Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47
 ◊ Glasnik broj 48

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 12 >-Regionalne Kancelarije - Saradnja sa Komorom - temelj razvoja čitavog kraja
 
REGIONALNE KANCELARIJE
Odštampaj
 
Novica Tončev, predsednik opštine Surdulica: "Za Vlasinu i Surdulicu dragocena su iskustva Inženjerske komore Srbije"

Saradnja sa Komorom - temelj razvoja čitavog kraja
- Ljiljana Milić -
 
'Ni jedna manifestacija ne može da se održi, a da se nešto, za nju i oko nje, ne izgradi', Novica Tončev Surdulica je začetnik zanimljive prakse: Vlasinsko leto jedinstvena je smotra te vrste u nas (uvertira Dragačevskog sabora, etnološko-turistički i kulturni događaj) na kojoj, od ove godine, učestvuje i Inženjerska komora Srbije. No, tu nema ničeg neobičnog, objašnjava predsednik surduličke opštine, Novica Tončev, i sam inženjer i član Komore od njenog osnivanja.

"Zašto je potrebno da se Inženjerska komora Srbije uključi u jednu kulturnu manifestaciju? Smatram da su svi inženjeri graditelji, a kulturu i stvaralaštvo treba graditi. Nijedna manifestacija ne može da se održi ako se nešto ne izgradi, pa makar to bila samo bina ili prateći objekti." Organizatori Vlasinskog leta su vrlo zadovoljni prvim skupom srpskih inženjeraneimara na Vlasini. Dan Komore na Vlasini dogodio se 12. jula, leta gospodnjeg 2008. "Sem povoljnog odjeka koji je imao prvi boravak Komore na Vlasini, svakako ćemo nastojati da delotvornost tog kontakta bude još konkretnija za samu našu manifestaciju - Vlasinsko leto", dodaje Tončev i nastavlja: "Danom Inženjerske komore Srbije na Vlasini ubuduće će započinjati naša manifestacija, odnosno - time će se otvoriti Vlasinsko leto 2009."

"Uradili smo Prostorni plan Vlasine i svaka gradnja mimo planskih dokumenata u Nacionalnom parku konačno je - zabranjena. Sad radimo urbanističke planove, tako da Inženjerska komora Srbije može da se uključi u vezi s legalizacijom, jer znam da je Komora finansirala izradu brojnih programa koji pomažu i ubrzavaju proces legalizacije. Naravno, za legalizaciju je zadužena država, odnosno - lokalna samouprava, a Komora bi samo da bude na usluzi i jednima i drugima, a ponajviše trećima - građanima, zbog "divljih" graditelja. Zatim, u Inženjerskoj komori su ljudi različite struke, koji imaju iskustva sa izgradnjom na Kopaoniku, Zlatiboru, Staroj planini, tako da ćemo od njih učiti, pre svega da bismo izbegli greške koje su tamo činjene, kao što je neplanska gradnja. Vlasina je zdrava i čista sredina i tako treba i da ostane. Zato smo se već dogovorili da u središtu pažnje Komore na idućem, 24. letu, bude početak realizacije Vlasinskog prostornog plana", sa mnogo entuzijazma nagoveštava Tončev.

1Na idućem Vlasinskom letu, Inženjerska komora baviće se realizacijom Prostornog plana Vlasine. Otvaranjem četiripet gradilišta na ovom području, velika je šansa za smanjenje nezaposlenosti koja je na jugu Srbije izrazito visoka.

Vlasinsko leto, dabome, bude i prođe, a u surduličkoj samoupravi teže stalnoj saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije, ne samo kad je reč o Vlasinskoj visoravni i Vlasinskom jezeru. Naravno, Vlasina je nepresušno bogatstvo, žila kucavica široke regije i ostvarivanje svih projekata koji se nje tiču, od temeljnog je značaja za napredak čitavog kraja. Novica Tončev podseća na ogromne mogućnosti Vlasine kad je reč o turizmu, kako letnjem tako i zimskom, proizvodnji energije (voda, vetar, sunce), razvoju poljoprivrede (uz Vlasinsko jezero, još predeo Božice, Klisure)... Podrška Inženjerske komore Srbije u svemu tome biće dragocena, ali ona je veoma važna i inače. Tončev ističe da u Opštinskoj upravi nemaju elektroinženjera i mašinskog inženjera s licencom. Surdulici, zapravo, nedostaju inženjeri. Komora može pomoći prenošenjem iskustava iz drugih opština, zapravo - iz svojih regionalnih kancelarija. I ne samo u "proizvodnji prostora" (prostorni planovi), izradi urbanističke dokumentacije i njihovoj primeni, već i na planu edukacije, ali i realizacije konkretnih projekata iz delatnosti Komore, odnosno: projektovanja, izgradnje i održavanja građevinskih objekata. "Džaba mi uradimo planove, ako ih ne realizujemo", upozorava Tončev.

Podsticaji će dobro doći - nova gradilišta šansa su za nova radna mesta. A u Surdulici je stopa nezaposlenosti izrazito visoka, blizu 40 odsto. "Ako otvorimo bar jedno gradilište, zaposliće se nekoliko desetina ljudi. A mi u planu imamo da otvorimo najmanje četiripet gradilišta, da izgradimo sportsku halu, da renoviramo opštinske zgrade, gradski bazen, da uredimo gradski trg. Građevinarska industrija uključuje i angažuje veliki broj industrija i privrednih delatnosti, što dovodi do otvaranja novih radnih mesta, do zaposlenja velikog broja ljudi. Konsultacije sa Inženjerskom komorom Srbije, nadam se i verujem, ubrzaće te poslove. Najveću pomoć od Inženjerske komore i tražimo na realizovanju kompletnih i konkretnih projekata", kaže prvi čovek surduličke opštine. Uostalom, kad je nedavno postao "prvi čovek male varoši", Tončev je svojim biračima i svim građanima Surdulice gromoglasno najavio: "Nisam sam, dolazim sa inženjerima i projektantima, sa najvećom radnom i kreativnom snagom Srbije!"

Pročitajte iz oblasti "Regionalne kancelarije" i:
  • Vlasina kao model regionalnog razvoja
  • Aktuelne teme dovode veliki broj učesnika
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    06. jun 2023.