Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 13 >-Kongresi, Skupovi, Godišnjice -Mihajlu Muravljovunagrada za životno delo
 
KONGRESI, GODIŠNJICE, SKUPOVI
Odštampaj
 
Simpozijum Društva građevinskih konstruktora Srbije - DGKS 2008. Zlatibor 14-26. septembar

Mihajlu Muravljovunagrada za životno delo
- Snežana Marinković -
 
Mihajlo Muravljov Simpozijum Društva građevinskih konstruktora Srbije 2008. održan je na Zlatiboru od 24. do 26.septembra 2008. godine. Organizatori skupa bili su Društvo građevinskih konstruktora Srbije i Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu,a održavanje skupa pomogli su Inženjerska komora Srbije i Ministarstvo za nauku Republike Srbije.

Simpozijumu DGKS na Zlatiboru prisustvovalo je skoro tristotine učesnika, 267 iz zemlje i 29 iz inostranstva. Pri-premljeno je ukupno 170 radova koje je potpisalo 147 autora iz zemlje , dok su međunarodni status skupa obezbedila 23 rada iz inostranstva. Skup DGKS 2008. bio je izuzetno dobro posećen, kvalitet radova učesnika na viso-kom nivou, pa je jednoglasno konstatovano da će "Simpozijum doprineti daljem razvoju nauke i struke iz oblasti građevinskog konstrukterstva u Srbiji".

Prvog dana održavanja skupa dodeljena su priznanja Društva građevinskih konstruktora Srbije. Priznanje DGKS za životno delo dodeljeno je prof. dr Mihajlu Muravljovu.

Priznanja za najbolja ostvarenja u građevinskom konstrukterstvu Srbije, za 2006. i 2007. godinu, dobila su tri projekta kojima su pripala tri ravnopravna priznanja. Autori tri nagrađena projekta i rešenja imali su priliku da pre-zentiraju svoje radove: Projekat drumskog mosta preko reke Visle u Plocku (autori Nikola Hajdin i Bratislav Stipanić sa saradnicima); Projekt Puente Duarte Rehabilitation Project in Santa Domingo (autori Slobodan Cvetković, Stanislav Branislav Kolundžija sa saradnicima); Prilog rešenju problema stabilnosti dvopojasnih lančanih sistema (autor Dragan Kostić). Simpozijumu DGKS na Zlatiboru
Tokom popodnevnih sednica uvodničari su prikazali stanje struke i nauke u aktuelnim oblastima građevinskog konstrukterstva. Navodimo najvažnije : projektovanje vijadukata i mostova na autoputevima, uvođenje Evrokodova za konstrukcije na području naše zemlje, projektovanje konstrukcija iz ugla njihovog uticaja na životnu sredinu, projektovanje i izvođenje dubokih temeljnih jama, sanacije betonskih konstrukcija u svetlu novih evropskih standarda, konstrukcije od lepljenog lameliranog drveta.
Učesnicima Simpozijuma DGKS prikazan je izvedeni objekat Metals banke u Novom Sadu, autora Milenije i Darka Marušića, dobitnika Nagrade Inženjerske komore Srbije za 2008. godinu. Na skupu su predstavljena 54 rada kroz usmena izlaganja i 33 kroz poster prezentacije. Prikazani su zapravo najznačajni projektovani i izvedeni objekti u Srbiji u proteklom periodu, kao i aktuelna istraživanja u oblasti materijala i konstrukcija.

Prisutni predstavnici velikih građevinskih kompanija takođe su prikazali svoj rad i postignuta unapređenja u oblasti projektovanja i izvođenja konstrukcija. Učesnici Skupa imali su priliku da razmene iskustva i steknu znanja o savremenim trendovima u oblasti građevinskog konstrukterstva, novim materijalima, novim tehnologijama građenja, savremenim konceptima projektovanja konstrukcija, kao i da se upoznaju sa savremenom evropskom regulativom.

U zaključcima Simopzijuma 2008. posebno je naglašeno da je neophodno intenzivirati rad na uvođenju evropskih standarda za konstrukcije u Srbiji..

Procitajte iz oblasti "Kongresi, godišnjice, Skupovi" i:
  • Najveće osveženje KGH skupa - 154 studenata
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    08. jul 2020.