Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 15 >-Nagrade komore - Nagrađeno devetoro stvaralaca
 
NAGRADE KOMORE
Odštampaj
 
Konkurs za godišnje nagrade Komore

Nagrađeno devetoro stvaralaca
-Biserka Švarc -
 
Ovogodišnji Konkurs za godišnje nagrade Komore imao je 21 kandidaturu u tri takmičarske kategorije u kojima je pomenuto/predloženo čak 27 imena. Od ukupnog broja kandidatura iz tekuće godine je bilo 14, dok je prostalih sedam iz predhodnih godina. U kategoriji "životno delo" bilo je šest predloga, za "izuzetno dostignuće" deset i za "početak karijere" pet predloga. Komisija za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu nagrada Inženjerske komore Srbije, u kojoj su bili Dragomir Acović, predsednik i članovi: Milorad Miladinović, Tatjana Đorđević, Biserka Švarc i Drago Ostojić. Predsednik Acović je na prvoj sednici, s obzirom na veliki broj pristiglih predloga, predložio da se članovi opredele za uži izbor kandidata, da bi na narednoj sednici doneli odluku - predlog. Naime, Komisija ne donosi konačne odluke o nagrađenima, već samo daje predlog

Upravnom odboru IKS, koji ima poslednju reč.

U kategoriji Nagrada za životno delo bilo je šest kandidatura - tri iz predhodnih i tri iz ove godine. Kandidati su bili četvorica arhitekata Miodrag Ferenček, Spasoje Krunić, Zoran Bojović i Branislav Mitrović i po jedan mašinac - Martin Bogner, odnosno, građevinac - Gojko Nenadić. U drugi krug su prošli diplomirani građevinski inženjer profesor Gojko Nenadić i diplomirani inženjer arhitekture, akademik SANU i profesor Branislav Mitović. Komisija je UO IKS predložila da Nagradu za životno delo dobije Branislav Mitrović.

1Na ovogodišnji konkurs pristiglo 14 predloga,a računajući pet iz 2007. i dva iz 2008. "Nagrada 2009" je najmasovnija i najneizvesnija, pa je Komisija predložila, da bude nagrađeno devetoro osoba - kandidata, a Upravni odbor IKS to prihvatio na poslednjoj svojoj sednici.

U kategoriji Nagrada za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti članova Komore bilo je 10 kandidatura, odnosno, 15 kandidata, i to četiri ekipe i šest pojedinaca. Najviše je bilo arhitekata Branko Bojović, Milan Bursać i Dalibor Bjelica, odnosno, Ružica i Jovan Sarić kao timovi, Milica Grozdanić, Milutin Gec i Mirjana Lukić - ukupno sedmoro. Mašinci su kandidovali dva tima: Titoslava Živanovića i Dragana Tucakovića, kao i Zorana Petkovića i Srđana Bošnjaka. Pojedinačni kandidati bili su još i dvojica diplomiranih građevinskih inženjera - Vojislav Milovanović i Milan Dević i jedan električar - Dragan Stašić. Komisija je u drugi krug "propustila" šestoro kandidata - Milicu Grozdanić, Dragana Stašića, Vojislava Milovanovića, Zorana Petkovića i Srđana Bošnjaka, Milutina Geca i Milana Devića, dok je za dobitnike "godišnjih nagrada" predložila - Dragana Stašića, Vojislava Milovanovića i tandem Zoran Petković - Srđan Bošnjak.

U poslednjoj ocenjivačkoj kategoriji za Nagradu za ostvarivanje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere bilo je pet kandidatura - jedna dvočlana ekipa i četvorica pojedinaca. Ekipu su sačinjavale arhitektice dve Marije - Savković i Milovanović, dvojica "mašinaca" Radoslav Galić i Ivan Zlatanović i po jedan "saobraćajac" Predrag Krstić i "građevinac" Predrag Petronijević. U uži izbor su ušle dve arhitektice, građevinac i mašinac, a za priznanja su predloženi - autorski tim Marija Savković i Marija Milovanović, odnosno, Ivan Zlatanović i Predrag Petronijević.

Kao što se vidi Komisija je UO IKS predložila da nagradi devetoro kandidata, odnosno pet pojedinaca i dva autorska tima, što je apsolutni rekord odkad Komora nagrađuje svoje članove. Ostvareni rekord po "broju ljudi", biće potvrđen novčanom nagradom. Fond nagrada je 24.000 evra u protivdinarskoj vrednosti, dok će neto nagrade pojedincima biti 4.500 evra "za životno delo", po 2.000 evra "za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti članova Komore" i po 1.000 evra "za ostvarivanje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere".

Ovogodišnja priznanja biće uručena na Dan Komore - 14. jun, na svečanosti koja će se održati u Pozorištu na Terazijama u Beogradu.

<<< Nazad na sadržaj
 
03. jul 2020.