Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 16 >-Između dva broja - Dani Komore na Vlasinskom letu
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
 

Dani Komore na Vlasinskom letu
 
 
Na Vlasinu došli članovi svih regiona Srbije "Dani Komore na Vlasinskom letu" polako, ali sigurno, postaje tradicija Inženjerske komore Srbije. Naime, Turističko-kulturna manifestacija "Vlasinsko leto" traje 24. godinu i uvek se održava u julu mesecu, ove godine od četvrtka 9. do nedelje 12. jula. Komori je ovo "drugi nastup" s tim da je svoj "ceo dan" imala u subotu 11. jula. Organizator Komorinog nastupa na Vlasinskom letu je, kao i pre godinu dana, bio Regionalni odbor Podsekcije građevinskih inženjera za Region Niš, a program je obuhvatio dve manifestacije "Stručne posete brani i arheološkom lokalitetu "Prvonek" i tribinu sa temom "Strateški razvoj juga Srbije" (održana u Svečanoj sali hotela "Vlasina"). Posebno je važno da su na "Danima Komore na Vlasinskom letu 2009" bili članovi, ne samo iz gradova tog regiona regiona (Niša, Leskovca, Vladičinog Hana, Vranja, Surdulice, Vlasotinca, Pirota), već i iz Novog Sada, Beograda, Valjeva, Krgaujevca, Čačka, gotovo iz cele Srbije.

Manifestacija "Dani Komore na Vlasinskom letu 2009" realizovana je u tri segmenta.

Prvi je bio poseta brani i akumulaciji "Prvonek" iznad Vranjske banje. Na samoj brani, Božidar Đorđević, zamenik generalnog direktora "Vodovoda Vranje", je prisutne upoznao o toku izgradnje i značaju ovog kapitalnog objekta. Ukazao je i na otkriće Rimske naseobine prilikom izgradnje akumulacije. O Rimskoj naseobini, prisutne je upoznao Goran Mitrović, kustos muzeja Vranje. Posle povratka na Vlasinsko jezeto, u Svečanoj sali hotela "Vlasina" Božidar Đorđević sa saradnicima, video prezentacijom upotpunio je predstavljanje projekta i objekta "Prvonek".

1Na 24. Vlasinskom letu, 9-12. jula, celodnevni program Komora je priredila predposlednjeg dana, posetama akumulaciji i arheološkom lokalitetu "Prvonek", i tribinom - "Strateški razvoj juga Srbije"


U drugom segmentu su realizovane tri teme.

Prva je bila prezentacija "Prostornog plana Koridora 10", autorke prof. dr Ljiljane Vasilevske, šef Regionalog centra, Agencije za prostorno planiranje Niš pri Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja.

Druga tema je bila prezentacija samog putnog Koridora 10 i njegova tehnička realizacija, sa svim izazovima sa aspekta izgradnje, koju je imao Zdravko Delević, tehnički direktor Instituta za puteve Beograd.

Treća tema je bila "Energetski Koridor 10", preciznije, gasifikacije Juga Srbije, koju je prezentirao Dragan Živković, menadžer energetike, dipl.maš.inž. inače, član Organizacionog odbora i član Izvršnog odbora Matične sekcije izvođača radova IKS.

Predstavljena je trasa magistralnog gasovoda MG-11 sa razvodnim gasovodima RG-11-01 i RG-11-02 od Niša do Vranja, kao i dinamika izgradnje.

Treći segment skupa pod nazivom "Srateški razvoj Juga Srbije - šansa u turizmu (banjskom, kongresnom, sportsko-rekreativnom, kulturološkom, komercijalnom)", relizovana je uz pomoć i aktivno učešće, predstavnika lokalnih samouprava Južne Srbije.

Učesnike su sa potencijalima opština upoznali: Nela Cvetković, član Gradskog veća za ekologiju, turizam i ugostiteljstvo Opštine Vranje , prezentacijom "Turistički potencijal Besne Kobile". Zatim je Novica Đorđević, iz Uprave Vranjska Banja, predstavio "Prirodni potencijali za razvoj turizma i bogatstvo geotermalne energije" dok je Zoran Milosavljević, direktor Specijalne bolnice Vranjska banja ukazao na mogućnosti svoje ustanove.

Tokom trajanja Tribine, dve sponzorske kompanije, predstavile su svoje proizvode Knauf Insolution iz Surdulice sa proizvodima za termičku izolaciju na bazi mineralne vune i "Skala garden" iz Subotice u oblasti parkovske arhitekture i zalivnih sistema.

"Znanjem za sutra"

Inženjerska komora Srbije je kao donator podržala humanitarno-dobrotvornu akciju pod nazivom "Znanjem za sutra", koja se odvija pod generalnim pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Borisa Tadića, uz podršku Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije, Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, grado-načelnika grada Beograda i mnogih drugih institucija. Naime, radi se o tome da se što većem broju polaznika so-cijalno ugroženih kategorija stanovništva omogući besplatno školovanje za rad na računaru i korišćenje interneta. Organizatori i pokrovitelji akcije uručili su zahvalnice donatorima - Inženjerskoj komori Srbije i Jubmes banci.

Procitajte iz oblasti "Između dva broja" i:
  • Milutin Milanković
  • Informacije se svakodnevno ažuriraju
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    13. jul 2020.