Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 16 >-Laureati 2009. - Hram gradila vera pravoslavna
 
LAUREATI 2009.
Odštampaj
 
Protoneimar dr Vojislav Milovanović, profesor Građevinskog fakulteta na Beogradskom univerzitetu

Hram gradila vera pravoslavna
- Svetlana Tanjević -
 
"Hram svetog Save na Vračaru, zavetni projekat Srpske pravoslavne crkve i naroda, zidan je ne samo betonom i kamenom nego i verom pravoslavnom i svetosavskom ljubavlju", odmah definiše svoju poziciju profesor i protoneimar dr Vojislav Milovanović, ovogodišnje dobitnik nagrade "za izuzetno dostignuće u organizaciji, upravljanju, inženjerskoj koordinaciji i stručnom inženjerskom radu" - kako je njegov angažman ocenila Komisija IKS. "Voditi velike projekte tehnička je odgovornost, ali u slučaju Hrama svetog Save to je odgovornost i prema Bogu i prema svom srpskom rodu. Reč je o jednoj specifičnoj situaciji u kojoj čovek treba da radi. To znači potpunu posvećenost da bi se posao uradio na najbolji mogući način što kvalitetnije sa što manje novca".

1Posvećenost izgradnji "hrama na Vračaru" traje četvrt veka - još od 1984. godine, kada je na inicijativu blaženopočivšeg patrijarha Germana osnovano preduzeće za projektovanje Hrama svetog Save, a kada je pribavljena saglasnost za nastavak radova profesor Milovanović među prvima ulazi na lokalitet i radi projekat postojećeg stanja


Hram svetog Save najveća je aktivna pravoslavna crkva na svetu. Moskovski hram Hrista spasitelja je zbog zvonika viši, ali je za 30 odsto u osnovi i zapremini manji od katedralne crkve na Vračaru. Profesor Milovanović je u razgovorima sa gradonačelnikom Moskve iz poštovanja isticao da su dva hrama jednaka sve dok Jurij Luškov nije posetio Hram svetog Save.

"Inženjerska komora - odlična ideja


"Sama ideja da se formira Inženjerska komora u našim uslovima je - genijalna", smatra Milovanović. "To nije bila originalna ideja, ali je izvanredna. Inženjerske komore postoje u razvijenom svetu, one su regulatorno telo koje definiše šta, ko i na koji način može da radi. U formiranju Komore sarađivao sam sa profesorom Dragoslavom Šumarcem, ali bio sam malo skeptičan - ipak smo mi država gde institucije ne funkcionišu na najbolji mogući način. Komora je definisana Zakonom o planiranju i izgradnji, ali zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji je vode - ona je i profunkcionisala. U ovih šest godina potpuno je opravdala postojanje. Pred njom su veliki poslovi koje bi tek trebalo uraditi, a prvenstveno one vezane za promenu visokoškolskog obrazovanja, odnosno definisanje licenci za one koji će završiti fakultete po Bolonjskoj deklaraciji."


"Pred novinarima je rekao da nisam govorio istinu", seća se Milovanović. "Nastao je muk. A onda je Luškov objasnio da je Hram svetog Save sigurno bar za 30 odsto veći od Hrama Hrista spasitelja. To je mogao sa sigurnošću da tvrdi jer je lično vodio kompletnu investiciju na izgradnji moskovskog hrama. Inače, naša saradnja sa Rusima traje dugo, još od 1906. godine, kada se Imperijalna hudožestvena akademija uključila u ocenu ponuđenih projekata na prvom konkursu raspisanom za izgradnju Hrama svetog Save. Saradnja se nastavila i posle 2000. godine. Poklonjen nam je bronzani spomenik svetog Save koji je postavljen ispred hrama, a u toku su pregovori o uključivanju ruske strane u završne radove. Posle posete Beogradu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva prošlog februara, dva puta smo se sreli sa crkvenodržavnom delegacijom Rusije i sada se dogovaramo oko učešća ruske strane, finansijskog i umetničkog, u izradi mozaika."

