:: Naslovna strana > Glasnik broj15 > Uvodna reč - Novi Statut za efikasniju Komoru
 
PISMO GLAVNOG UREDNIKA
Odštampaj
 
Profesor dr Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije

Nagrade više znače Komori nego laureatima
- Prof. dr Dragoslav Šumarac -
 
Dragoslav Šumarac Poštovane koleginice i kolege Inženjeri,

Konačno smo na trećoj sednici Skupštine Inženjerske komore Srbije, koja je započela sa radom 24. aprila u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu a završila se 8. maja u hotelu "Prezident" u Kovilovu, okončali maratonske izbore koji traju gotovo godinu dana. U prvom delu sednice 24. aprila izabrani su za predsednika moja malenkost (po drugi put), za potpredsednika Tatjana Đorđević dip.građ.inž., a za članove Upravnog odbora ispred matične sekcije projektanata Radoslav Lekić, dipl.inž.građ. i ispred matične sekcije izvođača radova Aleksandar Keković, dipl.inž.arh. Na nastavku sednice održanom u Kovilovu izabrani su članovi Izvršnih odbora, matičnih sekcija prostornih planera, urbanista, projektanata i izvođača radova i predsednici svih pet podsekcija: arhitekata, građevinaca, električara, mašinaca i ostalih tehničkih struka.

Čestitam svim izabranim i podsećam da nam mpredstoji vrlo intenzivan rad na ostvarenju plana aktivnosti koji je Skupština usvojila još na sednici od decembra 2008. godine.

Novi Upravni odbor je održao konstitutivnu sednicu 29. maja i odmah izabrao šest "svojih" komisija. Kao što znate, u novom Statutu, zbog efikasnosti u radu, komisije Skupštine su "prevedene" u komisije Uprvanog odbora. Za predsednika Komisije za međunarodnu saradnju izabaran je dr Igor Marić, dipl.inž.arh., za predsednika Komisije za propise - Milovan Glavonjić, dipl.inž.el., predsednika Komisije za predstavke i predloge je Đorđe Pavkov, dipl.inž.građ, a Dragomir Acović. dipl.inž.arh. novi je predsednika Komisije za razmatranje prigovora, dok je, kao i do sada, dr Ratko Salatić, dipl.inž.građ., predsednik Komisije za permanentno usavršavanje, kao i do sada. Čelnik, odnosno, predsednik Komisije za informisanje, koja će se, između ostalog, brinuti i o "Glasniku" postao je mr Tihomir Obradović, dipl.inž.arh. Kompletne sastave komisija moćićete da nađete na internetu Inženjerske komore Srbije: www.ingkomora.rs.

Ovime su svi organi Inženjerske komore Srbije kompletirani u novom sastavu.

Ipak, najvažnija odluka doneta na konstituitivnoj sednici Upravnog odbora je proglašenje dobitnika naših nagrada za 2009. godinu.

Najviše priznanje Komore - Nagradu za životno delo pripala je Branislavu Mitroviću, dipl.inž.arh., dopisni članu SANU. Meni je veliko zadovoljstvo da kažem da je, pored dostignuća u struci, profesor Mitrović mnogo doprineo razvoju i jačanju Inženjerske komore Srbije. Bio je predsednik Skupštine u dva mandata, od 2004. do 2008.godine. U te četiri godine broj članova Komore je narastao do blzu 20.000. Siguran sam da i ovog puta, kao i u prethodna dva kada su bili izabrani akademici Nikola Hajdin i Đorđe Zloković, Nagrada za životno delo više znači Komori nego samim nagrađnim, zbog svega što su za struku uradili.

Nagrade za izuzetna dostignuća u struci iz delatnosti članova Komore dobili su: prof. dr Vojislav Milovanović, dipl.inž.geod. za uspešno vođenje izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu, Dragan Stašić, dipl.inž.el. doskorašnji član UO IKS i dvojica profesora dr Zoran Petković i dr Srđan Bošnjak, diplomirani mašinski inženjeri.

Nagrađeni za ostvarenje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere su: Predrag Petronijević, dipl.građ.inž., Ivan Zlatanović, dipl.inž.maš. i autorski tim arhitekata Marija Savković i Marija Milovanović, diplomirane inženjerke mašinstva (dia).

Iako će svi nagrađeni biti promovisani na proslavi Dana komore - 14. juna 2009. godine, koristim priliku da im u ime 20.755 članova Komore i u lično ime ČESTITAM i poželim još mnogo uspeha u radu.

Proleće je uvek vreme kada se pred građevinsku sezonu održavaju sajmovi, pa ćete u ovom broju moći, između ostalog, da pročitate o 35. SEEBBE - Međunarodnom sajmu građevinarstva, 53. Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, održanim u Beogradu, ali i o tri inostrana građevinska i tehička sajma - "Tegra" i "Interklima" (Zagreb - Hrvatska), odnosno, Interstroyexpo 2009 (Sankt Peterburgu - Ruska Federacij). Takođe donosimo i informaciju o Sajmu urbanizma - Forum Urbanum održanom u Ivanjici od 22. do 23. maja u organizaciji Matične sekcije urbanista.

Po prvi put u našem "Glasniku" preuzimamo delove iz specijalizovane publikacije ZIP (Zakoni i propisi), koje izdaje Službeni glasnik Srbije. Izabrani prilozi odnose se na svakodnene probleme u vezi sa nekretninama. Nadamo se da ćemo sa prezentiranim informacijama obogatiti sadržaj "Glasnika".

<<< Nazad na sadržaj