Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47
 ◊ Glasnik broj 48

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 12 >-Razno - Prevazilaženje zatečenog stanja
 
RAZNO
Odštampaj
 
Međunarodna manifestacija kulture - Nedelja arhitekture 2008
Beograd, 27. jun - 6. jul


Prevazilaženje zatečenog stanja
- Maja Stanković i Jelena Ivanović Vojvodić -
 
Manifestacija arhitekture Međunarodna manifestacija arhitekture i kulture - Nedelja arhitekture 2008 - treća po redu, održana je od 27. juna do 6. jula, trajala je deset dana i imala sjajane programe, brojne učesnike i odličnu publiku. Koncept manifestacije je, u odnosu na prethodnu godinu, bio proširen i koncepcijski uobličen kroz temu "Grad na vodi", oblast vezanu i za urbanizam i za arhitekturu, što je predstavljalo programsku novinu i tedenciju da se svake godine ovaj gradski događaj unapredi, inovira i proširi svoje polje interesenata.

Svečano otvaranje manifestacije Nedelja arhitekture 2008 bilo je u Skupštini grada Beograda, sa posebnim segmentom istorijskog karaktera, koji je u Beograd "doneo" Italijanski institut za kulturu, kroz izložbu jednog od najvažnijih arhitekata 20. veka, Italijana Karla Skarpe (Carlo Scarpa), iz muzeja Kastelvekio. Istog dana, otvorene su i ostale izložbe vezane za stvaralaštvo velikog arhitekte: "Crteži Karla Skarpe za Venecijanski bijenale arhitekture i projekata (1948-1968)", u Italijanskom institutu za kulturu, i "Monumentalni kompleks Brion" na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Reč je o izboru iz kolekcije od pet stotina crteža i fotografija njegovih projekata, koji se danas nalaze u vlasništvu Republike Italije. Na osnovu ponuđenih dokumenata, mogu se pratiti razvojne etape rada ovog čuvenog arhitekte. Jedna od izložbi uključuje i dokumentarni film u kom su korišćeni delovi audiovizuelnih materijala iz arhiva Karla Skarpe i RAI-ja, kako bi se rečima samog stvaraoca predstavila neka od njegovih najznačajnijih dela sagrađenih u Veneciji i Venetu.

Na večernjem otvaranju u Kulturnom centru Beograda, govorili su: Ivan Rašković, Danica Jovović Prodanović i Gorica Mojović, koja je svečano proglasila otvorenim sve događaje u Nedelji arhitekture 2008.

U okviru domaćih tema, predstavljeni su rezultati konkursa u organizaciji Društva arhitekata Beograda, i to: radovi sa konkursa za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja poslovnog objekta u bloku A/126, kod hrama Svetog Save (između ulica Mutapove, Bore Stankovića i Mačvanske), poslovnog objekta u Bloku 11a na Novom Beogradu, Gradskog parka od hotela Jugoslavija do Brankovog mosta, kao i radovi sa konkursa za Venecijanski bijenale arhitekture.

"Konkursi su najdemokratičniji put ka rešenjima vezanim za arhitekturu i urbanizam i, uz dobar i stručan žiri, mogu da predstavljaju sam svetski vrh arhitektonskih realizacija i dostignuća", rekao je naš kolega Maroje Mrduljaš iz Zagreba na svom predavanju "Savremena hrvatska arhitektura - testiranje stvarnosti", čiji su autori Maroje Mrduljaš, Andrija Rusan i Vedran Mimica.

