Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 13 >-Permanentno usavršavanje -Pet predavanja jesenjeg ciklusa
 
PERMANENTNO USAVRŠAVANJE
Odštampaj
 
Pet predavanja jesenjeg ciklusa
- Milana Milović -
 
Delegacija IKS-a na Danu Inženjera Slovenije Nakon letnje pauze, Inženjerska komora Srbije nastavila je sa ciklusom predavanja u okviru programa "Permanentnog usavršavanja", koja se odnose na aktuelne teme i oblasti iz inženjerske teorije i prakse. Predavanje na temu "Metodologija planiranja u zaštićenim kulturno - istorijskim celinama / Urbana obnova Starog jezgra Zemuna" (II deo), održano je 10. septembra 2008. godine u Sali Saveza inženjera i tehničara Srbije u Beogradu.

Predavanjem je obuhvaćen prikaz metodološkog postupka izrade i sprovođenja urbanističkog plana za prostornu kulturno istorijsku celinu pod zaštitom (Staro jezgro Zemuna) i razmena mišljenja sa učesnicima predavanja. Cilj je bio da mlađi urbanisti shvate značaj sveobuhvatne analize konteksta i kontinuiteta u procesu urbanističkog planiranja i projektovanja. Predavač je bila magistar diplomirani inženjer arhitekture, Milica Grozdanić. Prvi deo predavanja na tu temu održan je 19. juna 2008. godine.

Kurs na temu "Zaštita na radu u građevinarstvu", održan je 20.septembra 2008. na Fakultetu zaštite na radu Univerziteta u Nišu. Cilj kursa bilo je inoviranje znanja iz oblasti zaštite na radu u građevinarstvu u kontekstu usaglašavanja nacionalnog sistema zaštite sa propisima međunarodnih organizacija i savremenim zahtevima privrednog razvoja. Povećanje znanja kadrova najvišeg nivoa stručnosti u građevinarstvu za upravljanje rizicima uticaće na smanjenje broja povreda i profesionalnih bolesti koje se permanentno javljaju u ovoj oblasti i ostavljaju nepovoljne ekonomske posledice. Predavači su bili diplomirani inženjer zaštite na radu, dr Dragan Spasić, diplomirani pravnik dr Miroslava Ivanjac, i diplomirani inženjer zaštite životne sredine mr Danijela Avramović. Ovom kursu prisustvovalo je 26 polaznika. Predavanje na istu temu prvi put je održano 15. decembra 2007. godine u Beogradu.

Zbog velikog interesovanja članova Komore, ponovljeno je predavanje "Primena propisa iz oblasti zaštite na radu u projektovanju i izvođenju", održano 8. oktobra 2008. godine u Poslovnoj zgradi Elektrovojvodine u Novom Sadu. Predavanju je prisustvovalo 86 zainteresovanih,a cilj je bio upoznavanje članova Komore sa primenom preventivnih mera zaštite od požara i eksplozija, prilikom projektovanja i korišćenja objekata. Zanimljivo je da su prisutni imali mogućnost da predavačima unapred postave pitanja, a na predavanju su dobili odgovore i savete iz prakse. Predavači su bili diplomirani inženjeri ektrotehnike Milovan Glavonjić, Zoran Hadžić, i Dragan Vićović, i diplomirani inženjer arhitekture, Zoran Lazović. Predavanje je održano 31. oktobra 2007. godine u Beogradu.

Diplomirani inženjer građevine, Ivan Ignjatović održao je 30. oktobra 2008. godine u Sali Saveza inženjera i tehničara Srbije u Beogradu, predavanje na temu "Savremeni koncept obezbeđivanja trajnosti betonskih konstrukcija projektovanje prema upotrebnom veku". Izlaganjem su bili obuhvaćeni osnovni pojmovi trajnosti i pouzdanosti betonskih konstrukcija. Definisani su najvažniji deteriorizacioni mehanizmi i objašnjeni fizički i hemijski modeli kojima se opisuju. Dati su proračunski dokazi za karakteristične deteriorizacione mehanizme betonskih konstrukcija različitih nivoa složenosti i tačnosti. Takođe, pokazani su brojni primeri za najčešće deteriorizacione mehanizme. Cilj predavanja je bilo upoznavanje projektanata i izvođača sa savremenim konceptom obezbeđivanja trajnosti i metodologijom projektovanja prema upotrebnom veku konstrukcija.To je posebno značajno zbog toga što Evropske norme (Evrokodovi) i predlozi novih normi detaljno tretiraju tu oblast. Očekivani rezultat je da projektanti i izvođači razumeju važnost i imaju pravilan stav prema ovom aspektu betonskih konstrukcija u svakodnevnoj inženjerskoj praksi, posebno kod projektovanja i izvođenja mostovskih konstrukcija, konstrukcija otvorenih garaža i slično, kod kojih je naznačeni problem najizraženiji.

1U periodu septembar - novembar 2008. godine, u okviru programa stalnog usavršavanja, održano je pet predavanja, tri u Beogradu i po jedno u Nišu i Novom Sadu

Predavanje na temu "Prethodno napregnute betonske tavanice proračun, konstruisanje i izvođenje", održano je 10. novembra u Sali Saveza inženjera i tehničara Srbije u Beogradu. Predavanje, kojem je prisustvovalo 33 polaznika, imalo je za cilj da upozna projektante, izvođače i investitore sa metodologijama projektovanja i izvođenja sistema ploča, koje se veoma malo primenjuju u našoj zemlji. Poseban značaj predavanja je u tome da naši važeći propisi iz oblasti betonskih konstrukcije u velikoj meri ne "pokrivaju" ovu oblast, pa je bilo neophodno upoznavanje sa odredbama Evrokodova. Očekuje se da će informisanje projektanata i izvođača doprineti većoj primeni ovih ploča u praksi, jer u mnogim situacijama predstavljaju racionalnije rešenje od klasičnih armiranobetonskih sistema. Predavanje je održala diplomirani inženjer građevine , professor dr Snežana Marinković.

Prisustvovanje predavanjima, promocijama, prezentacijama i kursevima za članove Komore je besplatno, a svi polaznici dobijaju odgovarajuće materijale u štampanoj i elektronskoj formi (na CD). O mestu, datumu i terminu održavanja narednih predavanja i kurseva u okviru Programa permanentnog usavršavanja članovi IKS se mogu blagovremeno obavestiti na sajtu Inženjerske komore Srbije - www.ingkomora.rs

Procitajte iz oblasti "Permanentno usavršavanje" i:
  • Odnos prostornih i master planova razvoja turizma
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    08. jul 2020.