Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 13 >-Iz rada matičnih sekcija -Stanje i perspektive prostornog planiranja
 
IZ RADA MATIČNIH SEKCIJA
Odštampaj
 
Stanje i perspektive prostornog planiranja
- Đorđe Milić -
 
dr Borislav Stojkov U organizaciji Republičke agencije za prostorno planiranje (RAPP), Inženjerske komore Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo održana je radionica o izradi prostornih planova pod nazivom "Programi za izradu prostornih planova i strategija kao prva faza u izradi prostornih planova". Radionica je održana u Novom Sadu 19. i 20. novembra.

Skup su pozdravili u ime organizatora direktor Republičke agencije za prostorno planiranje prof. dr Borislav Stojkov,predsednik Inženjerske komore Srbije prof. dr Dragoslav Šumarac, i sekretar za arhitekturu AP Vojvodine. Dušanka Sremački. U radu su aktivno učestvovali predstavnici Republičke agencije za prostorno planiranje, Inženjerske komore Srbije, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Pokrajinskog sekretarijata za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, JP Zavod za urbanizam Vojvodine iz Novog Sada, JP Zavod za urbanizam Niš, JP Direkcija za urbanizam Kragujevac, JP Direkcija za izgradnju Užice, gradskih uprava (sekretarijata nadležnih za poslove prostornog planiranja). Tokom dvodnevnog rada Radionice trinaestoro specijalista sa područja cele Srbije prezentiralo je 17 radova.

1U Novom Sadu je sredinom novembra održana dvodnevna radionica na kojoj je učestvovalo više od 50 prostornih planera i na kojoj je 13 autora prezentiralo 17 radova

Radionica o izradi prostornih planovaPredsednik Matične sekcije planera IKS ,diplomirani prostorni planer Mr Nebojša Stefanović, otvorio je rad Radionice temom "Dosadašnje aktivnosti i planovi Matične sekcije planera Inženjerske komore Srbije".
Direktor Republičke agencije za prostorno planiranje, profesor dr Borislav Stojkov imao je tri rada "Strategija i strateško planiranje prostornog razvoja", "Program za izradu prostornog plana" i "Prostorno planiranje i prostorni plan svrha i koristi". Po dva predavanja su održali diplomirani prostorni planeri mr Đorđe Milić, Dragana Dunčić i tandem iz Užica Mila Arsović i Milan Pejić, odnosno, arhitekta Ivan Radulović iz Kragujevca.

Teme magistra Đorđa Milića bile su "Program za izradu strategije prostornog razvoja republike Srbije do 2020. godine" i "Strategija razvoja planskog područja prva faza u izradi prostornih planova". Dragana Dunčić iz JP Zavod za urbanizam Vojvodine iz Novog sada govorila je o "Prostornom planu područja posebne namene SRP Stari Begej" i "Programima za izradu prostornih planova pravni osnov". Užički tandem Mila Arsović i Milan Pejić, zaposleni u JP Direkcija za urbanizam Užice, prezentirao je sledeće radove "Strategija prostornog razvoja planskog područja" i "Izvod iz Programa za izradu Prostornog plana grada Užice". Ivan Radulović iz JP Direkcija za urbanizam Kragujevac predstavio je dve "paraćinske" teme "Strategija prostornog razvoja opštine Paraćin" i "Program za izradu Prostornog plana opštine Paraćin".

Iz Republičke agencije za prostorno planiranje, pored tri rada direktora Stojkova, prezentacije su imali diplomirani prostorni planeri mr Milica Dobričić "Program edukacije u oblasti prostornog planiranja i aktuelni programi za izradu prostornih planova područja posebne namene i regionalnih prostornih planova" i mr Tijana Živanović "Osvrt na međunarodni kontekst i značaj za Strategiju prostornog razvoja Srbije".

Radionica o izradi prostornih planovaIz Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam Vojvodine" u Novom Sadu prezentirana su tri rada, pored dva priloga Dragane Dunčić, prezentaciju je imala i mr Lubica Protić Jeremić "Prostorni plan područja posebne namene SRP "Koviljsko Petrovaradinski rit". JP Zavod za urbanizam Niš imao je dva rada: "Program izrade prostornog plana administrativnog područja grada Niša 2007-2021" Spec. Dragana Sinobad Petrović i "Prostorni plan područja posebne namene sliva "Bovan" akumulacije" Anđelka Faninger, obe diplomirani iženjeri arhitekture.

Tokom rada Radionice vođena je kvalitetna diskusija i zaključeno je da se u 2009. godini nastavi sa organizacijom sličnih skupova. Čak su i predložene potencijalne teme "Predlog plana i implementacija metodološki pristup fazi izrade", "Regionalno planiranje i regionalni razvoj mesto, uloga i funkcije" i "Strategija prostornog razvoja Republike Srbije i područja posebne namene aktuelni problemi u praksi planiranja u Srbiji".

Procitajte iz oblasti "Iz rada matičnih sekcija" i:
  • Savremeni grad i podzemna izgradnja
  • Jednostavn, precizno, jeftino
  • Gradonačelnik pozvao Komoru na saradnju
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    13. maj 2021.