:: Naslovna strana > Glasnik broj 13 >-Inovacije -Njujorški "zeleni dijamant"
 
INOVACIJE
Odštampaj
 
Oblakoder "Herst korporacije", projekat Lorda Normana Fostera dobitnik nagrade "Zelene zgrade"

Njujorški "zeleni dijamant"
- Mirjana Lukić -
 
Herst KorporacijaNovi oblakoder visine skoro dvesta metara, izgrađen posle osamdeset godina, na zgradi spomeniku kulture iz tridesetih godina prošlog veka, postao je arhitektonski i društveni događaj u istoriji grada Njujorka, ingenioznom konstrukcijom i estetskim kvalitetima, kao i uspešnim spojem arhitektonskih stilova dve različite epohe. Tako su dvojica, arhitektaumetnika iz različitih vremena, ostvarila komunikaciju i korespodenciju na način, arhitektonskog remek dela.

" Herst Korporaciju", utemeljio je njen vlasnik Viliam Rendolf Herst, ekscentrični milijarder, (koji je bio inspiracija Orsonu Velsu za kult-ni film "Građanin Kejn"), jedan od vodećih svetskih novinsko izdavačkih magnata, koji pod jednim krovom objedinjuje nekoliko poznatih listova kao što su "San Francisko Kronkl" i "Kosmopoliten". Art deko stil Zgradu u kojoj je "Herst Korporacija" bila smeštena gotovo osam decenija projektovao je arhitekta Jozef Urban. Imala je šest spratova i bila je izgrađena 1928 godine, na uglu 57 - me zapadne ulice i 8 - me avenije u Njujorku. Monumentalna građevina, podignuta je na jasnoj pravougaonoj osnovi, u stilu "Art deko", sa kamenom fasadom, na kojoj se, na uvučenim uglovima izdvajaju naglašeni visoki kameni stubovi sa po dve figure bočno, i po jednom većom figurom na vrhu. Takvi stubovi nalaze se i na glavnom ulazu, na sredini fasade, a takođe i na svakoj strani fasade. Ova građevina, sa izvanrednim monumentalnim kamenim skulptorskim detaljima, je posle šest decenija postojanja - 1988. godine, proglašena za zaštićeni spomenik kulture grada Njujorka.

Građevina "Herst korporacije" delo engleskog arhitekte lorda Normana Fostera dobila je nagradu "Američke korporacije Zelene zgrade" za 2007. godinu (dodeljena u 2008.). Priznanje se odnosi na zgrade od recikliranih materijala, koje koriste obnovljive izvore energije,energetski su efikasne i smanjuju globalno zagađenje

Herst Korporacija Srećna okolnost je da je već prilikom izgradnje, 1928. godine, planirano da postojeći deo zgrade bude baza oblakoderu, tako da je građena sa ojačanim temeljima koji će biti sposobni da prime velika opterećenja, kada za to dođe vreme, koje je trebalo da se meri godinama, a ne decenijama. Međutim zbog poznate krize, koja je tih godina zahvatila SAD, visoki deo građevine koji je postojao po projektu, nije izgrađen. Sada, posle skoro osamdeset godina, lord Norman Foster je sa svojim korporativnim partnerima napravio čudo.

Oblakoder "Herst Korporacije" je prva velika i visoka građevina u Njujorku posle 11. septembra 2001. godine kada se desio napad sa katastrofalnim posledicama na "Kule bliznakinje" Svetskog trgovinskog centra. Projektant novog njujorškog oblakodera lord Norman Foster, da bi oblikovao dijamant sa trouglastim stranicama, iskoristio je kao bazu zgradu izgrađenu pre osam decenija. Spoj starog i novog, jednog i drugog vremena i stila, daje ovom objektu posebnu vrednost.

