:: Naslovna strana > Vesti > Održano je predavanje na temu "The legal acts on digital signature in ECEC member countries and the experiences of the profession" 28.01.2016. godine
 
02.02.2016.
Održano je predavanje na temu "The legal acts on digital signature in ECEC member countries and the experiences of the profession" 28.01.2016. godine
 

U organizaciji Inženjerske komore Srbije i Evropskog saveta inženjerskih komora (ECEC), 28. januara 2016. godine održano je predavanje na temu "The legal acts on digital signature in ECEC member countries and the experiences of the profession". Cilj predavanja je bio upoznavanje inženjera svih struka sa iskustvima zemalja u regionu, zemalja članica Evropske unije, kao i Srbije, u oblasti primene kvalifikovanog elektronskog potpisa u procesu izrade projektno-tehničke dokumentacije i izdavanja elektronskih građevinskih dozvola. U nastavku možete pogledati linkove medija koji su objavili tekstove o ovom predavanju:
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=226483
http://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/skup-o-elektronskom-potpisu-u-postupku-izdavanja-dozvola_683710.html
http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/predavanje-o-elektronskom-potpisu-u-izdavanju-gradevinskih-dozvola/5yz8l8j

Iskustva Srbije u upotrebi kvalifikovanog elektronskog potpisa u procesu izrade projektno-tehničke dokumentacije i izdavanja elektronskih građevinskih dozvola predstavio je predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije i potpredsednik Evropskog saveta inženjerskih komora, prof. dr Dragoslav Šumarac. Iskustva Austrije u ovoj oblasti preneo je Dr. Herbert Döller iz projektantske kuće Döller Dr. Vermessung Ziviltechniker GmbH, a iskustva Italije Martina Righetti iz Fondacije obrazovnog centra Consiglio Nazionale degli Ingegneri. Generalni sekretar Komore ovlašćenih arhitekata i građevinskih inženjera Makedonije, Dimče Atanasovski predstavio je iskustva Makedonije, koja su u velikoj meri korišćena i prilikom uvođenja potpisivanja tehničke dokumentacije kvalifikovanim elektronskim potpisom i u našoj državi. Anita Erak, predstavnik Inženjerske komore Crne Gore, prezentovala je primenu elektronskog potpisa u Crnoj Gori.

Predavanje je održano u formi Webinara sa direktnim učešćem predavača iz Austrije, Italije, Makedonije, Crne Gore i Srbije, a direktno se prenosilo u Beogradu, u regionalnim kancelarijama Inženjerske komore Srbije u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu, Subotici, kao i u Boru, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru i Kostolcu. Zatim na Građevinskom fakultetu u Beogradu, Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, firmama Strabag d.o.o., FormaPharm engineering Group d.o.o. u Beogradu i Moskvi kao i u EPS Distribuciji - ogranak Jagodina i JP Elektromreža Srbije.
Predavanje su direktno prenosile i druge inženjerske komore, članice Evropskog saveta inženjerskih komora i to Austrija, Italija, Hrvatska, Bugarska, Grčka, Crna Gora i Makedonija.

Galeriju slika možete pogledati ovde