Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 13 >-Iz rada matičnih sekcija -Gradonačelnik pozvao Komoru na saradnju
 
IZ RADA MATIČNIH SEKCIJA
Odštampaj
 
Gradonačelnik pozvao Komoru na saradnju
- Radoš O. Dragutinović -
 
Skup 'Primena važećih propisa u planiranju, projektovanju i izgradnji' Niš je 12. decembra bio mesto brojnih aktivnosti članova Inženjerske komore Srbije, pa nije ni čudo što je okupio više od 160 aktivista tri matične sekcije, ali i predstavnika svih regionalnih odbora i kancelarija. Događaji su sustizali jedan drugog. Prvo je trinaestočlanu delegacija IKS primio gradonačelnik Niša , mr Miloš Simonovića zatim su održane sednice izvršnih odbora matičnih sekcija Urbanista i Izvođača radova. Skup na temu "Primena važećih propisa u planiranju, projektovanju i izgradnji" održan je u Skupštini opštine, sala na I spratu, koja je bila "dupke puna", pa je prezentacija desetak radova i rasprava o predlozima za izmene i dopune potrajala više od dva sata.

"Niški događaji bili su veoma dobro posećeni zahvaljujući mojoj ideji da dogovoreni godišnji skup proširim sednicama izvršnih odbora matičnih sekcija Urbanista i Izvođača radova, ali i posetom gradonačelniku Niša", kaže predsednik IO Matične sekcije izvođača radova IKS, Tatjana Đorđević. "U Niš sam pozvala ljude iz svih Skup 'Primena važećih propisa u planiranju, projektovanju i izgradnji' sedam regionalnih kancelarija pa se okupio impresivan broj članova Komore, mada su dominirali urbansti i izvođači radova. S obzirom na to da su sednice izvršnih odbora matičnih sekcija održane u popodnevnim satima (počele u 14 sati), iskoristili smo priliku da odemo u posetu niškom gradonačelniku, magistru Milošu Simonoviću. Na čelu delegacije Komore bio je novoizabrani predsednik Skupštine IKS, prof. dr Milisav Damnjanović, zatim, predsednici IO matičnih sekcija mr Nebojša Stefanović (planeri), Milorad Miladinović (urbanisti), moja malenkost (izvođači radova) i još desetak članova Komore, ukupno nas je bilo trinaest. U razgovoru sa gradonačelnikom Simonovićem, koji je magistar mašinstva, zadržali smo se više od jednog sata. Susret je bio izuzetno konstruktivan, pa smo se na licu mesta dogovorili o budućoj saradnji. Niame, gospodin Simonović je predložio, a mi oberučke prihvatili, da se intenzivira saradnja Komore i grada Niša, u svim segmentima koji su potrebni drugom po veličini gradu u Srbiji, a uz pomoć resursa kojima raspolaže Inženjerska komora Srbije. Poseta gradonačelniku bila je više nego dobra "priprema" za sednice IO MS urbanista i izvođača, tako da smo radili brzo i efikasno, donoseći veoma važne odluke. Ipak, centralni događaj inženjerskog okupljanja u Nišu bio je skup na temu "Primena važećih propisa u planiranju, projektovanju i izgradnji".

Godišnji i tematski skup kratkim pozdravnim govorima otvorili su predsednik Inženjerske komore Srbije, prof. dr Dragoslav Šumarac, i predsednik Skupštine Inženjerske komore Srbije,Skup 'Primena važećih propisa u planiranju, projektovanju i izgradnji' prof. dr Milisav Damnjanović.Uvodno izlaganje imala je Tatjana Đorđević koja je prezentirala mogućnosti Inženjerske komore Srbije, sa posebnim naglaskom na potenciale Regionalne kancelarije Niš, odnosno, Matične sekcije izvođača radova IKS. Skupu su se obratili i čelnici Urbanista i Planera, Milorad Miladinović i mr Nebojša Stefanović, s tim da je ovaj potonji pripremio i posebno stručno izlaganje koje je naslovio sa "Veza između planiranja i projektne dokumentacije". Urbanista ,diplomirani inženjer arhitekture, Marin Krešić upoznao je učesnike Skupa sa kompletnim dokumentom "Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji", projektom na kome su zajednički radile matične sekcije Planera i Urbanista, i već ga dostavile resornom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, prostorno planiranje i građevinartsvo.

1U Nišu je održan skup sa temom "Primena važećih propisa u planiranju, projektovanju i izgradnji", kao doprinos i učešće Inženjerske komore Srbije u procesu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji Srbije

Dr Dragana Sinobad Petrović prezentirala je dokument "Rad i aktivnosti Zavoda za urbanizam Niš, sa osvrtom na urbanistički razvoj Niša" koji je tako urađen da ujedno predstavlja i predloge za izmenu i dopunu Zakona o planiranju i izgradnji. Veoma zanimljivo izlaganje "Nedorečenosti u postojećem Zakonu o planiranju i izgradnji vezane za uknjižbu u javnu evudenciju" imala je Gorica Matić, diplomirani inženjer geodezije, predsednik Regional-nog odbora ostalih tehničkih struka IKS u Valjevu i načelnik šabačkog katastra nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda.
Skup 'Primena važećih propisa u planiranju, projektovanju i izgradnji'
Predsednik podsekcije diplomiranih inženjera ostalih struka Regionalne kancelarije Kraljevo, diplomirani inženjer geodezije Darko Vilotijević govorio je o "Nedostacima Zakona o planiranju i izgradnji vezanim za imovinu i geodeziju", dok se načelnik Uprave za planiranje i izgradnju Grada Niša, Mira Pešić posebno pozabavila "nemogućnošću primene u praksi" Zakona o planiranju i izgradnji, odnosno, predložila promene kako bi ovaj važan dokument postao primenljiv i efikasan.

Skupu se obratio i Nenad Cvetković, šef Odeljenja za nadzor Direkcije za urbanizam i izgradnju opštine Leskovac, Pančiću napiši/dopiši o čemu je govorio


Skup 'Primena važećih propisa u planiranju, projektovanju i izgradnji'Posle svih iznetih predloga i kritika na račun aktuelnog Zakona o planiranju prisutnima se obratio pravnik Milija Đalović iz resornog ministarstva i konstatovao da je čuo i zapisao veliki broj konstruktivnih predloga i primedbi koje će sigurno naći mesta u izmenjenom i dopunjenom Zakonu o planiranju i izgradnji. Ta nova rešenja sigurno će postojeći Zakon. učiniti lakše primenljivim, efikasnijim, jednom rečju, mnogo boljim!

Održavanje Skupa podržali su Skupština grada Niša i Zavod za urbanizam grada Niša, dok su inženjersko okupljanje u "gradu na Nišavi" pomogla i tri niška građevinska preduzeća "Kosanica", "Sigma inžinjering" i "DMB inžinjering".

Procitajte iz oblasti "Iz rada matičnih sekcija" i:
  • Savremeni grad i podzemna izgradnja
  • Stanje i perspektive prostornog planiranja
  • Jednostavno, precizno, jeftino
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    22. oktobar 2020.