Početna strana  
 O Komori >
 Baza propisa
 Akti Komore
 Sud časti >
 Izvršni odbori >
 Veća
 Regionalni odbori
 Stručni ispiti
 Permanentna obuka
 Regionalne kancelarije >
 Izdavanje licenci >
 Registar
 Članovi >
 Vesti i događaji >
 Osiguranje članova
 Glasnik IKS >
 Postanite član Komore
 Linkovi
 Kontakt
 
Informacije sa sednica
Skupštine >>
Upravnog odbora >>
Nadzornog odbora >>

Videoteka predavanjaMaterijali sa predavanja
Permanentna obuka
(bodovana predavanja)
Permanentno usavršavanje
(po starom programu)
Program regionalnih odbora


Brzi linkovi
Najčešća pitanja i odgovori
Katalog srpskih standarda i srodnih dokumenata
Informacije o članarini
Postupak za izdavanje licence
Zahtev za promenu ličnih podataka
Mirovanje članstva
 
 
:: Naslovna strana > Vesti > Odgovor Poreske uprave na inicijativu Komore vezano za evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa
 
11.05.2006.
Odgovor Poreske uprave na inicijativu Komore vezano za evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa
 
Povodom inicijative Inženjerske komore Srbije za oslobađanje obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase pravnih lica, tj. projektantskih biroa i preduzetnika koji se bave projektovanjem građevinskih i drugih objekata, inženjeringom i ostalim arhitektonkim i inženjerskim aktivnostima i tehničkim savetima, Poreska uprava -Direkcija za kontrolu, dostavila je sledeći odgovor čiji prepis objavljujemo u integralnoj verziji:

PREPIS

Republika Srbija
MINISTARSTVO FINANSIJA
Broj: 413-00-02513/2006-04
19.04.2006.godine
Beograd

PORESKA UPRAVA
Direkcija za kontrolu


11000 BEOGRAD
Save Maškovića 3-6

     Povodom vašeg dopisa od 14.03.2006.godine, kojim ste nam prosledili dopis Inženjerske komore Srbije, sa predlogom izmene Uredbe o određivanju lica na koja se, usled specifičnosti delatnosti koje obavljaju, ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase ("Službeni glasnik RS", br. 100/04 i 106/04), a po pitanju oslobađanja od obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase prilikom vršenja usluga u okviru registrovane delatnosti 74202 (projektovanje građevinskih i drugih objekata), 74203 (Inženjering) i 74204 (Ostale arhitektonske i inženjerske aktivnosti i tehnički saveti), obaveštavamo vas sledeće:
     U skladu sa odredbom člana 3. stav 1. Zakona o fiskalnim kasama ("Službeni glasnik RS" broj 135/04), lice koje je upisano u odgovarajući registar za promet dobara na malo, odnosno za pružanje usluga fizičkim licima, dužno je da vrši evidentiranje svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase.
     Saglasno odredbi člana 3. stav 3. Zakona, obaveza evidentiranja svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase ne odnosi se na poljoprivrednog proizvođača i vlasnika samostalne zanatske radnje koji na pijačnim tezgama i sličnim objektima prodaju poljoprivredne proizvode, odnosno sopstvene proizvode zanatstva i domaće radinosti, kao i na bankarske organizacije, osiguravajuće organizacije, PTT i javna preduzeća koja naknadu za prodata dobra, odnosno pružene usluge fizičkim licima naplaćuju ispostavljanjem računa o obračunu potrošnje preko mernih instrumenata (grejanje, gas, telefon, električna energija, voda i dr.).
     Uredbom o određivanju lica na koja se, usled specifičnosti delatnosti koje obavljaju, ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase ("Službeni glasnik RS", br. 100/04 i 106/04), određena su lica na koja se ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.
     Prema tome, s obzirom da delatnost 74202 (projektovanje građevinskih i drugih objekata), 74203 (Inženjering) i 74204 (Ostale arhitektonske i inženjerske aktivnosti i tehnički saveti), nisu izuzete od obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase navedenim članom Zakona, kao ni navedenom Uredbom, promet koji ostvari privredni subjekt u slučaju pružanja usluga projektovanja građevinskih i drugih objekata fizičkim licima, dužan je da evidentira preko fiskalne kase, bez obzira da li je plaćanje izvršeno gotovinski preko blagajne ili virmanskom uplatom na račun pružaoca usluga.
     Pri tome napominjemo, kada se pomenute usluge pružaju privrednim subjektima, odnosno pravnim licima i preduzetnicima, privredni subjekt koji pruža pomenute usluge nema obavezu evidentiranja tako ostvarenog prometa preko fiskalne kase.
     Takođe napominjemo, da će inicijativa Inženjerske komore Srbije po pitanju oslobađanja od obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase prilikom vršenja usluga u okviru registrovane delatnosti 74202 (projektovanje građevinskih i drugih objekata), 74203 (Inženjering) i 74204 (Ostale arhitektonske i inženjerske aktivnosti i tehnički saveti) uzeti u razmatranje prilikom naredne izmene Uredbe o određivanju lica na koja se, usled specifičnosti delatnosti koje obavljaju, ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

DRŽAVNI SEKRETAR

Vesna Arsić

 
 
 
 
   
06. decembar 2022.
eng English
Pretraga članova IKS
Pretraga referenci
Lične prezentacije
Ponude zaposlenja (27)
Potražnja zaposlenja (0)
Promovisanje kompanija
Fotogalerija

facebook /

glasnik

glasnik

covid19

glasnik

inoaktivnosti

Prijava na sistem
Korisničko ime
Lozinka

peri

iksmobnet


hram
 
Literatura