrošnja - rešavanje 2005. - 2015." održano je 02. oktobra 2015. godine u Skupštinskoj sali Grada Niša
  U organizaciji Inženjerske komore Srbije - regionalnih odbora podsekcija diplomiranih mašinskih inženjera Regionalnog centra Niš, održano je u Skupštinskoj sali Grada Niša 02. oktobra 2015. godine, Savetovanje na temu "Gasifikacija Grada Niša - Industrija - široka potrošnja - rešavanje 2005. - 2015.".Savetovanju su prisustvovali predstavnici Grada Niša i Udruženja za gas Srbije, brojni članovi Komore, predstavnici medija i ostali uvaženi gosti. Po oceni Dragana Živkovića, člana Izvršnog odbora matične sekcije izvođača radova i člana Regionalnog odbora podsekcija diplomiranih mašinskih inženjera Regionalnog centra Niš proces gasifikacije ide veoma sporo i gas se ne koristi u meri u kojoj je to moguće pa i efekti u oblasti životne sredine izostaju. Miroljub Stanković, zamenik načelnika Uprave za planiranje i izgradnju Grada Niša naglasio je važnost izrade planskih dokumenata za gradski gasovodni prsten. Svetomir Milinković, predsednik Upravnog odbora Udruženja za gas Srbije, koji je i sam učestvovao u izgradnji gasifikacije Grada Niša, konstatovao je da je dinamika izgradnje nedovoljna tako da ovaj veoma važan infrastrukturno energetski sistem, nije u funkciji koju bi trebalo da ima.

Predstavnici regionalnih odbora podsekcija diplomiranih mašinskih inženjera Regionalnog centra Niš, Bratislav Bojić, Ivan Ristić i Dragan Živković, izložili su učesnicima savetovanja sledeće oblasti: Aktuelno stanje u gasifikaciji grada Niša u 2015. godini, Distribucija prirodnog gasa u Nišu, ekonomski aspekti i efekti distribucije, Iskustva drugih gradova u sprovođenju procesa gasifikacije, Stanje prateće regulative u postupku izgradnje gasovodne mreže i gasnih instalacija i Perspektive gasifikacije grada Niša u narednom periodu.

Na savetovanju su doneti sledeći zaključci:
- Gasifikacija Grada Niša je u primarnom delu izgrađena skoro 90% (čelični gasovodni prsten), a u sekundarnom delu (plastična distributivna mreža) samo 15 %.
- Iskorišćenost gasne infrastukture i prirodnog gasa kao energenta je veoma mala, pogotovo kod individualne, široke potrošnje.
- Jedan od problema je i nepostojanje lokalne firme u Nišu za distribuciju i izgradnju sekundarne gasne mreže, koju imaju svi gasifikovani gradovi u Srbiji.

Video prilog sa savetovanja, koji je objavila Televizija Belle Amie iz Niša, možete pogledati na sledećem linku.