Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47
 ◊ Glasnik broj 48

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 12 >-Razno - Sedam skupova, kongresa, sajmova, manifestacija
 
RAZNO
Odštampaj
 
Pregeled značajnih događaja u 2008. godini iz oblasti inženjerstva, termotehnike i termoenergetike

Sedam skupova, kongresa, sajmova, manifestacija
- Biserka Švarc -
 
Svako kongresno okupljanje KGH u Sava centru ima 'mali sajam' kao prateću manifestaciju Već na samom početku 2008. godine, obeležena je, za inženjersku struku, izuzetno značajna godišnjica - 140 godina postojanja i trajanja inženjerske organizacije u Srbiji. Naime, 3. februara 1868. godine u Beogradu je osnovana prva esnafska stručna organizacija u Srbiji - Tehničarska družina. Taj datum je kasnije usvojen kao Dan inženjera i tehničara Srbije. U sklopu obeležavanja ove godišnjice, u Beogradu je 31. januara i 1. februara održan Prvi kongres inženjera Srbije. Prvog dana je u Sava centru, u prisustvu gostiju iz Rusije, Grčke, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Makedonije i više od 300 zvanica iz najznačajnijih državnih institucija i inženjerskih organizacija iz cele Srbije, održana Svečana sednica Prvog kongresa, a zatim je u okviru radnog dela, izložen niz zanimljivih radova. Sutradan je na zgradi Doma inženjera Srbije otkrivena spomenploča Emilijanu Josimoviću, urbanisti i prvom predsedniku Tehničarske družine, i Milošu Savčiću, najvećem donatoru za izgradnju zgrade u ulici Kneza Miloša 7, koja duže od sedam decenija nosi ime Doma inženjera Srbije. Zgrada je građena tokom 1934. i 1935. godine, isključivo od dobrovoljnih priloga članova Udruženja srpskih inženjera, tehničara i arhitekata.

1U prvih osam meseci, diljem Srbije održan je veliki broj skupova, manifestacija, sajmova, kongresa... kojima su prisustvovali inženjeri koji učestvuju u izgradnji građevinskih objekata, a gotovo svaki od ovih događaja imao je finansijsku pomoć i stručnu podršku Inženjerske komore Srbije

Za proučavaoce oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja (KGH), tekuća 2008. godina je posebno značajna, jer Međunarodni institut za hlađenje slavi veliki jubilej - 100 godina od osnivanja (u Parizu, 1908). Ova godišnjica značajna je za sve domaće KGH poslenike zato što je delegacija Kraljevine Srbije, predvođena Đorđem Stanojevićem, profesorom Univerziteta u Beogradu, bila među osnivačima ove institucije. U Srbiji je već te, 1908. godine osnovana Državna komisija za hlađenje, a na Tehničkom fakultetu Beogradskog univerziteta počela je da se održava nastava iz predmeta Hlađenje, grejanje i ventilacija. Završna svetska proslava stogodišnjice postojanja Međunarodnog institute za hlađenje održaće se u Beogradu, 3-5. decembra, tokom trajanja 39. Kongresa o grejanju, hlađenju i klimatizaciji, u organizaciji Društva KGH Srbije.

Na Beogradskom sajmu je od 15. do 19. aprila, pod sloganom "Gradimo ideje" održan 34. međunarodni sajam građevinarstva - SEEBBE (South East European Belgrade Building Expo). Na ovoj manifestaciji, svakako jednoj od najznačajnijih smotri u oblasti građevinarstva na području jugoistočne Evrope, učestvovalo je više od 1.000 učesnika iz 31 zemlje (350 izlagača), sa tri kontinenta. Na Sajmu je prikazan niz noviteta, među kojima treba istaći: najnoviji softver za proizvodnju stolarije, kompjutersku tehnologiju za obradu stakla, mašinu za zavarivanje plastike najnovije generacije... Tu su i uređaji za zagrevanje građevina koji omogućuju rad na niskim temperaturama, komora za sušenje opreme i odela koja koriste građevinski radnici, sistem centralnog grejanja iz jedne kaljeve peći, koji zagreva površinu od 400 kvadratnih metara, primena ledtehnologije u rasveti, kao i novi blokovi za zidanje. Prošlogodišnji 3. Kongres KGH imao je dovoljnu prisutnost domaćih ali i inostranih stručnjaka i eksperata
Na istom mestu, tačno mesec dana kasnije (12-16. maj) dogodila se "Integra - integrisana fabrika 21. veka", kako je nosila naziv najdugovečnija srpska izložbena manifestacija - 52. međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća. Priredba izložba koja traje duže od pola stoleća, okupila je 1.000 izlagača iz 29 zemalja sveta. Po već stvorenoj i negovanoj tradiciji, Beogradski sajam je najuspešnijim izlagačima i najboljim eksponatima dodelio nagrade pod imenom "Korak u budućnost", i to u četiri oblasti. S obzirom da je Glasnik broj 11 već objavio tekst o 52. sajmu tehnike, pominjemo samo one iz KGH područja. Nagrađene su tri firme: "Vaillant GmbH" iz Nemačke (za toplotnu pumpu zemlja/voda Geo Therm VWS), "Viessmann" iz Beograda (takođe za toplotnu pumpu zemlja/voda, ali sa oznakom Vitocal 300 BW 116) i "Tošiba" iz Japana (za klima uređaj Super Daiseikai).

