Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj13 > Dani inženjerske komore 2008 - Trodnevna stručna rasprava, i druženje inženjera
 
DANI INŽENJERSKE KOMORE 2008
Odštampaj
 
Tradicionalna manifestacija održana od 29. do 31. oktobra na Paliću

Trodnevna stručna rasprava, i druženje inženjera
- Slobodanka Simić -
 
Manifestacija "Dani inženjerske komore" u organozaciji dve najbrojnije matične sekcije, projektanata i izvođača radova, postaje polako, ali sigurno tradicionalni godišnji skup pomenutih sekcija kome prisustvuju i članovi ostale dve sekcije. Posle prva dva okupljanja u Vrnjačkoj Banji, ovogodišnja manifestacija održana je na Paliću od 29. do 31. oktobra. Trodnevna stručna rasprava i druženje, okupilo je oko 140 učesnika iz svih regionalnih centara u "Maloj gostioni". Prisutne članove Komore i njihove prijatelje na svečanom otvaranju pozdravili su predstavnici organizacionog odbora, predsednici matičnih sekcija projektanata i izvođača radova, Mr Dejan Vasović i Tatjana Đorđević, kao i predsednik Inženjerske komore Srbije prof. dr Dragoslav Šumarac. Učesnicima ovog velikog skupa,koji je izazvao veliku pažnju medija, posebno se obratio i gradonačelnik Subotice , Saša Vučinić, koji je na svečano otvaranje došao sa kolegama iz lokalne samouprave pomoćnikom za investicije i razvoj Duškom Guslovom i šefom odeljenja za ekologiju i zaštitu životne sredine,Gordanom Gavrilović koja je sa sobom "povela" i svog pomoćnika Darka Pleka.

1Predavanja bazirana na upoznavanju članova sa do sad prevedenim izdanjima FIDIC-a, odnosno, načinima ugovaranja po evropskim i svetskim standardima.

Odmah posle svečanog otvaranja "Dana inženjerske komore" počela su predavanja i upoznavanje članova sa, do sada prevedenim izdanjima FIDIC-a, načinima ugovaranja po evropskim i svetskim standardima, kao i po modelu Svetke banke. S obzirom na to da je Komora aktivno uključena u prevođenje EVRO CODA, u saradnji sa Građevinskim fakultetom, održana su i predavanja koja su tretirala već prevedene Evro kodove, ali i one na čijem se prevođenju radi, odnosno, svim onim kodovima koji postoje.. Prvog dana manifestacije dr Zoran Đorđević održao je predavanje pod nazivom "Primena FIDIC uslova ugovaranja po zakonima Republike Srbije",a zatim je Gordana Subotički Đorđević govorila na temu "Procedure ugovaranja po pravilima svetske banke" i "Uvođenje standardizovanih specifikacija radova u građevinarstvu u Republici Srbiji. O toj problematici izlagali su i Ile Kovačevič, Dr Zoran Đorđević, Milica Pejanović, Goran Stoiljković i Jasminka Pavlović. Učesnicima skupa drugog dana predstavile su se uspešne firme kao što su Knauf, Murexin, Stirofert i Potisje Kanjiža. Veliku posećenost i interesovanje izazvala su predavanja: "Aktivnosti na uvođenju u našoj zemlji EVRO CODA-a za konstrukcije", prof.dr Aleksandra Pakvora i prof. Zlatka Markovića, i "Primena cenovnika projektantskih usluga za objekte visokogradnje"mr Dejana Vasovića. Poslednje predavanje drugog dana bio je "Pravilnik o sadržini i načinu izrade tehničke dokumentacije za objekte visokogradnje" učesnicima su predstavili Aleksandra Damnjanović Petrović i Milija Đalović.. Treći,poslednji dan rada bio je promotersko prezentacioni dan, a tema koja je dominirala "na rastanku"i koja je izazvala veliku zainteresovanost članstva bila je javna rasprava o "Odluci o izmenama i dopunama odluke o vrstama licenci koje izdaje IKS".

Izlet do Subotice

Na samom severu Vojvodine, gde Srbija stiže do "vrata" Evropske unije, uz otmeni grad Suboticu, nalazi se velika turistička atrakcija jezero i naselje Palić. Nekada je to bilo mondensko letovalište koje ni posle dva veka nije izgubilo pozlatu prošlih vremena. I danas je to brižljivo očuvan i negovan turistički centar obogaćen egzotičnim okruženjem čardama, salašima, vinskim dvorovima, prirodnim rezervatima i izletištima. U ovoj oazi mira i tišine Inženjerska komora Srbije, matična sekcija projektanata i matična sekcija izvođača radova, organizovala je tradicionalni skup, treći po redu, "Dani inženjera Srbije 2008". U predahu između napornih predavanja učesnici skupa organizovano su posetili Suboticu, grad smešten između velikih vodotoka Dunava i Tise, grad sa sedam kapija, ukrašen brojnim građevinama iz perioda secesije. Naši domaćini potrudili su se da budemo gosti Gradske kuće, podignute 1912 godine koja je delo znamenitih arhitekata Komora i Jakoba i predstavlja centar i simbol Subotice. Kustos subotičkog muzeja objasnio je da srce Gradske kuće čini Velika većnica sa raskošnim vitražima, i da se u njoj, kao i pre mnogo godina, nalaze uprava grada, kulturne ustanove, prodavnice i banke. Najlepši pogled na Suboticu i okolinu možete dobiti sa vidikovca koji se nalazi u tornju Gradske kuće, na vision od skoro 50 m. Ni kiša koja je padala tokom našeg boravka u Subotici nije nas omela da posetimo zgradu Pozorišta podignutu pre više od 150 godina prepoznatljivu po šest korintskih stubova, Sinagogu izgrađenu 1902 godine u mađarskoj varijanti secesije, takođe po projektu Komora i Jakoba, i naravno nezaobilazne fontane "Zelenu" I" Plavu", koje krase centar grada, izgrađene od žolnai keramike.


<<< Nazad na sadržaj
 
08. jul 2020.