:: Naslovna strana > Glasnik broj14 > Uvodna reč - Novi Statut za efikasniju Komoru
 
PISMO GLAVNOG UREDNIKA
Odštampaj
 
Profesor dr Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije

Novi Statut za efikasniju Komoru
- Prof. dr Dragoslav Šumarac -
 
Dragoslav Šumarac Poštovane koleginice i kolege Inženjeri,

U protekla tri meseca mnogo se radilo u Inženjerskoj komori Srbije. Održana je druga sednica Skupštine u novom sazivu, 20. februara u Beogradu, na kojoj su donete vrlo važne odluke za dalji rad Komore. Prvo i najvažnije usvojen je novi Statut. "Za" je bilo 63, "protiv" osam, a četvoro "uzdržano". Dakle, Statut je usvojen natpolovičnom većinom od ukupnog broja članova Skupštine (prisustvovalo 75 članova), kako je i bilo predviđeno starim, a isto je i po novom najvišem aktu naše organizacije. I još jedna važna stvar Statut je potvrdilo resorno ministarstvo. Naime, ljubaznošću ministra za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, dr Olivera Dulića i, pokrajinskog sekretara za ovaj resor, Dušanke Sremački u rekordnom roku, dobili smo saglasnost, pa je Statut postao važeći. Nakon toga je, opet vrlo brzo, objavljen u Službenom Glasniku Republike Srbije (Broj 16/09 od 06.03. 2009.), tako da je "na snazi" od 14. marta. Prečišćeni tekst Statuta objavljujemo u ovom broju "Glasnika" tako da će biti u posedu svakog člana Komore. Sigurni smo da će novi Statut omogućiti veću efikasnost u radu, ali i veću odgovornost svih nosilaca funkcija u Komori, da će naša organizacija postati jedinstvenija i što je najvažnije ekonomičnija.

Na pomenutoj sednici Skupštine usvojen je Izveštaj o radu Komore u 2008. godini, kao i Finansijski izveštaj za isti period, odnosno, Plan rada i finansijski plan za 2009. godinu. O radu i događajima na drugoj sednici Skupštine moći ćete da pročitate detaljnije u ovom broju "Glasnika", ali imam potrebu da istaknem jedan detalj da ispričam priču o "herojima druge sednice" niškom kvartetu Draganu Živkoviću, Radivoju Stojanoviću, Zoranu Krstiću i Viliju Hadžiću. Naime, tih dana su bile velike vremenske neprilike. Vejalo je u čitavoj Srbiji, a najviše u Kragujevacu, Čačku, Užicu, Kraljevu, Novom Pazaru. Međutim, najveći snežni nanosi bili su na autoputu E-75 (naplatna rampa ispred Niša), gde su članovi Skupštine iz Niša nekoliko sati ubeđivali vozača autobusa da izbegne snežnu blokadu vozeći zaobilaznim putem, preko Blaca i Kruševca, jer bez njihovog prisustva Skupština Komore ne bi imala kvorum. Pošlo im je za rukom da ga ubede, pa su krenuli nepredviđenim pravcem, a posle prolaska kroz Kruševac i ponovnog izlaska na autoput, vozač je vozio maksimalnom brzinom za date uslove na putu, pod parolom da je to "zbog inženjerskog kvoruma". Niška četvorka je pošla na put u sedam sati ujutro, a na sednicu stigla u 16 časova popodne. I još jedan detalj: iako je Skupština završila rad u 21,05 sati, mnogi članovi-učesnici vratili su se svojim kućama u Čačak, Užice, Novi Pazar, Suboticu, Zrenjanin i Novi Sad. Zahvaljujući ovakvim članovim, nema sumnje, Komora će postati jaka, efikasna i za poštovanje strukovna organizacija.

Veliku čast i priznanje nam je ukazao resorni ministar dr Oliver Dulić, koji je, u pratnji šefa kabineta, Srđana Jovičića došao u prostorije našeg Sekretarijata 11. marta 2009. godine. Uz obostrano zadovoljstvo što je do ove posete došlo, dogovorili smo se da intenzivno unapređujemo saradnju. Resornom ministru i ministarstvu smo obećali da mu stavljamo na raspolaganje sve naše stručne potencijale. Posebno u pogledu izrade i primene novog Zakona o uređenju i planiranju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji. Zatražili smo pomoć ministra u rešavanju problema našeg poslovnog prostora i dobili obećanje da će Ministarstvo pomoći. Upravni odbor IKS je na sednici održanoj 6. februara, usvojio odluku po kojoj se omogućava prijem zahteva za licence, izdavanje licenci i izdavanje potvrda za članove Komore u regionalnim kancelarijama. Na taj način dajemo konkretan doprinos regionalizaciji Komore, za šta sam se zalagao od samog njenog osnivanja. Na ovaj način ćemo uštedeti vreme i novac naših članova. Sada će biti povećana odgovornost pre svega sekretara regionalnih kancelarija, da ovaj posao obave ažurno i pedantno. U Svečanoj sali Građevinskog fakulteta 27. februara organizovali smo razmenu mišljenja i stavova sa resornim Ministarstvom o radnoj verziji Nacrta zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji. Sve do tada pristigle primedbe i predloge naših članova, pa i one koje su se čule u Svečanoj sali, Upravni odbor IKS je objedinio i poslao Ministarstvu. Dok traje javna rasprava, radna verzija se menja iz dana u dan, što znači da ćemo sve to pratiti i blagovremeno reagovati slanjem primedbi i predloga resornom ministarstvu.

U ovom mesecu nam predstoji još jedna izborna sednica Skupštine, 24. april, na kojoj bi trebalo da izaberemo predsednika, potpredsednika i dva člana Upravnog odbora, kao i članove izvršnih odbora matičnih sekcija.

<<< Nazad na sadržaj