Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj13 > Razno - Investexpo gradi i modernizuje Srbiju
 
RAZNO
Odštampaj
 
Inženjerska komora Srbije učestvovala na 4. InvestexPO u Novom Sadu od 4. do 8. novembra

Investexpo gradi i modernizuje Srbiju
- Radoš O. Dragutinović -
 
Štand Komore u Novom Sadu Na 11.000 kvadrata održan je 24. Međunarodni sajam građevinarstva sa 160 firmi iz Srbije, Austrije, Kanade, Nemačke, Švajcarske, Švedske i svih Ex Yu država Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Jedan od "građevinaskih izlagača" bila je i Inženjerska komora Srbije, koja je imala štand u hali 1. dok se glavni deo njenog prisustva na Novosadskom sajmu odvijao u Masteru, odnosno, u sali 4. gde su održavana veoma kvalitetna predavanja uz više nego solidnu prisutnost zainteresovanih publike.

Sajam investitora okupio je 38 izlagača, sedam gradova i 31 opštinu, koji su prezentirali ukupno 206 projekata, trajao je od 4. do 7. novembra. Na štandu Komore bilo je prilično živo svih pet dana. Najviše posetilaca bilo je iz redova članstva, ali je bilo i onih, naročito mladih (učenici strudenti) koji su svraćali da pogledaju prezentaciju o IKS ili da uzmu "Glasnik". Prezentacija o IKS "vrtela" se u dobrih 50 sati, zapravo, koliko je Novosadski sajam bio otvoren za posetioce. Međutim, najdinamičnije na štandu bilo je u utorak, sredu i petak, odnosno, posle završenih predavanja koje su održali članovi Komore u sali 3. Niame, posle završenih prezentacija, veoma skromna okrepljenja, koja su pretenciozno najavljivana kao kokteli, održavana su na štandu. Posluživano je nekoliko vrsta bezalkoholnih pića i "grickalica" uz veoma srdačno razmenjivanje misli.

Rukovodstvo Inženjerske komore Srbije, pre svega predsednik Šumarac, prisustvo na Investexpu tretirao je kao izuzetno važno, pa se potrudio da gotovo svakog dana bude u Novom Sadu, naravno, i na štandu IKS-a. Posebno je bio angažovan na stručnim predavanjma i promocijama kompanija, jer je svaku od njih najavljivao, ali i zatvarao.

Seriju predavanja u sali 4. Master centra otvorili su stručnjaci iz novobeogradske, preciznije boljevačke, firme "Milinković kompani" (Milinkovic Company) sa temom vezanom za nove građevinske matrijale, odnosno, proizvodima od ferocementnih elemenata univerzalnim polukružnim halama/dvoranama opsega/prečnika 17 metara i dužine "po volji". Prezenteri su bili prof. dr Miodrag Nestorović, sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Dejan Milinković, menadžer i Slobodan Vračarević, arhitekta.

1Na dve sajamske priredbe, 4. sajmu investicija i 24. Međunarodnom sajmu građevinarstva, svoje mogućnosti predstavilo 220 izlagača iz devet zemalja, na 11.000 kvadrata izlagačkog prostora

Posle prvog stručnog predavanja, održanog 4. novembra, usledilo je drugo, dan kasnije. Ovoga puta pred prilično dobro popunjenu salau 4. Master centra izašli su profesor dr Milan Samardžija i mr Timotej Furman kosi su nadahnuto, stručno i dokumentovano, govorili o "alternativnim izvorima energije".

Poslednje, treće stručno predavanje i prezentacija, 7. novembra, bilo je na istoj lokaciji, a tema je bila energetska efikasnost. Naime, stručnjaci kompanije "Profine" govorili su o "energetskoj efikasnisti sa aspekta novih prozora". Predavači su bili Bojan Predojević i Milan Krstić.

Ovogodišnji 4. Investexpo možda je opravdao očekivanja u svom prvom segmentu investicijama, ali u drugom, Sajam građevinarstva nije. Izlagača je bilo nedovoljno, pa je praktično jedna hala bila dovoljna i nešto prostora na otvorenom, ali je zato poseta bila više nego skromna. Pred početak 4. Investexpo, na brojnim konferencijama za novinare "i šire", čelnci Novosdskog sajma su naglašavali da je 23. Sajam građevinarstva i 3. Sajam investicija, kao dve posebne manifestacije, videlo 30.000 posetilaca (što je, između ostalog, bio razlog da se Komora pojavi na njemu). Ali po onome što je potpisnik ovog teksta video tokom tri dana koliko je bio prisutan, broj posetilaca "ni pomoću trikova" nije mogao da dostigne 5-6 hiljada, 10.000 prodatih ulaznica u najboljem slučaju.

Procitajte iz oblasti "Razno" i:
  • Tehnologije prefabrikovane gradnje
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    08. jul 2020.