Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47
 ◊ Glasnik broj 48

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 14 >-Između dva broja - Beograd, konačno, silazi na Dunav
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
Domaća i svetska promocija Master plana "Grad na vodi", delo Daniela Libeskinda i Jana Gejla

Beograd, konačno, silazi na Dunav
- Milovan Paunović -
 
Maketa budućeg grada na vodi prezentirana Kompanija "Luka Beograd" tiho i neprimetno angažovala se na projektu "Grad na vodi" (Waterfront) da bi, kada je izrada Master plana prešla polovinu, "grunula" u domaću i svetsku javnost promovišući i prezentirajući do sada urađeno. Tokom marta meseca, u Beogradu, od 2. do 5. i u Kanu (Svetski sajam nekretnina i investitora - MIPIM) 10-13. uz podršku autora, dvojice arhitekata svetskog glasa, Daniela Libeskinda i Jana Gejla (Gehl), pokazivali su i analizirali svoja rešenja, za održivi grad u gradu, nazvan "Grad na vodi".

Inženjerska komora Srbije - Matična sekcija urbanita uključila se u ovu akciju "Luke Beograd" i u dva navrta bila organizator prezentacije Master plana "Grad na vodi" - prvi put na Arhitektonskom fakultetu u Beograda, gde je Libeskind govorio, pre svega, studentima, a onda i svim drugim predstavnicima domaće javnosti, od stručne i profesionalne do radoznale, a drugi put, prvenstveno za svoje članove, ali i za "sve duhom radoznale", kada je prezentaciju svoga rada održao Jan Gel, u sali na III spratu kuće u kojoj je Inženjerska komora Srbije. Ali krenućemo redom. Početkom marta kompanija "Luka Beograd" promovisala je master plan "Grada na vodi", naselja na obali Dunava, od Dorćolske marine do Pančevačkog mosta, čiji je idejni tvorac Daniel Libeskind, vodeći svetski arhitekta. Na razradi i konkretizaciji Libeskindovih ideja, ogroman doprinos dao je danski arhitekta Jan Gel i njegov Studio lociran u danskoj prestonici (Jan Ghel Architekts) - konsultantske kuće za izradu strategija održivog razvoja javnih prostora.

1Na prostoru od stotinak hektara, od Dorćolske marine do Pančevačkog mosta, planira se izgradnja naselja za 30.000 ljudi, sa 2,5 miliona kvadrata zgrada, preko 60 hektara parkova, plaža, saobraćajnica, trgova,... Gradnja bi trajala 15-18 godina i koštala 4-5 milijardi evra

Novo stambeno-poslovno-kulturno-rekreativno središte zamišljeno je kao ogranski deo grada, potpuno interpolirano u gradsku strukturu i sisteme, sa glavnim akcentom izlazak Beograda na Dunav. Na stotinak hektra, trebalo bi izgraditi stambeni i poslovni prostor, nekoliko obdaništa i škola, pozorište i bioskop, dvorana za muziku, bibilioteku, hotel, mnogo prodavnica i kafića, sportskih objekata na otvorenom i zatvorenom, posebno, na vodi, ali i sa mnogo parkova, šetališta, plaža,... Sve ukupno oko 2,5 miliona kvadratnih metara korisnog prostora i preko 60 hektara slobodnih površina. Rok za izgradnju "Grada na vodi" nije limitiran, ali se procenjuje da je to narednih 15-18 godina, za čiju je realizaciju potrebno obezbediti 4-5 milijardi evra. Novi grad u gradu, trebalo bi da ima 30.000 stanovnika, veliki broj zaposlenih, posetilaca i turista koji će moći kvalitetno da žive i rade na obali Dunava, ali i da se osećaju kao "sitizeni" ostatka Beograda, odnosno, pripadnici jedinog evropskog saobraćajnog koridora (Koridora VII - 2.000 kilometara toka Dunava), od Švarcvalda do Crnog mora.

