Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj16 > Uvodna reč - Spremni smo da uzmemo učešća u izradi podzakonskih akata
 
PISMO GLAVNOG UREDNIKA
Odštampaj
 
Profesor dr Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije

Spremni smo da uzmemo učešća u izradi podzakonskih akata
- Prof. dr Dragoslav Šumarac -
 
Dragoslav Šumarac Poštovane koleginice i kolege inženjeri,

Poslednji broj "Glasnika" je izašao neposredno pred proslavu 6. godišnjice Dana Komore, koja je obeležena u Pozorištu na Terazijama 14. juna 2009. godine. O samoj proslavi i o nagrađenima moći ćete da pročitate na stranicama koje slede.

Najvažniji događaj od interesa za struku između dva broja je usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji, u Skupštini Republike Srbije, 31. avgusta 2009. godine uz prisustvo 129 poslanika, ZA je glasalo poslanika čime je usvojen najvažniji pravni akt za rad i funkcionisanje inženjera Srbije i naše oreganizacije - Inženjerske komore Srbije. Zakon je objavljen u Službenom Glasniku RS br. 72/09 a stupio je na snagu 11. septembra 2009. godine. Dakle, naziv Zakona je ostao isti, mada, dok je trajala javna rasprava nosio je ime Zakon o uređenju prostora i izgradnji. Komora je kroz mnoge vidove uzela učešće u radu na samom Nacrtu Zakona... kroz kontakte sa ministrom dr Oliverom Dulićem i pomoćnicima Aleksandrom Petrović-Damnjanović i Nebojšom Janjićem. Mnoge primedbe su usvojene, ali postoje neke koje nisu. Na nama je, kao najstručnijoj organizaciji inženjeranaše Republike, da pomognemo našem domicilnom Ministarstvu za zaštitu okoline i prostorno planiranje u sprovođenju Zakona i spremni smo da uzmemo učešća u izradi podzakonskih akata. O tome smo već imali sastanak, 7. septembra u prostorijama Komore, i napravli dogovor sa pomoćnicima ministra.

Godina 2009. je proglašena od, strane Vlade Republike Srbije, "Godinom Milutina Milankovića", povodom čega sam na samoj Proslavi Dana Komore - 14. juna, održao predavanje o opusu našeg velikog naučnika. Naime, ove godine se navršava 130. godina od rođenja Milutina Milankovića, koga je NASA uvrstila među 15 najvećih naučnika svih vremena, koji su se bavili proučavanjem planete Zemlje, zajedno sa Galilejem, Njutnom, Ajnštajnom i drugima. Po Milankoviću je dobilo ime jedno nebesko telo i krateri na Mesecu i Marsu, ali malo inženjera zna da je on pre svega bio građevinski inženjer, da je diplomirao na mostovima i da je prvi doktor tehničkih nauka među Srbima. Povodom "Godine Milutina Milankovića" objavljujemo članak preuzet iz časopisa "Izgradnja", koji se odnosi na njegovu aktivnost, pre svega, u građevinarstvu.

Od događaja iz prethodna tri meseca izdvojio bih i Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture - BINA 09, događaj koji je sadržajem i aktivnostima od prvorazrednog značaja za struku i to ne samo arhitektonsku. Ove godine, Komora je pomogla održavanje ovih događanja čiju organizaciju su izvanredno uradile dve arhitektonske organizacije Društvo arhitekata Beograda (DAB) i Savez arhitekata Srbije (SAS).

Od događaja koji su planirani za naredni period, izdvajam sednicu Izvršnog odbora Evropskog saveta inženjerskih komora (European Council of Engineers Chambers - ECEC)koja će se održati u Beogradu 25. i 26. septembra ove godine. Svoju sednicu Izvršni odbor ECEC će održati u Inženjerskoj komori Srbije. To je priznanje našoj Komori za njeno angažovanje na međunarodnom planu, posebno u Evropi. Da podsetim, mi smo punopravni član ECEC od 2005. godine. U novembru mesecu održaće se redovna izborna skupština ECEC, na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo naše evropske asocijacije. Sednica će biti održana u Sofiji u Bugarskoj

U novom broju "Glasniku", pored opširnog izveštaja sa proslave Dana Komore - 14. jun, razgovora sa svim dobitnicima godišnjih i priznanja za počertak karijere, izveštaja sa naše, sada već tradicionalne akcije "Dani Komore na Vlasinskom letu", biće, u našoj najvažnijoj rubrici, intervju Gligorom Obrenovićem, predsednikom Nadzornog odbora Komore, jednim od članova koji su dali nemerljiv doprinos razvoju Inženjerske komore Srbije.

<<< Nazad na sadržaj
 
10. jul 2020.