:: Naslovna strana > Glasnik broj 15 >-Između dva broja - Prirodno je voleti tehniku
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
53. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, Beograd 11-15. maj

Prirodno je voleti tehniku
-Radovan Radović -
 
Sajam tehnike - najstarija priredba Beogradskog sajma, prvi put organizovan 1937. godine, održan je 53. put i trajao je od 11. do 15. maja. Okupio je 840 izlagača iz 24 zemlje sveta, koji su ponudili nekoliko hiljada proizvoda - eksponata među kojima je bilo promovisano i 200 produkata koji predstavljaju tehnološke novitete.

1Najstarija manifestacija Beogradskog sajma privukla je 840 izlagača iz 24 zemlje sveta koji su predstavili i promovisali nekoliko desetina hiljada proizvoda među kojima i preko 200 produkata koji su bili tehnološki noviteti.

"Prirodno je voleti tehniku" - bio je slogan 53. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, prvi put priređenog samo pod kupolama Beogradskog sajma na 20.000 kvadrtanih metara izložbenog prostora. Nije ga bilo "pod vedrim nebom" kao proteklih godina i decenija. Najveći broj od 240 inostranih izlagača došao je iz Nemačke, Slovenije, Češke, Mađarske, Austrije, Italije i Hrvatske. Ino- izlagači bili su grupisani u nacionalne i grupne izložbe - Češka, Rusija, Slovačka i Hrvatska izlagali su pod "nacionalnim" indeksom, a odrednicu "grupni" imali su Mađarski i Slovenački izlagači.

Otvaranje 53. Sajma tehnike i tehničkih dostignuća bilo je inovativno, jer ga nisu otvorili ni predsednici države ili kabineta, resorni i ino ministri, istaknuti privrednici ili političari, nego četvorica dečaka matematičkih šampiona Balkana Luka Milićević, Dušan Milijančević, Mihailo Cekić i Filip Živanović. Naime, srpska ekipa matematičara, u kojoj su pored pomenutih još bili i Teodor fon Burg, Vukašin Stojisavljević, Stefan Stojanović i Stevan Gajević (svi iz Matematičke gimnazije iz Beograda) ubedljivo je trijumfovala, pa joj je sa pravom pripala čast da otvori ovogodišnju priredbu, jer su to oni koji će vrlo brzo biti nosioci tehnološkog razvoja naše zemlje, a možda i vodeći stručnjaci u svetu.

Prvi put posle mnogo godina Sajam tehnike imao je manje od hiljadu izlagačaPretposlednjeg dana Sajma dodeljene su nagrade za najbolje proizvode. Konkurencija je bila velika pošto je predstavljeno preko 200 tehničko-tehnoloških noviteta. Žiri , koji je radio u sastavu Miroslav Pilipović, predsednik i članovi Dragan Milutinović, Goran Jankes i Branislav Živković sa Mašinskog fakulteta, kao i Srđan Stanković i Radovan Radosavljević sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, imao je pune ruke posla, ali je bio ekspeditivan i proglasio je 22 najbolja dostignuća dodeljući im 10 prvih i 12 drugih nagrada "Korak u budućnost". Zanimljivo je da je domaćim firmama pripala tačno polovina priznanja, što je više nego ohrabrujuće za srpski tehnološki razvoj.

Prvu nagradu "Korak u budućnost" za vrhunska tehničkotehnološka dostignuća dobili su: Röders GmbH Germany za RXP 500 - CNC obradni centar, ICM Electronics - Novi Sad za robotsku ćeliju za adaptivno zavarivanje, Bosch Rextoth AG Germany za sistem za beskontaktnu manipulaciju solarnim ćelijama, Alatnica Barović iz Obrenovca za mašinu za izradu profila i Heboe Maschinenfabrik GmbH Germany za STM5 - višefunkcionalnu mašinu za obradu deformisanjem za oblast Integra fleksibilna automatizacija. U kategoriji KGH (klimatizacija, grejanje, hlađenje) ngrađeni su - Robert Bosch - Beograd za regulator FW 200 u solarnim sistemima za pripremu PTV, slovenački Biodom 27 iz Kozina za kotao na biomasu - pelete - "Biodom 27", dok je u oblasti "procesna tehnika" nagrađeno ultrazvučno poboljšanje ekstrakcije biološki aktivnih supstanci proizvedenih u Tver

