Početna strana  
 O Komori >
 Baza propisa
 Akti Komore
 Sud časti >
 Izvršni odbori >
 Veća
 Regionalni odbori
 Stručni ispiti
 Permanentna obuka
 Regionalne kancelarije >
 Izdavanje licenci >
 Registar
 Članovi >
 Vesti i događaji >
 Osiguranje članova
 Glasnik IKS >
 Postanite član Komore
 Linkovi
 Kontakt
 
Informacije sa sednica
Skupštine >>
Upravnog odbora >>
Nadzornog odbora >>

Videoteka predavanjaMaterijali sa predavanja
Permanentna obuka
(bodovana predavanja)
Permanentno usavršavanje
(po starom programu)
Program regionalnih odbora


Brzi linkovi
Najčešća pitanja i odgovori
Katalog srpskih standarda i srodnih dokumenata
Informacije o članarini
Postupak za izdavanje licence
Zahtev za promenu ličnih podataka
Mirovanje članstva
 
 
:: Naslovna strana > Vesti > Savetovanje na temu "Gasifikacija Grada Niša - Industrija - široka potrošnja - rešavanje 2005. - 2015." održano je 02. oktobra 2015. godine u Skupštinskoj sali Grada Niša
 
20.10.2015.
Savetovanje na temu "Gasifikacija Grada Niša - Industrija - široka potrošnja - rešavanje 2005. - 2015." održano je 02. oktobra 2015. godine u Skupštinskoj sali Grada Niša
  U organizaciji Inženjerske komore Srbije - regionalnih odbora podsekcija diplomiranih mašinskih inženjera Regionalnog centra Niš, održano je u Skupštinskoj sali Grada Niša 02. oktobra 2015. godine, Savetovanje na temu "Gasifikacija Grada Niša - Industrija - široka potrošnja - rešavanje 2005. - 2015.".Savetovanju su prisustvovali predstavnici Grada Niša i Udruženja za gas Srbije, brojni članovi Komore, predstavnici medija i ostali uvaženi gosti. Po oceni Dragana Živkovića, člana Izvršnog odbora matične sekcije izvođača radova i člana Regionalnog odbora podsekcija diplomiranih mašinskih inženjera Regionalnog centra Niš proces gasifikacije ide veoma sporo i gas se ne koristi u meri u kojoj je to moguće pa i efekti u oblasti životne sredine izostaju. Miroljub Stanković, zamenik načelnika Uprave za planiranje i izgradnju Grada Niša naglasio je važnost izrade planskih dokumenata za gradski gasovodni prsten. Svetomir Milinković, predsednik Upravnog odbora Udruženja za gas Srbije, koji je i sam učestvovao u izgradnji gasifikacije Grada Niša, konstatovao je da je dinamika izgradnje nedovoljna tako da ovaj veoma važan infrastrukturno energetski sistem, nije u funkciji koju bi trebalo da ima.

Predstavnici regionalnih odbora podsekcija diplomiranih mašinskih inženjera Regionalnog centra Niš, Bratislav Bojić, Ivan Ristić i Dragan Živković, izložili su učesnicima savetovanja sledeće oblasti: Aktuelno stanje u gasifikaciji grada Niša u 2015. godini, Distribucija prirodnog gasa u Nišu, ekonomski aspekti i efekti distribucije, Iskustva drugih gradova u sprovođenju procesa gasifikacije, Stanje prateće regulative u postupku izgradnje gasovodne mreže i gasnih instalacija i Perspektive gasifikacije grada Niša u narednom periodu.

Na savetovanju su doneti sledeći zaključci:
- Gasifikacija Grada Niša je u primarnom delu izgrađena skoro 90% (čelični gasovodni prsten), a u sekundarnom delu (plastična distributivna mreža) samo 15 %.
- Iskorišćenost gasne infrastukture i prirodnog gasa kao energenta je veoma mala, pogotovo kod individualne, široke potrošnje.
- Jedan od problema je i nepostojanje lokalne firme u Nišu za distribuciju i izgradnju sekundarne gasne mreže, koju imaju svi gasifikovani gradovi u Srbiji.

Video prilog sa savetovanja, koji je objavila Televizija Belle Amie iz Niša, možete pogledati na sledećem linku.
 
 
 
 
   
06. decembar 2022.
eng English
Pretraga članova IKS
Pretraga referenci
Lične prezentacije
Ponude zaposlenja (27)
Potražnja zaposlenja (0)
Promovisanje kompanija
Fotogalerija

facebook /

glasnik

glasnik

covid19

glasnik

inoaktivnosti

Prijava na sistem
Korisničko ime
Lozinka

peri

iksmobnet


hram
 
Literatura