:: Naslovna strana > Glasnik broj 15 >-Između dva broja - Uspešan početak 2K saradnje
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
15. Međunarodni sajam građevinatsrva "InterStroJEKSpo 2009" - Sankt Peterburg, 14-18. april

Uspešan početak 2K saradnje
-Olga D. Damnjanović -
 
Dogovorena pre nikoliko meseci, počela je da se realizuje sradnje 2K, odnosno, Komore i turističke agencije Kompas, a prvo organizovano putovanje bilo je u Petrograd i Moskvu

Grupa od dvadestak članova IKS bila je na osmodnevnom putovanju u Rusku Federaciju (12-19. april), sa "prvim" zadatkom - poseta 15. Međunarodni sajm građevinasrtva Interstrojekspo 2009. koji se od 14. do 18. aprila održao u Sankt Peterburgu iliti Petrogradu (Ruska Federacija). Ovo je prva saradnička akcija 2K - Komore i turističke agencije "Kompas" koja je "inženjersku delegaci-ju" upoznala, pored Sankt Peterburga i sa Moskovom.

Petrogradski sajam građevinarstva održan je u izložbenom kompleksu "Lenexo" najvećem u sajamskom prostoru u tom delu Ruske Federacije. "Lenexpo" se prostire 100.000 kvadratnih metara zatvorenog (40.000) i otvorenog (60.000) izlagačkog prostora. "Pod krovom" je sedam paviljona-hala koje pored izožbenog dela imaji i konferencijiski koji čine pet dvorana/sala kapciteta od 120 do 1.054 sedišta.

Na Interstojekspu je učestvovalo oko 930 izlagača, ponajviše iz Rusije, ali i jednog broja evropskih zemalja. Robne grupe koje su posetioci mogli da vide bile su: toplifikacija, snabdevanje vo-dom i električnom energijom, materijali za završne građevinske radove, rešenja za enterijer, građevinska stolarija (prozori, vrata, kapije), građevinski materijali, građevinska mehanizacija, sanitarni uređaji, što je moglo da pokaže veoma dobru i informativnu sliku o ruskoj građevinarskoj indu-striji.

Iako je poseta Sajmu građevinarstva bila glavni razlog odlaska u Sank Peterburg i turističko upoznavanje "Severne prestonice" nije bilo zanemareno. Naprotiv. Već drugog dana uz panoramsko razgledanje "inženjerska delagacija" se upoznala sa arhitekturom Sankt Petrburga, gradom koji opija čula pojedinaca kako svojom burnom prošlošću tako i jedinstvenom arhitekturom. Sankt Pe-terburg ili Petrograd, a u vreme SSSR - Lenjingrad, nalazi se na na obali Finskog zaliva i delti re-ke Neve, a kroz gradsko tkivo prolazi 68 rečica i kanala, praveći više od 40 manjih i većih ostrva, a ima više od 300 mostova.

Jedan od najpoznatijih mostova Sankt Peterburga je Aničkov, po imenu majora Anička čiji su vojnici, pre oko tri stoleća, postavili most od balvana preko Fontanke (lokalne rečice), na putu ka trgu "Boljše perspektive", sadašnje glavne ulice - Nevskog prospekta. 70 godina posle tog doga-đaja izgrađen je most od kamena, a pet godina kasnije dobio je i bronzanu skulpturu "Ukrotitelji konja", koju je uradio Petar Klod. Veoma zanimljiv bio je obilazak Petropavlovske tvrđave, crkve Isakijevski sabor, krstarice Aurora, muzeja, čiji su topovi "oglasili" početak Oktobarske revoluci-je. Poseban utisak ostavila je poseta Crkvi na prolivenoj krvi, koja je sagrađena u ruskom stilu, po uzoru na moskovsku crkvu Vasilija Blaženog - sa kupolama u više boja, zaštitni je znak grada. Pored obilaska grada članovi naše delegacije imali su mogućnost da uživaju u ruskim narodnim melodijama na koncertu u Nikolajevskom dvorcu.

Ipak, kruna šestodnevnog boravka u "Severnoj prestonici" bila je poseta Ermitažu i Carskom selu. Muzej Ermitaž smešten je Zimskom dvorcu, a njegovu zbirku čini približno 2,8 miliona ekspona-ta, i obuhvata skoro sva razdoblja ljudske civilizacije (od skitskih zlatnih radova do kubizma). Ermitaž predstavlja jedan od najznačajnijih istorijsko-umetničkih muzeja na svetu. Čine ga pet po-vezanih zgradadvoraca na obali, od kojih su prva četiri izgrašena između 1754-1787. a peti 1839-1852. godine. U Carskom selu naša delagacija je slušala i gledala nacionalne pesme i igre i degu-stirala najpoznatija ruska jela i pića.

Poslednja dva dana ove sedmodnevne ekspurzije "inženjerska delegacija" provela je u Moskvi. U pratnji stručnog vodiča razgledali su najlepša i najznačajnija mesta - "bisere" Moskve - Crveni trg, Katedralu Svete trojice, Kremlj - bivšu rezidenciju ruskih careva, Tversku ulicu sa spomenicima Puškinu i Juriju Dolgorukom (osnivač grada), Baljšoj teatar, Hram Hrista Spasitelja, Stari Arbat, Novodevičanski manastir, Univerzitet Lomonosov, vidikovac na Vorobjovim gorama...

Procitajte iz oblasti "Između dva broja" i:
  • Najveći od Beča do Atine
  • Prirodno je voleti tehniku
  • "Beogradska delegacija" u Zagrebu, Samoboru i Tuheljskim Toplicama
  • <<< Nazad na sadržaj