State Technical University Institute of nano and biotechnologies - Ruska Federacija. U oblasti "elektromagnetna i industrijska elektornika" lauretai su - ATB Sever - Subotica za sinhroni generator Tip: GSYOTE 6630 Lk-8 i ABS Holdings Novi Beograd za trofazni uljni distributivni transformator serije "Shindle" CPC-20.

Drugu nagradu "Posebno priznanje" dobili su Kovo Stanšk Czech Republic za mašinu za obradu sačmom TZ 3 - 5,5/21- 35, užički "Corun" za alat za obradu železničkih šina za skretnice D 004. A i zemunski "Eltrans in" za modularni sistem za transport i manipulaciju u robotizovanim ćelijama za oblast Integra fleksibilna automatizacija. U KGH oblasti nagrađene su dve kompanije - F.W. Oventrop GmbH & Co. KG Germany za regulacioni ventil "Cocon Q" za KGH tehniku i Tehnoexport iz Inđije za poliuretanske savitljive cevi Texoflex PU - W. Za oblast "procesna tehnika" nagrađene su tri firme: TRM filter - Slovenija za industrijski filterski uređaj ECO - COMPACT ECB - 2P1- M-A, italijanski Moretto za sistem za pneumatski transport u industriji plastičnih materijala Cruise Control i Saint Petersburg State Institute (Tehnical University) za sistem za prečišćavanje vode baziran na fero - manganskim granulama. U poslednjoj oblasti "elektromagnetna i industrijska elektornika" nagrađena su četiri preduzeća - ABS Holding Novi Beograd za distributivnu transformatorsku stanicu, beogradsko "Zavarivanje" za WALTER 250 AC/DC industrijski uređaj za zavarivanje, HCP - Kruševac za industrijski modem HCP HIT 55 i M Elektronik iz Zemuna za sistem za uštedu električne energije za javnu rasvetu M - BOX - 20 kvA.

Pored nagrada za proizvode ili tehnologije dodeljena su i priznanja za najbolji promotivni nastup, a te nagrade dodeljuje Udruženje ekonomskih propagandista Srbije (UEPS). Najbolji nastup je imala Kompanija VESIMPEX pa joj je pripao - GRAND PRIX sa diplomom i statuetom, dar Umetničke livnice "Voždovac" braća Jeremić. Drugu nagradu - DIPLOMU dobilo je sedam kompanija: ATB Sever iz Subotice, OBO Bettermann - Novi Sad, Junkers - Beograd, Interexim iz Novog Sada, Schrack Technik - Beograd, HESSEN - Hessian Ministry of Economics, Transport, Urban and Regional Development - Germany i ABS Holdings iz Novog Beograda.

Nesporazum

Ulazak na 35. SEEBBE 2009. i 53. Sajam tehnike članovima Komore, zbog štednje bio je delimično ograničen. Naime, svaki član je mogao samo jednom, o trošku Komore, da poseti sajamske manifestacije. Uz to predhodno je morao da se (pri)javi Direkciji IKS koja je na taj način lista posetilaca. Došlo je nažalost i do nesporazuma. Mnogi nisu to znali, pa pošto nisu bili na spisku nisu mogli ni da uđu - besplatno. Dakle i u buduće će moći svi članovi Komore da uđu besplatno na sajamske priredbe koje ih interesuju, ali samo po jednom, a ne kao do sada po nekoliko puta i naravno potrebno je da se prijave unapred


Procitajte iz oblasti "Između dva broja" i:
  • Najveći od Beča do Atine
  • Uspešan početak 2K saradnje
  • "Beogradska delegacija" u Zagrebu, Samoboru i Tuheljskim Toplicama
  • <<< Nazad na sadržaj