Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 16 >-Kongresi, skupovi, savetovanja - Jubilarno okupljanje KGH stručnjaka
 
KONGRESI, SKUPOVI, SAVETOVANJA
Odštampaj
 
40. Internacionalni kongres o grejanju, hlađenju i klimatizaciji -Beograd, 2-4. decembar 2009.

Jubilarno okupljanje KGH stručnjaka
- Biserka Švarc -
 
Učesnici prvog skupa, krajem novembra 1970. godine, doneli su, između ostalih, dve značajne odluke. Prva je da se takav skup ubuduće održava svake godine u Beogradu, i druga da se osnuje Društvo za KGH Srbije, koje će u decembru ove godine takođe navršiti 40 godina postojanja. Skup je već krajem sedamdesetih godina prošlog veka dobio međunarodni karakter, proširujući krug domaćih i stranih učesnika, onih sa radovima i onih bez njih, iz godine u godinu potvrđujući renome ozbiljne i potrebne manifestacije, na kojoj ima šta da se čuje i nauči. Danas je to Kongres sa Izložbom, čije se održavanje najavljuje u mnogim stručnim glasilima i sajtovima kod nas i u svetu. To je manifestacija koju zvanično podržavaju najuglednije domaće i strane institucije iz ovog domena.

Programi beogradskog kongresa prate aktuelnu problematiku i redovno razmatraju teme značajne za razvoj nauke i tehnike KGH. Svesni briga koje su u protekle četiri decenije opterećivale a i danas opterećuju i razvijene zemlje i zemlje u razvoju, učesnici našeg kongresa su sa njegove govornice ili na štandovima izložbi (izložba je postala nezaobilazni deo kongresa) dobijali pravovremene i valjane informacije - u periodima energetskih kriza u 70-im godinama prošlog veka, zatim spasavanja ozonskog omotača, u naporima za očuvanje životne sredine i sprečavanja globalnog zagrevanja, uviđanja neophodnosti prelaska na obnovljive izvore energije i tako dalje. Četrdeset svezaka zbornika radova, sa isto toliko održanih skupova, ostaju kao dokumenti sposobnosti i revnosti svih onih na koje se ova struka oslanja i koji joj najavljuju budućnost sa, ipak, dobrim izgledima.
Beogradsko okupljanje stručnjaka o grejanju, hlađenju i klimatizaciji sada je najveći evropski kongres u grupi onih koji se održavaju svake godine, međunarodno poznat i priznat od najautoritativnijih srodnih asocijacija, kao sto su američka asocijacija - ASHRAE, evropska asocijacija grejanja i klimatizacije - REHVA i međuvladinih institucija - IIR (Međunarodni institut za hlađenje).

Za predstojeći kongres već je prijavljeno više od 40 radova iz zemlje i sveta. Radovi stižu iz Evrope, Azije, Amerike i Afrike, a predavači dolaze iz Italije, Austrije, Nemačke, Francuske, Engleske, Poljske, Češke, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Finske, Grčke, Turske, SAD... Očekuju se definitivne potvrde kineskih i inženjera i naučnika.

Kada je reč o broju stručnih i naučnih radova, najviše ih je iz naše zemlje i to od zaposlenih u Beogradskim elektranama, potom iz Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Niša... U delu na kome izlažu mladi i talentovani, studenti poslediplomci, primljeno je šest radova.

Teme koje će program ovogodišnjeg kongresa obuhvatiti su: Održivi sistemi, granice minimuma potrošnje primarne energije, Održive niskoenergetske zgrade i KGH sistemi, Energetske osobine zgrada i KGH sistema, KGH energetski efikasnih, održivih i inteligentnih zgrada, Integralno projektovanje održivih zgrada, Zgrade "nula" energije, Niskotemperaturno grejanje, visokotemperaturno hlađenje, Energetska efikasnost i održivost sistema klimatizacije, Energetska sertifikacija novih zgrada, Energetsko unapređenje postojećih objekata, Obnovljivi izvori energije u KGH sistemima, Prirodna ventilacija i distribucija vazduha, Sistemi KGH u visokim i velikim građevinskim objektima, Klimatizacija istorijskih objekata, muzeja, arhiva, Daljinski sistemi grejanja i hlađenja, Sistemi mikro kogeneracije i trigeneracije, Distribuirana proizvodnja energije za KGH, Održavanje i funkcionisanje sistema KGH, Inteligentne zgrade, automatska regulacija u praksi, Rashladni sistemi, Toplotne pumpe sa različitim izvorima toplote, Primena fazno promenljivih materijala u klimatizaciji i Kvalitet unutrašnjeg vazduha, uslovi ugodnosti.

Kompletan izlagački prostor u Sava centru već su rezervisale strane domaće i strane firme, učesnice Izložbe, u stvari Sajma termotehnike, na kome će se pojaviti oko 150 izlagača. Predviđeno je da se Izložba otvori 1. decembra u 18 sati, uz prisustvo i učesnika kongresnog dela ovogodišnjeg skupa.

Programski sponzori će i ove godine biti: Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, Privredna komora Srbije, Inženjerska komora Srbije, Američko društvo inženjera za grejanje, hlađenje i klimatizaciju - ASHRAE, Federacija evropskih nacionalnih društava za grejanje i klimatizaciju - REHVA i Međunarodni institut za hlađenje (IIR). Generalni pokrovitelji su preduzeća: FENIKS BB iz Niša i dve beogradske kompanije - FILTER FRIGO i MPG-KGH.

Svetska izdavačka i štamparska kuća naučnih izdanja ELSEVIER održaće u vreme Kongresa sednicu Uređivačkog saveta časopisa Energy&Buildings, koji je ove godine ocenjen kao časopis iz samog vrha međunarodnih naučnih publikacija. Na sednici Uređivačkog saveta učestovaće eminentni naučnici iz sveta i dodatno će učiniti da 40. Kongres i Izložba dobiju na veličini i značaju.


<<< Nazad na sadržaj
 
19. septembar 2021.