Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47
 ◊ Glasnik broj 48

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 14 >-Između dva broja - Pobednici Biljana Cvejić i Milan Dimitrijević
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
31. Salon arhitekture, Beograd , 26. mart - 30. april

Pobednici Biljana Cvejić i Milan Dimitrijević
- Milovan Paunović -
 
Grand prix 31. Salona arhitekture pripao je Biljani Cvejić i Milanu Dimitrijeviću za realizovani projekat hotela "Townhouse 27" u Beogradu. Reč je o nadogradnji postojeće zgrade, "na dve ulice" (Maršala Birjuzova 56 i Topličin venac 27), izgrađene 1929. godine, koju je projektovao arhitekta Zdravko Đurić.Pored glavne nagrade Salona, petočlani žiri dodelio je još sedam priznanja u četiri kate-gorije: arhitektura, enterijer, gost salona - delo u inostaranstvu i publikacije.

U kategoriji "arhitektura" dodeljene su tri nadrade i to Ružici i Jovanu Sariću za stambeno poslovni objekat u zoni "Rozino 2" u Budvi, Goranu Vojvodiću za upravnu zgradu "Porsche" na zrenjaninskom putu u Beogradu (Borča) i Slobodanu Danku Selinkiću za "arhitekturu postavke" izložbe "Umetnik građanin umetnica građanka - kontekstualne umetničke prakse" na 49. Oktobarskom salo-nu. Priznanje u kategoriji "Enterijer" dodeljeno je "Studiju Remiks" za "Supermarket" - koncept radnje u Višnjićevoj 10. odnosno, Ivani Kovačević i Ani Veljković za lokal "Studio" na Trgu republike broj 3. Oba enterijera realizovana su u Beogradu. U kategoriji "Gosti Salona - delo u inostranstvu", priznanje je pripalo Maši i Lavu Bratuši i Džonu Ruanu za "E-pod", dogradnju i rekonstrukciju škole "Bangor Erris National School" u gradu Bangoru, Republika Irska. U kategoriji "publikacije" nagrađena je Marta Vukotić-La-zar koja je uredila knjigu "Beograd u mapama i planovima od 18. do 21. veka" u izdanju Urbanističkog zavoda Beograda.

"Za izlaganje na 31. Salonu arhitekture stiglo je 180 radova, od kojih je svaki drugi izborio pravo da bude pokazan u Muzeju primenje umetosti, pod motom "Održivost... pragmatični optimizam ili nova skromnost", kaže kustos izložbe, Ljiljana Abramović-Miletić. "Konkretno, posetioci Salona mogu da vide stotinak radova produkovanih prošle godine, odnosno, projektovani ili realizovani tokom prošle i prvih meseci ove godine. Izabrani radovi predstavljaju oazu solidne arhitekture u ogromnom moru graditeljskog haosa novoizgrađenih ili poluizgrađenih kuća u "turbo" stilu i postojećih oronulih gradskih struktura. Sudeći po većini pristiglih radova primetna je snažna tendencija prekidanja dominacije postmodernizma u našoj arhitekturi. Napravljen je korak ka aktuelnim neomodernističkim tokovima. Čak i kod privatnih kuća preovladava taj neomoderni obrazac. Neomodernizam se ogleda u smirivanju zakrivljenosti volumena i pročišćavanju i pojednostavljivanju formi. Kada se pogledaju i analiziraju pristigli i odbarani radovi lako se uočava velika neravnoteža između arhitektonske produkcije nastale u Beogradu, predimenzioniranom, a opet nedovoljnom za sve, i one nastale u skromnom miljeu srbijanskih gradova. Kada je reč o enterijeru, odabrani su oni kod kojih se manje koristi dizajn koji je sam sebi svrha, pa je tako posebno interesantna reciklaža prostora, tema koja je započeta adaptacijom Beton hale na Savskom pristaništu, a nastavljena sa "Supermarketom".

Žiri ovogodišnjeg Salona arhitekture radio je u sastavu: Bratislav Gaković (Velika Britanija), predsednik, Zoran Abadić, Tanja Damljanović (SAD), Stanko Gaković (SAD) i Sanjin Grbić, članovi. Tradicionalni organizator jednogodišnje smotre arhitektonskih radova je Muzej primenjene umetnosti Srbije u Beogradu i u kome će izloženi radovi na 31. Salonu arhitekture moći da se pogledaju do 30. aprila.


Procitajte iz oblasti "Između dva broja" i:
 • Zajedničkim predlozima do najboljih rešenja
 • Beograd, konačno, silzi na Dunav
 • Istraživanje javnog prostora
 • Odlični projekti, malo investitora
 • Temelji arhitektonske svesti
 • Svetiljki "MEDICO" Red Dot 2009.
 • <<< Nazad na sadržaj
   
  06. jun 2023.