:: Naslovna strana > Glasnik broj 14 >-Između dva broja - Svetiljki "MEDICO" Red Dot 2009.
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
Osvetljenje za medicinske ustanove primećeno je i nagrađeno, između više stotina proizvoda, na najvećem svetskom konkursu za industrijski dizajn

Svetiljki "MEDICO" Red Dot 2009.
- Radovan Radović -
 
Svetiljki Medico RedDot 2009 Na 31. Salonu arhitekture vrlo je zapaženo prisustvo firme BUCK iz Beograda, vodećeg domaćeg proizvođača svetiljki i opreme za osvetljenje, ali i sa sve boljom pozicioniranošću u regionu. Razlog je više nego ubedljiv - BUCK je prva srpska kompanija koja je dobila međunarodno priznanje za industrijski dizajn - "Red Dot 2009" (Red Dot design award). Autor nagrađene svetiljke "medico" je Dušan Nešić, profesor na Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Odsek za industrijski dizajn. To je bio razlog da firma BUCK organizuje konferenciju za novinare, četvrtak 9. april, na kojoj je promovisana nagarada "Red Dot 2009", dok je autor Nešić prezentirao komplatan postupak u realizaciji projekta "medico". O razvoju kompanije i ostvarenim rezultatima govorio je Miroslav Živković, rukovodilac razvoja BUCK-a.

"Osnovna orijentacija razvoja BUCK-a je prema kvalitetu", rekao je Živković. "Kompanija se trudi da prati svetske trendove u projektovanju, tehnologiji, opremi, sopstvenoj produciji, sa posebnim akcentom na ulaganje u dizajn proizvoda, tako da promoviše srpski dizajn u najoštrijoj svetskoj konkurenciji. Pored programa arhitektonskog osvetljenja, pre nekoliko godina započet je i razvoj medicinskog programa, koji je naišao na dobar odziv, kako u zemlji, tako i u inostranstvu zbog odličnog dizajna i visokokvalitetnog gotovog proizvoda. Svakako da će i nagrada Red Dot 2009. podstaknuti prodor našeg dizajna i proizvoda na sve zahtevnijem svetskom tržištu".

1Besplatne ulaznice za članove Komore

U Beogradu se od 22. do 26. aprila održava se 35. Međunarodni sajam građevinarstva (South East Europe Belgrade Building Expo - SEEBE 2009). Prijavljeno je 1.100 izlagača iz 31 zemlje, a sav raspoloživi izložbeni prostor (otvoreni i zatvoreni 60.000 kvadrata) je prodat. Dogovorene su i sve prateće manifestacije, dok će žiri za dodelu nagrada, po tradiciji" biti imenovan pred sam početak sajma. Stručni deo "pratećeg programa" realizovaće Inženjerska komora Srbije i dva građevinska saveza - SGITS 14. decembar (u saradnji sa Odborom za građevinarstvo Privredne komore Srbije) i SGITS . Kada je reč o nagradama za najbolje proizvode, Stručni žiri će biti povećan sa pet na sedam članova, a delegiraće ih Inženjerska komora Srbije, strukovni savezi, fakulteti..." Cena ulaznica će biti 500 dinara, a parkiranja neće biti unutar Sajma (samo u Garaži kod Ade ciganlije, sa obezbeđenim prevozom do Sajma). Komora će već po tradiciji, svim svojim članovima obezbediti besplatan ulaz. Očekuje se da najmanje 2.000 članova poseti najveći i najuticajniji specijalizovani sajam u regionu - 35. Međunarodni sajam građevinarstva - South East Europe Belgrade Building Expo - SEEBE 2009.

R.R.


"Svetiljka "medico" je svojim izuzetnim i inovativnim dizajnom, među više hiljada proizvoda koju su konkurisali za nagrade u 17 segmenata, bila primećena i nagrađena od žirija u kome su bili vodeći svetski dizajneri", rekao je Dušan Nešić. "Radi se o novom istemu za osvetljenje bolničkih soba, postavlja se iznad kreveta, obezbeđuje pun vizuelni konfor za bolesnika iznad čije glave je montiran sistem, ali i za medicinsko osoblje prilikom pregleda, zahvaljujući dvostrukoj ulozi frontalnog panela: sprečavanje blještanja i formiranje kanala u kom je kompletno odvojena instalacija gasova. Jednostavna forma, modularnost i dimenziona fleksibilnost omogućuju da se koristi u različitim bolničkim enterijerima. Sve ovo ne bi bilo realizovano da nije bilo firme BUCK, koja je prepoznala da je za uspeh nekog proizvoda neophodno vrhunsko dizajnersko rešenje, izgled produkta".

U protekle dve godine, BUCK je dobio priznanja Privredne komore Beograda za dizajn sistema Vela 2007 (dizajn Dušan Vuksan), i svetiljke "atos" (dizajn Dušan Nešić) 2008. godine.

Nagrada za dizajan Red Dot dodeljuje se od 1955. godine i to u tri odvojene kategorije: dizajn proizvoda, dizajn komunikacija i dizajnerski koncept. Tokom više od pola veka na konkurs je stiglo oko 11.000 prijava iz 61 zemlje. Ove godine je prijavljeno 3.231 proizvoda iz 49 zemalja. Izložba nagrađenih proizvoda za 2009. godinu, pod nazivom Dizajn na pozornici, biće otvorena u Red Dot dizajn muzeju u Esenu, od 30. juna do 26. jula. Inače, Muzej dizajna u Esenu ima stalnu postavku od 1.500 proizvoda izloženih na 4.000 kvadratnih metara.

Procitajte iz oblasti "Između dva broja" i:
  • Zajedničkim predlozima do najboljih rešenja
  • Beograd, konačno, silzi na Dunav
  • Istraživanje javnog prostora
  • Odlični projekti, malo investitora
  • Temelji arhitektonske svesti
  • Pobednici Biljana Cvejić i Milan Dimitrijević
  • <<< Nazad na sadržaj