Početna strana  
 O Komori >
 Baza propisa
 Akti Komore
 Sud časti >
 Izvršni odbori >
 Veća
 Regionalni odbori
 Stručni ispiti
 Permanentna obuka
 Regionalne kancelarije >
 Izdavanje licenci >
 Registar
 Članovi >
 Vesti i događaji >
 Osiguranje članova
 Glasnik IKS >
 Postanite član Komore
 Linkovi
 Kontakt
 
Informacije sa sednica
Skupštine >>
Upravnog odbora >>
Nadzornog odbora >>

Videoteka predavanjaMaterijali sa predavanja
Permanentna obuka
(bodovana predavanja)
Permanentno usavršavanje
(po starom programu)
Program regionalnih odbora


Brzi linkovi
Najčešća pitanja i odgovori
Katalog srpskih standarda i srodnih dokumenata
Informacije o članarini
Postupak za izdavanje licence
Zahtev za promenu ličnih podataka
Mirovanje članstva
 
 
:: Naslovna strana > Vesti >Učešće Komore na konferenciji "Zelena energija Srbije - Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost"
 
19.07.2013.
Učešće Komore na konferenciji "Zelena energija Srbije - Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost"
  Dana 15. 07.2013. godine u hotelu "Hajat" održana je konferencija na temu "Zelena energija Srbije - Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost", u organizaciji "Bizlife - a". Konferencija je okupila predstavnike nadležnih državnih organa, državnih institucija, organizacija, privrede i ekonomista koji se bave ovom problematikom.
Ispred Inženjerske komore Srbije na konferenciji su učestvovali Milovan Glavonjić, predsednik Inženjerske komore Srbije i prof.dr Dragoslav Šumarac, predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije.
Konferencija je održana u okviru dva panela.

Prvi panel na temu "Obnovljivi izvori energije" otvorila je Zorana Mihajlović, ministar, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Panelisti prvog panela BIZLife konferencije bili su Dejan Trifunović, pomoćnik ministra, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Massimiano Capobianchi, Expert - koordinator za obnovljive izvore energije, Direkcija za OIE, Blok Energetika NIS, Ana Brnabić, predstavnik, Srpsko udruženja za energiju vetra (SEWEA), Goran Mitić, direktor, Centar za zelenu ekonomiju i savetnik predsednika Zeleni Srbije.

Ministarka Mihalović je naglasila da je Srbija preuzela obavezu da do 2020. godine poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji sa sadašnjih 21,2 na 27 odsto. Direktiva EU takođe predviđa da do 2020. godine korišćenje obnovljive energije u transportu iznosi najmanje deset odsto ukupne potrošnje goriva u Evropskoj uniji. Što se energetske efikasnosti tiče, dovoljno je reći da Srbija godišnje troši dve milijarde evra na uvoz energenata, koje troši krajnje neracionalno (čak tri puta više energije koristi se u Srbiji nego u zemljama EU).

Drugi panel na temu "Energetska efikasnost" otvorio je mr Velimir Ilić, ministar, građevine i urbanizma. Panelisti drugog panela BIZLife konferencije bili su Dejan Novaković, državni sekretar, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Antonela Solujić, šef odseka za unapređenje energetske efikasnosti, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Aleksandra Damnjanović, pomoćnik ministra, Ministarstvo građevine i urbanizma, Matthias Heeger, stariji partner, CDC, prof. dr Goran Jankes, Mašinski fakultet u Beogradu, prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije (IKS), Aleksandar Đelić, član Saveta zelene gradnje Srbije.

Ministar Ilić je istakao značaj EE zgrada i dobru saradnju sa Inženjerskom komorom Srbije na ovom zajedničkom projektu. Naglasio je da i na svojim privatnim objektima uvodi obnovljive izvore energije (solarne panele i toplotne pumpe) i da je važno da i druga ministarstva, pored ministarstva građevinarstva i urbanizma, podrže EE, pre svega Ministarstvo finansija. Naime Svetska banka i druge međunarodne finansijske institucije nude privatnom i javnom sektoru povoljne kredite koje treba prihvatiti jer se brzo otplaćuju.

Prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije u svom izlaganju istakao je da je IKS kao strukovna organizacija, zajedno sa Ministarstvom građevinarstva i urbanizma izradila dva Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada i da je od strane Ministarstva određena za sprovođene obuke za stručne ispite iz oblasti EE zgrada. Do sada je obuku prijavilo oko 1500 a stručni ispit položilo, i dobilo licencu 381, oko 1000 inženjera.
Takođe, istakao je da u Srbiji postoji oko tri miliona objekata u kojima se sada troši između 150 i 200 kilovat časova po kvadratu godišnje, kao i da je potrebno obučiti i zaposliti 2.000 licenciranih inženjera, kako bi svi objekti u zemlji mogli da budu kategorisani.

Uvođenje energetskog pasoša poskupelo je izgradnju za pet odsto, ali će kontrola potrošnje energije omogućiti da se uvedu mere štednje, pa se povraćaj uloženih sredstava u energetsku efikasnost može očekivati za pet do šest godina. Na primer Amerikanci su dokazali da se 1kWh energije može dobiti ulaganjem 7 centi izgradnjom novih postrojenja ili ulaganjem 2,5 centi merama štednje. Jasno je da je štednja tri puta ekonomski isplativija. U Srbiji postoji oko tri miliona raznih objekata čija je prosečna potrošnja od 150 do 200 kilovat časa po metru kvadratnom na godišnjem nivou, dok u Evropskoj uniji ta potrošnja iznosi između 50 i 70 kilovat sati. 
 
 
   
06. decembar 2022.
eng English
Pretraga članova IKS
Pretraga referenci
Lične prezentacije
Ponude zaposlenja (27)
Potražnja zaposlenja (0)
Promovisanje kompanija
Fotogalerija

facebook /

glasnik

glasnik

covid19

glasnik

inoaktivnosti

Prijava na sistem
Korisničko ime
Lozinka

peri

iksmobnet


hram
 
Literatura