Lord Norman Foster

Arhitekta Norman Foster (rođen 1935, u Mančesteru) već je realizovao mnoge grandiozne projekte koji se uzdižu nebu pod oblake, ali i spuštaju duboko pod zemlju. Za doprinos svetskom neimarstvu počastvovan je i britanskom plemićkom titulom - lorda. Dobitnik je brojnih najznač ajnijih svetskih nagrada, a samo u ovoj i predhodnoj godini ovenčan je nagradom Američke korporacije "Zelene zgrade" (o kojoj pišemo u ovom prilogu), odnosno, "Emporis Skajskejper", takođe dobijenom u SAD, koja označava izuzetan domet u pogledu ekološke izgradnje, korišćenja sunčeve energije, korišćenje atmosferske vode sa krova za grejanje i hlađenje, uštede materijala i korišćenja recikliranog čelika za konstrukciju. U "obrazloženju" Prickerove nagrade, koja mu je uručena 1999. godine, konstatuje se da je "ustanovio standarde arhitekture ne samo XX, nego i XXI veka", što se i na ovom primeru njegove arhitekture potvrđuje. Lord Norman Foster autor je najvećih objekata arhitekture, od Londona do Hong Konga, Meksiko sitija, SAD i Evrope. Briljantnu karijeru ostvario je uz stalan tim u Londonu i više od 400 saradnika u svetu, kao i kroz saradnju sa velikim brojem firmi širom sveta. Genijalno nadahnuće, filozofska i ekološka svest i naučno znanje, kao i upotreba najnovijih tehnologija i materijala, osobine su koje ovog arhitektu, uzdižu visoko na arhitektonskom nebu. To se posebno ogleda u rešavanju velikih poslovnih i javnih zgrada, kulturnih i prosvetnih ustanova, komunikacijskih centara, kako aerodromskih i železničkih, tako i podzemnih metro stanica. Njegova rešenja se odlikuju jednostavnošću, lepotom, funkcionalnošću, energetskom efikasnošću i ekonomskom logikom, pa nije čudo da su postala uzori, i glavno obeležje arhitekture kraja Drugog i početka Trećeg milenijuma.

Herst Korporacija Herst Korporacija Novi oblakoder ima 46 spratova, a visok je 182 metra. Ovaj dragi kamen sa trouglastim fasetama, ne samo što je estetski dragulj, nego ima i izvanredna ekološka svojstva, koja se odnose na uštede materijala i energije. Epitet "zeleni", koji je počeo da se upotrebljava za svojstva i elemente zaštite prirode i čovekove okoline, sa pravom je poneo ovaj objekat, jer se o ekologiji veoma vodilo računa. Pre svega izgrađen je od recikliranog čelika, a noseća konstrukcija oblakodera, spregnuta je u trouglaste elemente koji su omogućili uštedu od 20 odsto materijala u samoj konstrukciji. Čelična konstrukcija oblakodera teška je 10.480 tona. Da je građena kao klasična četvorouga ona konstrukcija ona bi bila teža za celih 2.000 tona. Spregnuta trouglasta konstrukcija, nazvana "diagrid" mreža, obuhvata po četiri sprata, visine od po četiri metra. Razvijena površina podova u ovom oblakoderu iznosi 80.000 kvadrata. Fasada obuhvata jednu kva-dratnu milju staklenih površina i snabdevena je senzorima koji kontrolišu svetlost i reduciraju potrošnju energije. Pod atrijuma u sredini je od kamena krečnjaka dobrog provodnika toplote, a ispod poda nalaze se cevi od polietilena, kroz koje cirkuliše voda, u sistemu koja leti služi za hlađenje, a zimi za grejanje prostora. Voda od kišnice i snega sa krova, sakuplja se i sprovodi u podrum, a odatle se koristi za snabdevanje pomenutih sistema za grejanje i hlađenje, ali i za vodenu skulpturu u glavnom holu - atrijumu. I to nije sve, jer voda od kišnice i istopljenog snega služi za zalivanje mnogobrojnih biljaka. Skulptura u glavnom holu, atrijumu, nazvana je "Ledeni vodopad", i sastoji se iz hiljade staklenih panoa, kao i fresko slike visoke 21 metar.

Procitajte iz oblasti "Inovacije" i:
  • Velika "cigla" mnogo prednosti
  • <<< Nazad na sadržaj