:: Naslovna strana > Vesti > Peta međunarodna Konferencija o arhitekturi BLOK
 
10.10.2013.
Peta međunarodna Konferencija o arhitekturi BLOK
  Peta međunarodna Konferencija o arhitekturi BLOK održaće se 10 i 11. oktobra 2013. godine u Kongresnom Centru ZIRA u Beogradu, ul. Ruzveltova 33. Međunarodna Konferencija BLOK o arhitekturi prvi put je održana 2009. godine, pokretač Konferencije je Kompanija Projmetal. BLOK se od tada održava svake godine u ZIRA centru, koja je istovremeno i dugogodišnji partner - suorganizator Konferencije. Glavni deo Konferencije čine predavanja ex catedra, a prateći su izložbe, forumi, radionice, konkursi, filmski maraton (u saradnji sa Jugoslovenskom Kinotekom) posvećen žanru arhitektonskog filma. Za ograničen broj posetioca, ulaz na predavanja, radionice i izložbe je potpuno besplatan, uz obaveznu registraciju preko zvaničnog sajta BLOK Konferencije www.blok.rs

U proteklih pet godina na BLOK-u je učestvovalo preko 60 poznatih svetskih arhitekata iz 30 zemalja. Održano je 12 izložbi, i štampano osam monografija i brošura. Osnovni cilj je podizanje svesti o kvalitetnoj arhitekturi, i kvalitetu prostora koji nas okružuje uopšte. Jubilarna Peta međunarodna Blok Konferencija, 2013. biće održana kroz pet panela: Experiment in Architecture, Heterotopias, Hospitality Design, Hotels, Commercial Buildings. Ove godine svoj dolazak na BLOK Konferenciju potvrdili su brojni poznati arhitekti iz inostranstva, među kojima Julien De Smedt, (JDS Architects), AKSL arhitekti (Špela Leskovics) iz Slovenije, Igor Franić iz Hrvatske (studio SZA), Murat Tabanlioglu iz Turske (Tabanlioglu Architects), Marco Casagrande (Casagrande Laboratory) iz Finske, Andreas Wenning iz Nemačke (studio Baumraum), Uldis Luksevics iz Letonije (NRJA), Elena Nedelcu, koja će predstaviti projekte studija Miralles Tagliabue iz Barselone, Juan Anon iz studija AICEQUIP iz Valensije, Španija, i mnogi drugi, koji će prezentovati svoje najnovije projekte, ideje, tendencije, metodologiju i način rada.

Ove godine, pored predavača iz inostranstva, pažnju posetilaca zavređuju i radionice, tri izložbe u ZIRA Centru (traju tokom meseca oktobra 2013.) i filmski maraton u Bioskopu Muzeja Jugoslovenske Kinoteke posvećen Filmu u kojem arhitektura ne igra sporednu ulogu (12-13. oktobra, subota i nedelja). U okviru BLOK Konferencije, raspisan je studentski konkurs "Eksperimentalna kuća", a biće održana i radionica o arhitektonskim skicama "Start from skach". Ova radionica ima za cilj rasvetljavanje ideja koje se mnogo bolje prepoznaju u skicama, a manje se vizuelno prepoznaju u artefaktima - realizovanim građevinama ili tehničkim opisima i istoriografiji. Druga radionica - okrugli sto o položaju žena u arhitekturi biće organizovana u saradnji sa Centrom za arhitekturu Beograd - CAB. Sve radionice su otvorene za registrovane posetioce.

Organizator BLOK-a ima dugoročne ciljeve, da animira javnost, i uvede nove prakse društveno odgovornih kompanija i profesionalaca - organizaciju kulturnih i javnih događaja. Savremene kompanije ne zadržavaju se u okvirima izrade projekata i poslovanja u okvirima inženjerskih delatnosti, već rade i na planu društvenog aktivizma postavljajući sebe kao aktera u kreiranju šire društvene svesti. Više informacija o kompaniji Projmetal, koja se u kontinuitetu, više od 62 godine bavi projektovanjem industrijskih i javnih objekata, kao inženjeringom i izgradnjom, i može se pogledati na zvaničnoj web stranici www.projmetal.com

Na BLOK-u se prezentuju najsavremeniji projekti, ponekad iz sasvim ličnog ugla prezentovani od strane vrhunskih svetskih autora, za koje publika nema priliku da sreće u medijima, internetu i društvenim mrežama. Konferencija spaja projektovanje, savremenu izgradnju, čime povezuje arhitekte i investitore, developere i izvođače radova, stručnu i najširu publiku.