Daniel Libeskind izazvao je ogromnu pažnju arhitekstonske i urbanističke javnosti Beograda i Srbije, pa je amfitetar Arhitektonskog fakulteta bio tesan za više stotina onih koji su hteli da vide i čuju jednog od vodećih arhitekata sveta, idejnog tvorca memorijalnog kompleksa Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, ali i drugih izvedenih objekata.

" Beograd je do sada uvek bio okrenut ka Savi, iako "od uvek" pored grada protiče i Dunav", rekao je Libeskind slušaocima u amfitetru Arhitektonskog fakulteta. "Prestonica Srbije je grad na Dunavu mnogo više od Beča ili Budimpešte, odnosno, bilo kog drugog evropskog grada na obalama Dunava. Zato treba vratiti i približiti Dunav glavnom gradu Srbije. Ipak, ne gledam samo taj prostor, već imam uvid u širi kontekst, a on se odnosi na način kojim će Beograd i Dunav ući u 21. vek. Važno je podići grad koji će biti dovoljno konkurentan, jer se zapravo svi svetski gradovi međusobno takmiče. Važno je na Dunavsko priobalje uneti aktivnosti koje su neophodne jednom gradu. To su zabava, stanovanje, kupovina, parkovi, kultura i drugo. Sve su to sadržaji gradova za 21. vek. Ipak, najvažnija stvar je da se građani dovedu na obalu reke, pa je zato neophodno napraviti veliki park. To je ono što je veoma važno za 21. vek. Zatim, izgraditi naselja koja imaju različite identitete i sadržaje, koje ima i centar grada. Neophodno je stvoriti niz iskustava koja trenutno ne postoje".

Posle promocije u domicilnom gradu i lokaciji, "Grad na vodi" i njegovi potnecijali pokazani su u Kanu, na 20. Međunarodnom sajmu nekretnina i ivesticija - MIPIM.

1Nagrada Beograda 2008

Za Nagradu grada Beograda za 2008. godinu konkurisalo je oko 150 kandidata, među kojima su bili i članovi Inženjerske komore Srbije. Tako su se među dvadesetak laureata našlo i četvoro inženjera:

prof. dr Miodrag Nestorović za oblast pronalazašta, odnosno, troje arhitekata Goran Vojvodić, Gordana Šišović i Dušan Radišić.

Profesor Nestorović, a Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, nagrađen je za pronalazak - "Idealno zategnuta kupola sa bezmomentnom konturom" sa obrazloženjem "izvanrednom invetntivnošću rešenja prostorne dvospojne konstrukcije koja je prednapregnuta kablovima (osim pritisnutih elemntata ispuneraspinjača), kupla se oslanja na četvoruganu ivičnu prostornu strukturu tipa MEPO sa horizontalnim rasoinjačem; posebno se ističe inventivnost rešenja čvorova preko veza koje omogućava pravilno i sigurno prenošenje sile u kompletnom konstrukcijskom prednapregnutom dvospojnom prostornom sistemu".

Trojka arhitekata Vojvodić-Šišović-Radišić nagrađena je za upravnu zgradu kompanije Porše SCG (Porche) uz stav žirija da je u nagrađenom objektu "suprostavljanje kubusa različite materijalizacije i volumetrije, superponiranje planova, vešta interpolacija "praznog prostora" - atrijuma u korpus zahvaćenog prostora, te konačno očekivano i kvalitetno rešen unutrašnji prostor u sprezi sa minucioznim detaljom i veštim pomeranjem i varijacijama fasadnih otvora, predstavlja arhitektonskoprostorni doprinos koji objekat Porche SCG bezrezervno preporučuje za ovu prestižnu nagradu". Inače, arhitekta Vojvodić je ovim ostvarenjem nagrađen i na 31. Salonu arhitekture. S.K.


Procitajte iz oblasti "Između dva broja" i:
 • Zajedničkim predlozima do najboljih rešenja
 • Istraživanje javnog prostora
 • Odlični projekti, malo investitora
 • Temelji nove arhitektonske svesti
 • Pobednici Biljana Cvejić i Milan Dimitrijević
 • Svetiljki "MEDICO" Red Dot 2009.
 • <<< Nazad na sadržaj
   
  06. jun 2023.