:: Naslovna strana > Glasnik broj 15 >-Između dva broja - Najveći od Beča do Atine
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
35. Međunarodni sajam građevinarstva - SEEBBE 2009. Beograd, 22-26. april

Najveći od Beča do Atine
- Slobodan Kujundžić -
 
Jedan od dobitnika 'Nove vizure' je Milenko Milinković za MS sistem Najveći specijalizovani sajam u jugoistočnoj Evropi, 35. Međunarodni sajam građevinarstva - SE-EBBE 2009. (South East Europe Belgrade Building Expo) trajao je od 22. do 26. aprila i okupio je 1.100 izlagača - 750 domaćih i 350 inostranih iz 32 zemlje sveta sa tri kontinenta (Evropa, Azija, Severna Amerika). Za 45 sati trajanja 35. SEEBBE 2009. videlo je 83.000 posetilaca što je 15 odsto više nego prošle godine. Rekordnoj poseti značajan doprinos dala je i Komora kupovinom 1.541 ulaznice za svoje članove.

Celokupan kompleks Beogradskog sajma, sav zatvoreni i otvoreni prostor ili blizu 60.000 kvadratnih metara, bio je zaposednut sa tačno 1.082 izlagača. Posebnu atrakciju činilo je sedam nacionalnih izložbi (Italija, Turska, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Belgija na 1.500 kvadrata i sama Kina na 1.000 kvadrata). Kako i dolikuje jubilarni 35. SEEBBE 2009. otvorio je ministar za infarstrukturu,Milutin Mrkonjić i u svom stilu najavio početak i završetak radova na Koridoru 10 i poželeo da "posle ovogodišnjeg sajma srpskim inženjerima, tehničarima i radnicima u glavama ostanu velika i nova znanja". "Ovoliki broj inostranih izlagača pokazuje svetu da je Srbija i dalje otvorena zemlja, i,ono što je najvažnije, da je Srbija ponovo veliko gradilište", rekao je Mrkonjić. Na štandu Kineske nacionalne izložbe naglasio je "mogu da potvrdim da će vrlo brzo početi izgradnja mosta preko Dunava koji će spajati Borču i Zemun, jer želimo da naši prijatelji iz Kine učestvuju u tome. I ne samo u tom poslu, nego i na mnogim drugim velikim projektima koji će se realizovati u Srbiji". Pored redovnih događanja na štandovima, bio je organizovan i veoma kvalitetan "prateći program" kome su u velikoj meri doprineli Inženjerska komora Srbije, SIGITS - 14. decembra i SGITS.

Prvi srpski građevinski inženjer

Ovogodišnji sajam građevinarstva imao je veoma kvalitetan "prateći program" u kome su dominirale promocije novih programa i proizvoda, ali je bilo podosta i edukativnog sadržaja za koji su se pobrinuli Inženjerska komora Srbije i Savez građevinskih inženjera i tehničara Srbije - 14. decembar pripremivši četiri stručna predavanja i "okrugli sto" na temu "Uticaj svetske ekonomske krize na građevinartsvo u Srbiji". Prvo predavanje - "Veliki naučnik i veliki graditelj - akademik Milutin Milanković, građevinski inženjer, prvi doktor tehničkih nauka u Srba" bilo je posvećeno našem velikom naučniku, povodom 130 godine od rođenja (Dalj, 1879.) i 100 godina od dolaska u Beograd (1909) za profesora matematike na Beogradskom univerzitetu. Akademik SANU postao je 1920. (dopisni), a 1924. (redovni). Bio je član JAZU, Leopoldine (Nemačke akdemije), ali i mnogih naučnih društava širom sveta. Svoje najznačajnije delo "Kanon osunčanja zemlje i njegova primena na problem ledenih doba" objavio je 1941. godine, koje je na engleski jezik prevedeno 1969. tek posle smrti velikog naučnika (Beograd, 1958.). O jednom od najvećih srpskih naučnika ,akademiku Milankoviću, koga je NASA polovinom poslednje decenije prošlog milenijuma proglasila za jednu od 12 najznačajnijih ličnosti u istoriji planete Zemlje koji su je istraživali i o njoj naučno svedočili, govorili su predsednik IKS , prof. dr Dragoslav Šumarac, i predsednik Udruženja građana "Milutin Milanković", Slavko Milutinović. "Profesor Milanković je prvi Srbin koji je stekao diplomu građevinskog inženjera (Beč 1902), ali i geofizičar, astronom i klimatolog, i ne samo to nego i prvi doktor građevinskih nauka (Beč 1904)", rekao je Šumarac. "Milanković se nije dugo bavio građevinarstvom, ali je još na početku prošlog veka postao poznat po patentu "Krojc Milanković" armirano betonska tavanica, o kojoj se i danas uči na našem Građevinskom fakultetu. Posle dolaska u Beograd, tek se sporadično bavio neimarskim problemima, ali je ostao zapamćen po projektima mostova u Istočnoj Srbiji (neki su još u funkciji), ali i po građevinskim konstrukcijama Kovnice novca (Košutnjak) i Domu vazduhoplovstva (Zemun) za koje je autor arhitekture bio Dragiša Brašovan. Profesor Milanković se odlikovao i briljantnim predavanjima, ali i literanim sposobnostima, što se najbolje vidi u njegovom autobiografskom delu "Uspomene, doživljaji i saznanja".

