Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 16 >-Između dva broja - Informacije se svakodnevno ažuriraju
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
 

Informacije se svakodnevno ažuriraju
- Miša Angeleski -
 
Članstvo Inženjerske komore Srbije sva događanja u svojoj strukovnoj i esnafskoj organizaciji može da prati i preko internet prezentacije, odnosno preko sajta Komore koji postoji od samog njenog osnivanja 2003. godine, kada je postavljena privremena prezentacija sa elektronskom formom zahteva za izdavanje licence. Usledile su dve veće promene - prva, u septembru 2003. godine, kada je ceo sistem preseljen u IKS, a druga krajem 2004, kada je informacioni sistem unapređen, sajt kompletno renoviran i uvedena mogućnost izrade lične prezentacije na sajtu za sve članove.

Od početka 2004. godine internet prezentacija, to jest sajt, sadrži obilje informacija, prvenstveno namenjenih članovima i budućim članovima Komore. Od osnovnih informacija tu su podaci o Komori, njeni opšti akti i organizacija, sve o radu Suda časti, zatim spiskovi članova, podaci o vrstama licenci i uslovima za dobijanje licence, podaci o regionalnim kancelarijama, podaci za kontakt i slično.

Od informacija koje su dinamičnije izdvajaju se vesti i događaji, odnosno najave predavanja, kurseva, informacije o održanim sednicama Upravnog odbora, izvršnih odbora matičnih sekcija, "Forum Komore", elektronska verzija "Glasnika", galerija slika i slično. Tu su i materijali sa održanih predavanja, katalozi knjiga za kupovinu po povlašćenim cenama, prijave za studijska putovanja po povlašćenim cenama, prijave za učestvovanje na predavanjima... Naravno da to nije sve, već samo, da tako kažemo, "reprezentativan izbor", a najbolje je ući na sajt i sve videti iz prve ruke.

Sajt www.ingkomora.rs dobro je posećen, jer javni brojač, postavljen pre nešto više od godinu dana, pokazuje oko 2.500.000 pristupa, što je u proseku oko 200.000 pristupa mesečno, odnosno oko 7.000 dnevno. Realan broj dnevnih poseta sajtu, po skromnoj oceni, jeste oko 2.000, što uopšte nije malo za sajt čija su ciljna grupa članovi. Nadležno informatičko odeljenje IKS intenzivno i kontinuirano se trudi da se poveća broj posetilaca, što je direktno proporcionalno sadržaju informacija na sajtu koje se svakodnevno uvećavaju.

Prema urađenim analizama, najviše su posećene lične prezentacije, koje mesečno zabeleže više od 20.000 poseta, zatim je to naslovna strana sa preko 15.000 poseta, programi i kursevi, katalozi knjiga, stručna studijska putovanja, "Glasnik"... Lične prezentacije prednjače jer se mogu direktno pronaći putem popularnih internet pretraživača direktnim unosom imena i prezimena, ili unošenjem podataka iz referenc liste. Lične prezentacije članova jedan su od načina da članovi istaknu svoje stručne rezultate. Svaki podatak iz prezentacije se indeksira što omogućava da članovi budu pronađeni i po imenu nekog projekta. Recimo, ukoliko se u polje za pretragu unesu reči "projekat dojave požara", dobiće se lista projektanata koji su povezani sa ovim terminima.

Kao u svakom poslu, i u životu, za internet prezentaciju Komore stižu i pohvale i prigovori, što bi se reklo - "ima onih koji vas hvale i onih koji vas kude". Naravno, stručna IT ekipa pregleda sve predloge i reaguje uvek u jednom pravcu - opravdane prigovore popravlja, a pohvale utiču na podizanje kvaliteta sajta. Ne treba ni naglašavati da se sajt Komore dnevno ažurira. Uostalom, na "Forumu Komore" otvorena je tema "Sajt Komore" gde članovi mogu javno ostaviti svoj komentar. Za sada se sajt ingkomora oslanja na sopstvene kapacitete (ne koriste se usluge IT firmi ili agencija). I još nešto, rukovodstvo Komore ima veliko razumevanje za razvoj informacionog sistema Komore, bez čega sigurno ne bi bilo postojećih rezultata.

1Javni brojač, postavljen pre nešto više od godinu dana, pokazuje oko 2,500.000 pristupa sajtu Komore, što je u proseku oko mesečno 200.000, odnosno oko 7.000 pristupa dnevno

Postoji teza da su stariji inženjeri, oni iznad 55 godina, informatički nepismeni, odnosno da nisu skloni ni kompjuteru, a još manje internetu. Narečena teza je izvedena posle nekoliko glasanja, pogotovu posle poslednjeg glasanja za članove Skupštine. Naime, elektronski je glasalo manje od 2.000 članova, a klasično, odnosno na listiću (uz slanje poštom) više od 6.000.

Međutim, poseta sajtu, koja premašuje 2,5 miliona za godinu dana, govori da inženjerski svet danas ne može da zamisli radni dan bez korišćenja računara i interneta. I ne samo interneta već i raznih inženjerskih softverskih alata koji olakšavaju izradu projekata. Zabrinjava to što, prema poslednjim statističkim podacima, 66,8 odsto stanovništva u Srbiji ne poseduje internet priključak, a 59,2 odsto nikad nije koristilo internet, što samo po sebi dovoljno govori.

Verujemo da članovi Komore ne spadaju u ovu grupu stanovništva, ali ne možemo decidirano tvrditi da ih nema. Zato je neophodno da celo društvo uloži veliki napor kako bi se postojeće stanje popravilo, jer samo od nas zavisi koliko brzo ćemo ići u korak sa našim kolegama iz razvijenih zemalja.


Procitajte iz oblasti "Između dva broja" i:
  • Milutin Milanković
  • Dani Komore na Vlasinskom letu
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    13. jul 2020.