Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47
 ◊ Glasnik broj 48

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 14 >-Između dva broja - Istraživanje javnog prostora
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
 

Istraživanje javnog prostora
- Ivana Lazin i Milana Milović -
 
Jan Gel U organizaciji Inženjerske komore Srbije - Matične sekcije urbanista, kompanije "Luka Beograd" i Urbanističkog zavoda Beograda, održana je prezentacija rada Jan Gela (Gehl), danskog arhitekte i urbaniste, eksperta za javne prostore, angažovanog na izradi master plana "Grada na vodi", odnosno, Dunavskog priobalja na lokaciji sadašnje "Luke Beograd". Prezentacija je održana 5. februara 2009. godine u sali na III spratu Saveza inženjera i tehničara Srbije u Beogradu.

1Prvo život, pa prostor, a tek onda zgrade nikako obrnuto, stvaralački je moto danskog arhitekte Jana Gela

Gostovanje Jana Gela u Beogradu organizovano je u sklopu aktivnosti na izradi studije javnog prostora u okviru velike transformacije zone dunavskog priobalja. Skupu je prisustvovalo oko 80 polaznika, kojima je danski arhitekta predstavio svoj dosadašnji rad i iskustva u realizaciji projekata velikih svetskih gradova, kao i njegovu viziju dunavskog priobalja, od Dorćolske marine do Ade Huje, sa aspekta podizanja kvaliteta javnog prostora grada Beograda. Arhitekta Gel procenjuje da je za realizaciju projekta dunavskog priobalja, odnosno, "Grada na vodi" potrebnoj 18 godina. Projekat bi se realizovao kroz četiri faze od kojih bi svaka trajala oko četiri godine.

Jan Gel je profesor arhitekture i urbanog dizajna škole arhitekture Danske kraljevske akademije lepih umetnosti u Kopenhagenu, ali i osnivač Gehl Architects - konsultantske kuće za izradu strategija održivog razvoja javnih prostora locirane u danskoj prestonici. Učestvuje u projektima širom sveta i bavi se konsaltingom u izradi strategija razvoja gradova kao i kreiranjem vizije urbanističkog unapređenja zona i gradova, držeći se načela "Prvo život, pa prostori, pa tek onda zgrade nikako obrnuto". Rad Jana Gela ovenčan je brojnim domaćim (danskim) i međunarodnim nagradama i priznanjima. Navodimo samo najznačajnije: nagrada Sir Patrick Abercrombie za doprinos gradskom planiranju i teritorijalnom razvoju Edinburga, nagrada EDRA - za planiranje javnog prostora Švedske (Places Research Award, Dalicarlika), nagrade za projekte realizovane u Melburnu (Australia Planning MSU organizovala je predavanje danskom arhitekti Janu Gelu, jednom od autora Master plana 'Grad na vodi', kome su prisustvovali ne samo urbanisti nego i ostali članovi KomoreAward, Australia Urban Design Award), N. L. Hoyen - medalja za doprinos u istrazivanju i edukaciji u umetnosti, Orden Cavaliere dell' Ordine - Republike Italije, Orden Međunarodnog instituta arhitekata Velike Britanije, Počasno priznanje Instituta arhitekata Amerike (SAD).

Tokom dugogodišnje i uspešne karijere Jan Gel je bio angažovan od strane mnogih gradskih uprava među kojima su Kopenhagen, Stokholm, Geteborg, Malme, Oslo, Bergen, Rejkjavik, Helsinki, Edinburg, Belfast, Brisel, Brno, Amsterdam, Montreal, Kembridž, Njujork, Singapur, Sidnej, Melburn, Pert, Cirih. Ovaj cenjeni arhitekta i urbanista gostuje kao predavač na mnogim svetskim univerzitetima, kao što su Berkli, Univerzitet Kalifornija, Drezden, Toronto, Melburn i drugi.

Procitajte iz oblasti "Između dva broja" i:
 • Zajedničkim predlozima do najboljih rešenja
 • Beograd, konačno, silzi na Dunav
 • Odlični projekti, malo investitora
 • Temelji nove arhitektonske svesti
 • Pobednici Biljana Cvejić i Milan Dimitrijević
 • Svetiljki "MEDICO" Red Dot 2009.
 • <<< Nazad na sadržaj
   
  06. jun 2023.