Nagrađeno ukupno 28 proizvoda, programa i nastupa

Kao i predhodnih petnaestak godina i ove je ocenjivanje, a zatim i nagrađivanje učenika ovogodišnjeg sajma, izazvalo značajnu pažnju. Nagrađivani su proizvodi i programi (Beogradski sajam) i sajamaski nastup (Udruženje propagandista Srbije - UEPS). Radila su dva žirija koja su pregledala više od 140 programa i proizvoda i više desetina štandova i nagradila 28 što proizvoda programa, što firmi za nastup. Žiri za proizvode i tehnologije dodelio je 17 (pet "Novih vizura" i 12 "Posebnih priznanja"), dok je UEPS dodelio 11 priznanja (dva Grand prixa i 9 diploma) .. Najznačajnije sajamsko priznanje za proizvode i tehnologiju - "Nova vizura" dobili su: "Polymit - B" iz Šapca za ekološku i potpuno ekološki reciklacionu kadu od sanitarnog akrila, "Rehau" iz Zemuna za toplotnu pumpu GEO 5 CC, "Meteor" iz Beograda za sistem indirektnog urbanog osvetljenja " tim spiritum", "Naša sloga" iz Kovina za opeku sa fazonskim elementima i "Milinković Company" iz Boljevaca za MC sistem gradnje. "Posebna priznanja" dodeljena su čačanskom "Prvom maju" za "termokaput" novi kompozitni, višeslojni sistem za termoizolaciju fasada stambenih zgrada i slovenačkom "Heliosu" za termoizolacioni sistem sa akrilatnim malterom, "Masterplasu YU" iz Subotice za fasadnu termoizolaciju "isomaster EPS H-80, zemunskom "Draminu" za izolacioni sistem " Izolit Foliflex ", "Metaliki" iz Sopota za kompaktnu modularnu fabriku betona BS-15, italijanskom "New Holland Kobelco Construction Machinery" za novi tip utovarivača W 170 B. Beogradski "Brabo" je nagrađen za integrisani krovni prozor 8/14, "M elektronik" iz Zemuna za sistem uštede električne energije u rasveti M-Box 20 kVA, "Pan lift" iz Beograda za moderan dizajn kabine lifta, "Stiro Fert" iz Vrbasa za stirofert međuspratnu konstrukciju, "Stankom" iz Bačke Palanke za troslojni montažni dimnjak prečnika 1,35 i 0,6 metara i GP "Putevi" iz Užica za armaturnu mrežu u rolni "bamtec". Najveće priznanja UEPS-a za promotivni nastup Grand prix sa Diplomom i Statuetom dobili su "Potisje Kanjiža", član grupe Tondach (ovo im je 15. uzastopna pobeda) i "Henkel Srbija". Diplome su pripale: kineskom Zhejing International Advertising Co. Ltd. i kompanijama Karbon, Enmon, Weka AG, DF (Kraft), Stublina, D.B.T. okovi, Peštan, Propulzija i Ytong.

Procitajte iz oblasti "Između dva broja" i:
  • Uspešan početak 2K saradnje
  • Prirodno je voleti tehniku
  • "Beogradska delegacija" u Zagrebu, Samoboru i Tuheljskim Toplicama
  • <<< Nazad na sadržaj