1Jedan od najatraktivnijih događaja bio je projekat "Arhitektura u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji na početku 21. veka", koji je prikazao da savremenu arhitekturu u ovim sredinama povezuje ono što, istovremeno, predstavlja i osobenost svake od njih

Projekat "Arhitektura u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji na početku 21. veka" realizovan je u galeriji "Javno kupatilo" na Dorćolu (u Dušanovoj 80). Uz goste i brojnu domaću publiku, otvorene su izložbe: "Savremena slovenačka arhitektura" (kustosi: Đorđe Stojanović, Ivan Kucina), "Savremena hrvatska arhitektura VII: trideset ostvarenih projekata nakon 2000. godine" (kustos: Krunoslav Ivanišin) i "Nova srpska arhitektura" (kustos: Zoran Lazović). U prvom planu je bio način reagovanja određenih sredina na globalne promene, i njihovo usklađivanje sa lokalnim mogućnostima i resursima. Savremenu arhitekturu u ovim sredinama povezuje ono što, istovremeno, predstavlja i osobenost svake od njih, a to je specifičan otpor prema brojnim negativnim tendencijama tranzicije, što je, opet, i glavni predmet interesovanja koji ove izložbe problematizuju. Ovom bloku, koji osvetljava domaće i regionalne prilike sa kojima se susreću arhitekti, tematski su bliska tri projekta. Prvi, "Zagreb: Tranzicija kao stanje, strategija i praksa" (autori: Eve Blau, Ivan Rupnik), predstavljen je kroz predavanje Ivana Rupnika. Drugi je predavanje Aljoša Dekleve i Tine Rupnik (arhitekti Dekleva i Gregorić), koji svoje projektovanje shvataju kao "istraživanje na više planova (društvenom, materijalnom i istorijskom) i kao reagovanje na konkretna ograničenja i uslove". Treći je izlaganje Ivana Raškovića "Balkanski efekat - fascikla slučajeva" - kritičko posmatranje stanja na ovim prostorima definisanjem kroz šizofrene matrice, centre inercije i razlikovanje tradicije i inovacije.

Sličnim suočavanjima sa zatečenim stanjem i načinima za njihovo prevazilaženje, ali iz ugla arhitekata koji tek započinju svoju profesionalnu aktivnost, bave se i projekti ACXY i Big Kluba mladih arhitekata.

"Holandija u Beogradu" predstavljala je drugi tematski blok Nedelje arhitekture 2008, i ona je prikupila goste u završnici događaja. U okviru njega, izložbom i predavanjem Petra Zaklanovića, predstavlja se jedna od vodećih svetskih projektantskih kompanija - "KCAP Architect & Planners", iz Holandije. Specifičnim pristupom u kom su arhitektura i urbanizam neodvojivi, a modernistički redukcionizam prevaziđen, svojim projektima oni nastoje da odgovore na pitanje kako uskladiti kompleksnost urbanističkog projektovanja sa multifunkcionalnošću grada kao sistema koji održava mnoštvo socijalnih mreža.

Sasvim različit kontekst, pristup radu i okolnosti u kojima arhitekti i urbanisti rade, predstavljen je u prepunoj sali galerije "Ozon" predavanjem Mirjane Milanović: "Nova stambena arhitektura Amsterdama: odnos privatnog i javnog prostora", projekat na kom ona radi kao urbanista u Projektnom birou "Ajburg". O ukrštanju vizuelne kulture, urbanog i prostornog intervenisanja i kulturnog aktivizma na relaciji Beograd-Roterdam, govorila je Ana Đokić ("STEALTH.unlimited").

O svojim istraživanjima u oblasti povezivanja arhitekture i urbanističkog planiranja, govorio je i Jurgen van der Ploeg, predstavnik holandske firme "FARO architecten". Nedelja arhitekture
Putujuća debata Holandskog instituta za arhitekturu (NAI) predstavlja razmenu iskustava između domaćih i holandskih arhitekata, pa su se "u razgovoru" okupili: sa jedne strane - Ivan Kucina, Žaklina Gligorijević, Branislav Redžić, Branimir Popović, Dragomir Manojlović i Vedran Mimica, a sa druge - Marsel Muš, Mirjana Milanović, Ana Đokić i Mikica Mitrašinović. Oni su u iscrpnoj debati razmenjivali iskustva na temu beogradskih priobalja i budućeg razvoja najperspektivnijeg dela Beograda.