Hram svetog Save je projektovan u srpsko-vizantijskom stilu. U osnovi je oblika grčkog krsta sa kupolom nad naosom. Dužina istok-zapad je 91, a ose sever-jug 81 metar. Površina poda na nivou naosa je 3.650 kvadrata, visina od poda do kupole je 65, a sa krstom je 79 metara. Grubo rečeno, u hramu je ostalo da se uradi mozaik na zidovima (zauzimaće površinu od 1,7 hektara), kamene intarzije na podovima i montaža ikonostasa.

Oživeti tržište


"Raspad srpskog građevinarstva krenuo je pre više od decenije propašću velikih firmi", ističe Milovanović. "Ne treba zaboraviti da je jugoslovensko, što može da se identifikuje sa srpskim građevinarstvom pokrivalo tržište od Južne Amerike preko Dalekog i Bliskog istoka, i svuda su naši neimari bili najcenjeniji izvođači. Nije u pravo vreme urađena supstitucija društvenih privatnim firmama. Potencijali srpskog građevinarstva danas nisu ni blizu nekadašnjim. U svim državama priča o svetskoj ekonomskoj krizi vrti se oko građevinarstva, počev od izvora krize u SAD. Stigla je kriza i kod nas, i to vrlo visokim intenzitetom. Proizvođači građevinskog materijala nemaju kome da ga prodaju, izvođači nemaju gde da ga ugrade - jer nema investitora. Rešenje ovakvog stanja nije komplikovano, ali je teško izvodljivo. Treba oživeti tržište, a za to je potrebna značajna 'finansijska injekcija'. Ali državi je teško da dođe do tog obima kapitala da bi mogla da pokrene građevinarstvo, a uz to i sve prateće grane."


"Za izradu mozaika urađen je projekat koji podrazumeva raspored i sadržaje kompozicija", kaže Milovanović. "Izrada mozaika trebalo bi da traje između pet i osam godina. Nadamo se da će ključne kompozicije biti urađene do 2013, kada će se širom sveta proslaviti 1700 godina od Milanskog edikta, odnosno ozvaničavanja hrišćanske vere i prestanka progona hrišćana. Velika proslava planirana je i u Srbiji, u Beogradu, a pre svega u Nišu, gde je rođen car Konstantin koji je izdao edikt. Još moram da naglasim da su na gradilištu stasavale mnoge generacije uz isti prizor nedovršenosti i nemoći. Međutim, jasna vizija završenog hrama razlog je za optimizam da smo mi generacija koja će završiti posao koji su započeli naši preci. Na taj način hram će predstavljati simbol naše pravoslavne istrajnosti i postojanosti."

Za zasluge na izgradnji hrama na Vračaru profesor Milovanović je odlikovan Ordenom svetog Save III reda, a pre pet godina i Ordenom svetog Save I reda.

Prof. dr Vojislav MilovanovićProfesor dr Vojislav Milovanović rođen je 23. aprila 1947. godine. Završio je Zemunsku gimnaziju, a na Građevinskom fakultetu, geodetski odsek, u Beogradu diplomirao je 1970. Četiri godine kasnije je magistrirao, a 1978. i doktorirao na istom fakultetu. Tokom izrade magistrature i doktorata boravio je u SR Nemačkoj kao stipendista vlade te zemlje. U zvanje profesora izabran je 1985. godine. Bio je član komisije Ujedinjenih nacija za tehnologiju i obrazovanje zahvaljujući rezultatima svog naučnoistraživačkog rada. Do sada je objavio dva udžbenika i niz naučnih i stručnih radova. U prvoj demokratskoj vladi Zorana Đinđića bio je ministar vera, a taj ministarski resor zadržao je i u vladi Zorana Živkovića.


"Kada kolege daju nagradu, to je priznanje za sav uložen trud i rad." Tako Milovanović vidi nagradu Komore. "Jer, organizovati izgradnju jednog ovakvog objekta za koji nisu unapred ni predviđena ni definisana, ni obezbeđena sredstva jedan je izuzetno težak posao. Od 2000. godine do danas najveći deo novca obezbeđen je u organizaciji biroa koji vodim."


Procitajte iz oblasti "Laureati" i:
  • Nagoveštaj uspona inženjerskog kapaciteta
  • Za dve Marije jedno vredno priznanje
  • Najviše mi znači što je neko primetio rad
  • Normativ za elektroradove u građevinarstvu
  • Lakši i sigurniji navoz brodova
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    13. jul 2020.