Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47
 ◊ Glasnik broj 48

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 14 >-Između dva broja - Zajedničkim predlozima do najboljih rešenja
 
IZMEĐU DVA BROJA
Odštampaj
 
Javna rasprava o Radnoj verziji Nacrta zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji Zajedničkim predlozima do najboljih rešenja

Zajedničkim predlozima do najboljih rešenja
- Slobodan Kujundžić -
 
Resorno Ministarstvo i Komora razmenili su mišljenje o Nacrtu zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu Inženjerska komora Srbije i Ministasrstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje organizovali su sesiju o Radnoj verziji Nacrta zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji. Rasprava je vođena 27. februara u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu, na koju je došlo dvestotinak zainteresovanih iz cele Republike. Među njima je najviše bilo članova Komore, od onih iz aktuelnog skupštinskog sastava/saziva do predstavnika izvršnih odbora matičnih sekcija, odnosno, regionalnih odbora, ali nisu nedostajali ni predstavnici relevantnih institucija sistema, preduzeća i sredstava javnog informisanja. Učesnike sesije, kako i priliči, pozdravio je, predsednik Komore dr Dragoslav Šumarac, a ispred Ministarstva - Aleksandra Damnjanović-Petrović, pomoćnica ministra.

"Inženjerska komora Srbije već je uputila određen broj predloga za novi Zakon o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji, jer nam je važno da zajednički dođemo do najboljih rešenja", rekao je dr Dragoslav Šumarac, predsednik IKS, nekadašnji ministar i tvorac važećeg Zakona o planiranju i izgradnji. "U dosadašnjim razgovorima u Komori prepoznat je jedan broj rešenja koja bi trebalo da budu ugrađena u novi Zakon. Reč je o energetskoj efikasnosti objekata, legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, a trebalo bi proširiti vrstu planova za različite lokalne situacije, uneti segment o (ne)savesnim investitorima.Kad je reč o stručnim ispitima Komora preporučuje da se maksimalno oko njih angažuje, jer je samim svojim postojanjem obavezana na unapređenje struke i, što je još važnije, ima dovoljno naučnog i stručnog kadra. Na potezu je resorno Ministarstvo koje bi trebalo da odluči kome, pored strukovnih organizacija, da poveri organizovanje stručnih ispita. Mi ćemo, na prvoj narednoj sednici Upravnog odbora razmatrati sve primedbe pristigle od članova Komore i izvršnih odbora matičnih sekcija, objedinićemo, odnosno, napravićemo poseban dokumet koji ćemo, proslediti Ministartsvu . Istovremeno, sve to što budemo poslali Ministarstvu objavićemo na Internet sajtu Komore.

Za ovaj susret "struke i vlasti" bio je najavljen i ministar Oliver Dulić koji se "iz opravdanih razloga" nije pojavio, ali su ga uspešno zamenili pomoćnici Aleksadndra Damjanović-Petrović, Nebojša Janjić i Milija Đalović, diplomirani pravnik, dugo godina zaposlen u ministartsvu.

"Osnovne intencije Zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji su usaglašavanje sa Ustavom, zahtevima vremena, pošto mnogi instituti važećeg zakona nisu zaživeli u praksi, ali i usaglašavanje sa pravom EU", rekala je Aleksandra Damjanović-Petrović. "Mnogi od predloga predsednika Šumarca, već su ugrađenji u Radnu verziju Nacrta, a posebno kvalitetna rešenja se nalaze u području održivog razvoja u zgradarstvu, odnosno, ekonomske efikasnosti objekta. Ipak, najvažniji razlog za donošenje novog Zakona... je potreba za efikasnošću. Naime, prema podacima Svetske banke, Srbija je na 171. mestu, među 181. državom u svetu, kada je reč o brzini dobijanje dozvola. Cilj nam je da ovim Zakonom značajno povećamo rejting Srbije kako bi svi zainteresovani pod jednakim uslovima imali pravo gradnje".
Brojčano stanje članstva 26.marta 2008.
Ukupan broj članova Komore 20.572
Broj izdatih licenci za odgovornog planera 126
Broj izdatih licenci za odgovornog urbanistu 1.113
Broj izdatih licenci za odgovornog projektanta 17.174
Broj izdatih licenci za odgovornog izvođača radova:  
Lica sa visokom stručnom spremom 13.468
Lica sa višom stručnom spremom 1.257
Ukupan broj izdatih licenci 33.138

Procitajte iz oblasti "Između dva broja" i:
 • Beograd ,konačno, silazi na Dunav
 • Istraživanje javnog prostora
 • Odlični projekti, malo investitora
 • Temelji nove arhitektonske svesti
 • Pobednici Biljana Cvejić i Milan Dimitrijević
 • Svetiljki "MEDICO" Red Dot 2009.
 • <<< Nazad na sadržaj
   
  06. jun 2023.