Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj13 > Uvodna reč - Članstvo želi da učestvuje u napretku Komore
 
PISMO GLAVNOG UREDNIKA
Odštampaj
 
Profesor dr Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije

Članstvo želi da učestvuje u napretku Komore
- Prof. dr Dragoslav Šumarac -
 
Dragoslav Šumarac Poštovane koleginice i kolege Inženjeri,

Konačno, 3. decembra 2008. godine konstituisana je treća po redu Skupština Inženjerske komore Srbije. Prva je bila osnivačka i formirana od 200 nosilaca nultih licenci. Drugi saziv je konstituisan posle izbora 2004. godine. Poslednji izbori su imali po malo neslavan početak, jer smo smo majsko glasanje morali da poništavamo, pa da izborni proces ponovimo, tako da je Skupština formirana iz drugog pokušaja. Sa velikim zadovoljstvom saopštavamo da baš niko nije imao primedbi ili prigovora na postignuti rezultat u ponovljenom glasanju. Nije ni mogao da ima, jer je bilo nemoguće zloupotrebiti izborni postupak. Svako je morao pečatom i potpisom da overi glasački listić. Materijal se čuva u arhivi Komore, tako da može u bilo kom trenutku, ko zaželi da ga proveri. Zadovoljstvo je još veće jer je izlaznost na naše izbore bila do sada ubedljivo najveća. Glasalo je oko 30 odsto od ukupnog broja inženjera Komore, odnosno preko 6.000 članova. Zato je legitimitet ovih izabra neosporan. Utoliko je i odgovornost članova Skupštine veća, da se Komora ojača i postane još više respektabilna strukovna organizacija. Dakle do sada (od maja meseca) smo se bavili sami sobom, sada je vreme da se bavimo članstvom, aktivnostima koje će omogućiti više posla za sve nas i to posla koji će biti plaćen po cenovniku koji smo doneli. Na samoj sednici, pored malih nesuglasica, sve je proteklo u najboljem redu. Očigledno je da svi članovi Skupštine imaju želju da lično doprinesu daljem napretku Komore.

Izabrali smo Predsednika Skupštine, profesora dr Milisava Damnjanovića, diplomiranog inženjera arhitekture iz Niša i potpredsednika, preduzetnika Milana Kasalicu, diplomiranog građevinsko g inženjera iz Novog Sada. Na ovaj način realizujemo pravilo da na čelu dve naše najznačajnije institucije Skupštine i Upravnog odbra budu predstavnici dve najbrojnije inženjerske specijalnosti u Komori arhitekte i građevinci. Tako je sada predsednik Skupštine - arhitekta, a predsednik Komore građevinac. Siguran sam, na osnovu njihovog dosadašnjeg stručnog angažmana i aktivnosti u Komori, da će opravdati veliko poverenje koje im je ukazano. Na ovaj način, izborom čelnih ljudi Skupštine Inženjerske komore Srbije koji žive, rade i stvaraju, a nisu žitelji Beograda, poslali smo snažnu poruku da nastavljamo sa decentralizacijom Komore i jačanjem regiona. Još jednom u ime svih Vas, članova Inženjerske komore Srbije, čestitam na izboru predsedniku i potpredsedniku Skupštine Unženjerske komore Srbije.

U ovom broju "Glasnika", pročitaćete i o međunarodnim aktivnostima Komore: učešću na Godišnjoj skupštini ECEC, održanoj u Hamburgu, Nemačka, (u sastav ECEC primljena Inženjerska komora Grčke, pored naše jedna od najjačih Komora u Evropi, sa preko 100.000 članova), prisustvu naših delegacija na proslavi Dana inženjera Slovenije i Bugarske, odnosno, boravku naše delagacije u Segedinu i uzvratnoj poseti delegacije Inženjerske komore Mađarske Novom Sadu i Beogradu.

U rubrici "Krupan plan" ovoga puta razgovor je vođen sa Miroljubom Gaonom, diplomiranim građevinskim inženjerom, predsednikom Suda časti Inženjerske Komore Srbije i predsednikom Jedinstvene Izborne komisije za ponovljene izbore 2008.

Po prvi put ove godine smo imali štand na nekom građevinskom sajmu (24. sajam građevinarsta, Novi Sad 4-8. novembar) i aktivnosti (predavanja) gotovo svakog dana. Opšte je mišljenje da je ovo bila uspešna aktivnost nas i sponzora: samo je na predavanjima bilo 200 slušalaca,dok su sponzori iskoristili priliku i predstavili svoje potencijale na štandu i predavanjima. Još jedna aktivnost od značaja za članove Komore je bila i poseta Sajmu u Bolonji. Prvi put smo je organizovali, i pored malih primedbi koje su imali neki učesnici, bila je jako uspešna.

U "Glasniku" su predstavljeni i Kongres KGH, koji je zahvaljujući njegovom osnivaču i predsedniku prof. dr Branislavu Todoroviću, jedan od najvećih u svetu u ovoj oblasti i Simpozijum Društva građevinskih konstruktera Srbije. Oba skupa je naša Komora finansijski pomogla. Iz delokruga rada Regionalnih odbora, sa zadovoljstvom dajemo prikaz proslave 100 godina od puštanja u rad prve mini hidroelektrane "Sveta Petka" na Nišavi, u Sićevu, kod Niša. U organizaciji dvodnevnih aktivnosti posebno su se stakli kolege Dragan Živković i Zoran Krstić.

Na kraju, svima vama, članovima Komore, želim srećnu Novu 2009. godinu, Božić i januarske praznike sve do Svetog Save, sa željom da vam dolazećih 365 dana donese mnogo upeha u profesionalnom radu i puno sreće u životu.

<<< Nazad na sadržaj
 
13. maj 2021.