:: Naslovna strana > Vesti > Specijalističke akademske studije "EDUCATE - Postgraduate Cource in Water Resources in Environmental Management"
 
01.06.2011.
Specijalističke akademske studije "EDUCATE - Postgraduate Cource in Water Resources in Environmental Management"
  Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu u okviru svojih aktivnosti organizuje specijalističke akademske studije pod nazivom "EDUCATE - Postgraduate Course in Water Resources in Environmenal Management".
EDUCATE je prvi program studija na daljinu akreditovan u Srbiji od strane Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Sveobuhvatni cilj ovih specijalističkih akademskih studija je da podrži međunarodnu regionalnu saradnju u oblasti vodoprivrede i zaštite životne sredine. Ovaj cilj se postiže kroz obrazovanje stručnjaka iz nekoliko zemalja iz regiona koji će postati kompetentni stručnjaci i biti spremni da na profesionalan način obavljaju svoj posao i preuzimaju vodeće pozicije u oblastima kojima se bave.

Predlog za formiranje specijalističkih akademskih studija je proistekao iz višegodišnje saradnje nekoliko evropskih univerziteta i institucija na projektu EDUCATE, u oviru INTERREG III B CADSES Programme, koji je iniciran u okviru UNESCO programa rekonstrukcije naučne saradnje u jugoistočnoj Evropi. Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu je jedan od partnera u ovom naučno-nastavnom projektu, dok su ostali partneri: Nacionalni tehnički univerzitet u Atini (NTUA) - Građevinski fakultet i Tehnološki fakultet, Univerzitet u Ljubljani - Građevinski i geodetski fakultet, Tehnički građevinski fakultet Bukurešt - Hidrotehnički fakultet i IRTCUD - Međunarodni centar za istraživanje i obuku u urbanom odvodnjavanju, pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Ove studije direktno doprinose razvoju održivih rešenja u oblasti zaštite životne sredine učeći studente strategijama koje podrazumevaju prostorni razvoj i njegove komponente u smislu održivosti. Pored akademskog rada, studenti su uključeni u istraživački rad, razvijaju komunikaciju i druge profesionalne veštine, uče da se orijentišu u mreži Evropskih akademskih institucija i što doprinosi tačnijem definisanju njihovih profesionalnih ciljeva i strategija.

Osnovni inovativni element ovih specijalističkih akademskih studija je tzv. e-learning komponenta. Studije su pripremljene kroz niz kompjuterskih alata za "učenje na daljinu" koji su svi integrisani na zajedničkoj internet platformi. Ovi kompjuterski alati omogućavaju razmenu znanja između nastavnika i studenata kao i studenata među sobom.
Do sada su četiri generacije studenata upisale studije. Prva generacija je upisala studije u decembru 2007. godine i u decembru 2009. godine studenti su odbranili teze.

Nastava za sledeću generaciju će početi u septembru 2011. godine i prijavljivanje kandidata je u toku.
Molimo Vas da se za sve dodatne informacije obratite Ljiljani Janković na tel. 337 02 06 i 321 85 30.

Prospekt specijalističkih akademskih studija možete pogledati ovde.
Plakat specijalističkih akademskih studija možete pogledati ovde.