Početna strana  
 O Komori >
 Baza propisa
 Akti Komore
 Sud časti >
 Izvršni odbori >
 Veća
 Regionalni odbori
 Stručni ispiti
 Permanentna obuka
 Regionalne kancelarije >
 Izdavanje licenci >
 Registar
 Članovi >
 Vesti i događaji >
 Osiguranje članova
 Glasnik IKS >
 Postanite član Komore
 Linkovi
 Kontakt
 
Informacije sa sednica
Skupštine >>
Upravnog odbora >>
Nadzornog odbora >>

Videoteka predavanjaMaterijali sa predavanja
Permanentna obuka
(bodovana predavanja)
Permanentno usavršavanje
(po starom programu)
Program regionalnih odbora


Brzi linkovi
Najčešća pitanja i odgovori
Katalog srpskih standarda i srodnih dokumenata
Informacije o članarini
Postupak za izdavanje licence
Zahtev za promenu ličnih podataka
Mirovanje članstva
 
 
:: Naslovna strana > Vesti > Svečano pušten u rad DATA MANAGEMENT SYSTEM - CENTRALNI REGISTAR ENERGETSKIH PASOŠA
 
14.05.2014.
Svečano pušten u rad DATA MANAGEMENT SYSTEM - CENTRALNI REGISTAR ENERGETSKIH PASOŠA
 

U utorak 13. maja 2014. godine, u okviru nastupa Inženjerske komore Srbije na 58. Sajmu tehnike predstavljen je PROJEKAT DATA MANAGEMENT SYSTEM - CENTRALNI REGISTAR ENERGETSKIH PASOŠA - CREP, koje je pokrenulo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uz podršku Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ). Projekat je izradio BELIT. Tom prilikom svečano je pušten u rad DMS sistem. Srbija će biti među prvim zamljama u Evropi koja će koristiti DATA MANAGEMENT SYSTEM - CENTRALNI REGISTAR ENERGETSKIH PASOŠA.

Predsednik Inženjerske komore Srbije, Milovan Glavonjić održao je prezentaciju osvrnuvši se na dosadašnje korake koji se preduzimaju u cilju poboljšanja statusa članova Komore, kao i na planove Komore u narednom periodu.

Predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije, prof. dr Dragoslav Šumarac je u svom izlaganju, posebnu pažnju skrenuo na značaj postojanja pasoša energetske efikasnosti zgrada i potrebe da se kroz primenu propisa Evropske unije iz ove oblasti, omogući značajna ušteda energije. Prof. Šumarac je podsetio prisutne i na značaj ulaganja u projekte energetske efikasnosti, jer se investiranje u te projekte povrati već nakon pet do šest godina.

Lutz Jarczynski iz Nemačkog društva za međunarodnu saradnju prezentovao je Data management sistema u Evropskim zemljama istakavši da u tehnološki razvijenim zemljama do sada nije napravljen takav centralni registar energetskih pasoša zgrada kao što je registar koji od danas poseduje Republika Srbija.

Prisutnima se obratila i Jasminka Pavlović, načelnik odeljenja za energetsku efikasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastructure koja je ukazala na značaj Nacionalnog programa energetske efikasnosti koji će podstaći razvoj nove grane privrede a to će pokrenuti ne samo građevinsku već i ostale prateće grane industrije.

Antonela Solujić, šef odeljenja za energetsku efikasnost Ministarstva rudarstva i energetike, je objasnila da postojanje centralnog registra energetskih pasoša, uspostavlja bazu podataka koja će moći da pruži informacije o svim izdatim energetskim pasošima u zemlji, svi podaci će biti u elektronskom formatu i na osnovu njih će biti omogućeno raditi različite analize i izvlačiti podatke o uštedama energije, a dalje bi se ti podaci dostavljali Evropskoj zajednici i izveštavali ih o ispunjavanju energetskih ciljeva u Srbiji.

Dr Aleksandra Tomić, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Republike Srbije obratila se prisutnima i ukazala na značaj postojanja centralnog registra energetskih pasoša za celokupnu privredu Srbije.

Gospođa Jasminka Pavlović i gospođa Antonela Solujić, svečano su pustile u rad DMS sistem. Srbija će biti među prvim zamljama u Evropi koja će koristiti DATA MANAGEMENT SYSTEM - CENTRALNI REGISTAR ENERGETSKIH PASOŠA, a na skupu ga je predstavio Đorđe Lazić iz BELIT-a.

U nastavku programa dr Branislav Todorović, profesor Univerziteta u Beogradu, gostujući profesor univerziteta South East u Kini, urednik Elsevierovog časopisa Energy&Buildings, predsednik KGH društva Srbije održao je predavanje na temu "Nove tehnologije u cilju smanjivanja potrošnje energije za grejanje i klimatizaciju zgrada".

Miloš Petrović, dipl.inž.el. iz komanije "BUCK" održao je prezentaciju "Energetska efikasnost objekata kroz osvetljenje" i Đorđe Pikula, direktor kompanije "AURA LIGHT" održao je prezentaciju "Energetska efikasnost kroz primenu led tehnologije u stambenim, poslovnim i industrijskim objektima".

Galeriju slika možete pogledati ovde.

 
 
 
 
   
06. decembar 2022.
eng English
Pretraga članova IKS
Pretraga referenci
Lične prezentacije
Ponude zaposlenja (27)
Potražnja zaposlenja (0)
Promovisanje kompanija
Fotogalerija

facebook /

glasnik

glasnik

covid19

glasnik

inoaktivnosti

Prijava na sistem
Korisničko ime
Lozinka

peri

iksmobnet


hram
 
Literatura