Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47
 ◊ Glasnik broj 48

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 12 >-Regionalne Kancelarije - Vlasina kao model regionalnog razvoja
 
REGIONALNE KANCELARIJE
Odštampaj
 
Dan Inženjerske Komore Srbije na 23. Vlasinskom letu

Vlasina kao model regionalnog razvoja
- Ljiljana Milić -
 
'Dan Komore' od iduće godine će postati prateći program manifestacije 'Vlasinsko leto' Vlasinski kraj i jug Srbije kolevka su srpskog građevinarstva, pa je bilo sasvim prirodno da se program 23. Vlasinskog leta, velike turističko-kulturne manifestacije, delom posveti upravo graditeljstvu u regiji. U samoj završnici Vlasinskog leta, 12. jula, organizovan je Dan Inženjerske komore Srbije.

Dan IKS održan na Vlasini, okupio je stručnjake za proizvodnju, uređenje i izgradnju prostora: planere, urbaniste, arhitekte i građevinske i druge inženjere vezane za izgradnju građevinskih objekata, iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga i čitave jugoistočne Srbije. Da se pojave na Danu Komore na Vlasini, priliku su iskoristili i visoki predstavnici gradova i opština: domaćina Surdulice, potom Vranja, Vladičinog Hana, Crne Trave i Vlasotinca.

1Planovi koji su napravljeni ili se prave za Vlasinu, direktni su razvojni planovi, jer olakšavaju dobijanje dozvola za gradnju, što pojednostavljuje i obezbeđuje dolazak domaćih i stranih investicija

Predsednik IKS, prof. dr Dragoslav Šumarac, otvarajući skup, izdvojio je saradnju s gradovima i opštinama kao jedan od prioriteta Komore.

Inženjerska komora Srbije svojim stručnim potencijalom može da bude značajna podrška rešavanju lokalnih problema", naglasio je Šumarac. Naš cilj je da se što više investicija otvori, pre svega ovde na Vlasini, u Surdulici, Crnoj Travi, Vladičinom Hanu, kako bi naši ovdašnji članovi imali što više posla. Vlasina bi trebalo da bude primer kako da se razvijaju svi delovi Srbije koji su pod zaštitom države. Planovi koji su napravljeni ili se prave za Vlasinu - prostorni plan, potom master plan svi su razvojni planovi, jer olakšavaju dobijanje dozvola za gradnju i izradu dobrih projekata. A sve to pojednostavljuje, odnosno privlači dolazak investitora na ovo područje."

Upravo o učinjenom u proteklih šest godina, od 2002. do danas, na urbanizaciji Turističkog centra Vlasina, go-vorio je Dušan Momčilović, arhitekta iz surduličke opštinske uprave, naglašavajući da je baš ovih dana (u vreme trajanja 23. Vlasinskog leta), predat na usvajanje urbanistički plan Vlasine. Sem urađenog prostornog plana za Vlasinu i Surdulicu, regulisana je i zaštita Vlasine kao predela izuzetnih odlika, koji zahvata 13.000 hektara. Sačinjen je i plan turističkog razvoja Vlasinskog jezera program obnove više od 130 kilometara lokalnih puteva u surduličkoj opštini, koji će se sprovoditi zajedno sa susednom bugarskom opštinom Trn. U osnovi svega je razvoj ekonomije, prvenstveno poljoprivrede, a nadasve iskorišćavanje vode kao resursa, čemu su temelji udareni polovinom prošlog veka izgradnjom vlasinskog hidrosistema. Momčilović je naglasio važnost učešća struke i Inženjerske ko-more Srbije u ostvarivanju svih ovih vizija.

Miroljub Stanković iz niškog Zavoda za urbanizam, skrenuo je pažnju na bitnost vraćanja dobre prakse od pre pet-šest godina, kad je država pomogla izradu generalnih planova u četrdesetak opština, mahom nerazvijenih, među njima i opštine Trgovište iz ovih predela, koje same za to ne bi imale novca. Trebalo bi vratiti takvu praksu praksu državne pomoći, jer postojanje generalnih urbanističkih planova ključni je uslov za legalnu gradnju, što je nezaobilazna pretpostavka za dolazak domaćih i stranih investitora na ove prostore.

Na Danu IKS na Vlasini predstavljene su studije o Vlasini sa stanovišta ekološkog urbanog i ruralnog dizajna, afirmacije turističkih potencijala vlasinskog sela i urbanističkog sređivanja sela na modelu Božičkog kraja. Razmatrano je očuvanje arhitekture juga Srbije, kojoj se divio i Korbizje. Ovo je značajno i za sam identitet regije, jednako koliko se osobenost njenog savremenog graditeljstva mora ogledati u toj bogatoj i dragocenoj baštini. Upozoreno je na ne tako retke slučajeve bahatog odnosa prema ovom kulturnom nasleđu, a takva autentična arhitektura odlična je i turistička preporuka. Takvo graditeljstvo država bi morala da oslobodi poreza.

O jednoj aktuelnoj temi, energetskoj efikasnosti, govorilo se i na Danu Komore na Vlasini, za šta su se pobrinu-li stručnjaci kompanije "Knauf Insulation" iz Surdulice, jednog od vodećih svetskih proizvođača termoizolacionih materijala. Tema je bila Kakve i kolike su mogućnosti građevinarstva u uštedi energije i odnosu prema životnoj sredini". Govoreći o ovom problemu, stručnjaci su naglasili da je neophodno što pre doneti Zakon o energetskoj efikasnosti, koji bi trebalo da obezbedi primenu standarda EU u izgradnji objekata, odnosno da neutrališe sadašnje rasipanje energije, pošto 60 odsto proizvedene električne energije u Srbiji potroše domaćinstva, odnosno ode" na zagrevanje i hlađenje stanova i kuća. Inače, fabrika "Knauf" u Surdulici jedina je u Srbiji koja izrađuje specijalni termoizolacioni materijal poznat kao kamena vuna". Prilikom rekonstrukcije fabrike u Surdulici, samo u bezbednost okruženja uvođenje takozvane zelene tehnologije "Knauf" je uložio je 5.000.000 evra.

Inženjerska komora Srbije na 23. Vlasinskom letu uspostavila je saradnju sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Predložak za povezivanje su, između ostalog, i strategija razvoja pomenuta dva okruga u narednom petogodištu i studija turističkog razvoja juga Srbije, koje je izradio ovaj centar. Rad Centra sledeće tri godine finansijski će podržavati i Evropska komisija, bar kad je reč o razvoju preduzetništva, razvoju sela, poljoprivrede, turizma i zaštiti životne sredine".

Dan Inženjerske komore Srbije postaće tradicionalna prateća manifestacija na Vlasinskom letu.

Pročitajte iz oblasti "Regionalne kancelarije" i:
  • Saradnja sa Komorom - temelj razvoja čitavog kraja
  • Aktuelne teme dovode veliki broj učesnika
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    06. jun 2023.