U okviru bloka posvećenog domaćim temama, izložbom "Ugrožena kulturna baština", predstavio se Beogradski zavod za zaštitu spomenika. Ova postavka, korišćenjem neposrednog gradskog jezgra - izloga, podseća na tri objekta iz prošlog veka, koji predstavljaju vredno kulturno nasleđe glavnog grada, a ugroženi su i njihov opstanak je doveden u pitanje. Sasvim različit pristup predstavljen je proslavom šezdesetogodišnjice Novog Beograda. U to ime je Aleksandar Stjepanović, tribinom posvećenom Novom Beogradu, obeležio ovu godišnjicu razgovorom sa Novobeograđanima: Dimitrijem Mladenovićem, Ljiljanom Blagojević, Mihajlom Pantićem i Živojinom Karapešićem. Šetnje kroz Beograd u pratnji istaknutih stručnjaka - arhitekata, istoričara arhitekture i umetnosti - bili su idealan način za upoznavanje šire javnosti, građana Beograda, sa arhitektonskim vrednostima ovog grada i načinima njihovog sagledavanja. Istovremeno, šetnje su postale prepoznatljivo obeležje Nedelje arhitekture. Sasvim novi pogled na Knez Mihailovu sa Bojanom Ibrajter Gazibararom, zapadni i istočni Vračar i Neimar sa Mirjanom Roter Blagojević, unutrašnjost SIV-a uz pomoć Biljane Mišić, pogled na Beograd s reke sa Žaklinom Gligorijević ili ponoćna šetnja Beogradom uz razgovor sa Ivanom Kucinom - ovo su samo neke su od ovogodišnjih destinacija.

Izdavaštvo u oblasti arhitekture i urbanizma predstavlja još jedan novi tematski blok Nedelje arhitekture 2008, u okviru koje su predstavljena najnovija izdanja iz ovih oblasti: "Arhitektura" Milana Maksimovića, uz prikazivanje filma "Koncept minimalizma", istog autora, i novi broj časopisa "Forum+" koji je nedavno izašao u kompletno novom ruhu i sa novim sadržajem, o čemu je govorio urednik Milorad Mladenović, a pomagali mu članovi redakcije.

Deo programa posvećen je i najmlađoj publici. Nizom akcija i radionica, najmlađi posetioci mogli su da se upoznaju sa osnovama arhitekture, njenim značajem i načinima za njeno razumevanje. U tom cilju, Iva Subotić Krasojević i Katarina Bunuševac su ispred Dečijeg kulturnog centra Beograd, organizovale radionice za najmlađe, koje su se bavile ovogodišnjom temom Nedelje arhitekture - "Grad na vodi", dok je grupa srednjoškolaca sa Marijom Bulatović istraživala problem "Redefinicija poligona ili ko kvari kvadrate".

U cilju animiranja stručne javnosti i podsticanja, naročito mladih arhitekata, da aktivno učestvuju u kreiranju izgleda svoga grada, Nedelja arhitekture 2008 je organizovala konkurs za mlade arhitekte pod nazivom "Novobeogradski splav". Na Konkursu je pobedio rad "Poligon", autorskog tima iz Beograda: Ana Čarapić, Davor Ereš, Jelena Mitrović i Marko Todorović. Otvaranje grada prema rekama jedna je od vrlo prisutnih tendecija u poslednjih nekoliko godina u našem gradu, kao i premeštanje društvenog života iz centra na obale reka. Kroz konkurs, ovakva vrsta nagrade izlazi u susret budućim promenama i istovremeno zaokružuje ovogodišnji tematski okvir - "Grad na vodi".

Pročitajte iz oblasti "Razno" i:
  • Nova neimarska matrica
  • Značaj građevinarstva u regionalnom razvoju srbije
  • Sedam skupova, kongresa, sajmova, manifestacija
  • Hlađenje je život
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    06. jun 2023.