U organizaciji Udruženja za gas Srbije, u Vrnjačkoj Banji je, od 27. do 30. maja, održana manifestacija "GAS 2008". Reč je o naučno-stručnom skup o gasu i gasnoj tehnici, sa međunarodnim učešćem i pratećom izložbom opreme iz ove oblasti. Kroz izložena predavanja, diskusije na okruglim stolovima, prezentacije i promocije preduzeća, uspešno su realizovani postavljeni ciljevi ove manifestacije, a oni su bili: razmena iskustava, analiza i ocena postojeće prakse u oblasti gasa i gasne tehnike, mesto i uloga naučnoistraživačkog i stručnog rada, unapređenje rada i poslovanja uključivanjem proverenih metoda i tehnologija, kao i pregled dostignuća domaćih i inostranih preduzeća iz oblasti gasne privrede.

Tokom tri dana, 4-6. juna, Subotica je bila mesto okupljanja predstavnika, vodećih domaćih i regionalnih privrednih ustanova, naučnih institucija i svih onih koji su zainteresovani za oblasti procesne tehnike, zavarivanja i ispitivanja bez razaranja.

U organizaciji Društva za unapređivanje zavarivanja Srbije i Srpskog društva za ispitivanje bez razaranja, članova Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara (SMEITS), a pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, Ministarstva nauke Republike Srbije, Sekretarijata za energetiku AP Vojvodine, Privredne komore Srbije, Inženjerske komore Srbije i Grada Subotice, održano je veliko inženjersko okupljanje, zapravo - trojna manifestacija: "PROCESSING", "Zavarivanje" i "IBR", koje su okupile preko 250 učesnika iz Srbije i 11 iz zemalja regiona, a prisutni su imali priliku da čuju i vide 114 stručnih i naučnih radova. Puni nazivi događaja u Subotici su: 21. međunarodni kongres o procesnoj industriji - "PROCESSING 2008", 25. savetovanje sa međunarodnim učešćem - "Zavarivanje 2008" i 25. savetovanje sa međunarodnim učešćem - "IBR 2008". Organizacioni i naučnostručni odbori sva tri skupa sastavili su program koji objedinjuje razmatranje komplementarne problematike satematskim oblastima koje se međusobno dopunjavaju, i tako učesnicima omogućavaju da slede životni niz jednog proizvoda.

Pored zajedničkog početka i kraja, skup u Subotici je imao i zajednička plenarna izlaganja odabranih radova namenjenih učesnicima sva tri skupa, dok su radovi koji tretiraju usku problematiku svakog posebnog skupa, izlagani po posebnom rasporedu i u odvojenim salama.

Na Zlatiboru je od 24. do 28. juna 2008. godine održana Regionalna konferencija "Industrijska energetika i zaštita životne sredine u zemljama jugoistočne Evrope". Ovu, četvrtu po redu, Konferenciju o industrijskoj energetici organizovali su Društvo termičara Srbije i Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije. Na konferenciji je predstavljeno više od 140 radova autora iz 13 zemalja. Učesnici su bili stručnjaci različitih tehničkih, ali i drugih struka, tako da je ostvarena multidisciplinarnost u prilazu rešavanju problema energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Radovi su bili podeljeni u nekoliko tematskih grupa, a organizovana je i panel sesija i izložba na kojoj su se predstavile proizvodne i konsultantske firme iz Srbije i inostranstva, koje se bave ovom problematikom. Poslednjeg dana Konferencije, održan je "okrugli sto" na kome su učesnici izneli svoja zapažanja i predloge kako unaprediti energetsku efikasnost u Srbiji i regionu .

Pročitajte iz oblasti "Razno" i:
  • Nova neimarska matrica
  • Značaj građevinarstva u regionalnom razvoju srbije
  • Prevazilaženje zatečenog stanja
  • Hlađenje je život
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    06. jun 2023.