Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47
 ◊ Glasnik broj 48

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 12 >-Razno - Značaj građevinarstva u regionalnom razvoju Srbije
 
RAZNO
Odštampaj
 
Generalni direktor Novosadskog sajma prof. dr Aleksandar Andrejević

Značaj građevinarstva u regionalnom razvoju Srbije
- Prof. dr Aleksandar Andrejević -
 
Prof. dr Aleksandar Andrejević "Ukupan eknomski napredak Srbije i regiona zasnovan je na povezivanju nacionalnih strategija i razvojnih projekata Evropske unije. Pažnja se fokusira na sve oblike javnog predstavljanja i promocija - naročito sajmskokongresnih, kako bi se na najadekvatniji način direktno susreli i povezali predlagači razvojnih projekata i investitori. Povećano interesovanje za ulaganjem, kao i potentno srpsko tržište, očekujemo da će rezultirati značajnim interesovanjem investitora. Prema proceni stručnjaka, poslednji kvartal ove godine trebalo bi da donese ekspanziju investicija, kako na finansijskom tako i na ostalim tržištima ", ističe generalni direktor Novosadskog sajma prof. dr Aleksandar Andrejević, najavljujući jedan od najznačajnijih događaja ove jeseni - sajmove investicija i građevinarstva.

"Siguran sam da će ubrzani nastavak evropskih integracija imati višestruko pozitivan uticaj na privredu Srbije, a samim tim i na Novosadski sajam kao katalizator privrednih dešavanja. Sajmovi kao svojevrsni "senzori privrede" jesu osetljivi za dešavanja na makro nivou i mikro nivou. Budući da se na Novosadskom sajmu "ukrštaju" putevi privrede jugoistočne Evrope, znamo da se potencijalni investitori iz razvijenih zemalja usled institucionalne i političke neizvesnosti suočavaju sa visokim troškovima, nedostatkom informacija, nejasnom pravnom regulativom i sličnim problemima.

Ključni ekonomski elementi programa jasan su "signal" investitorima da naša država namerava da učini sve kako bi se stekli preduslovi za ostvarenje definisanih ciljeva - od učvršćenja makroekonomske stabilnosti, ubrzanja ekonomskih reformi do nastavka evropskih integracija i znatnog povećanja investicija. U skladu s tim naporima, Novosadski sajam ove godine, kao autentičan projekat već treću godinu zaredom organizuje Sajam investicija, energetike, elektronike, telekomunikacija, logistike i transporta "Investexpo". Želja Novosadskog sajma je da spoji domaće i strane investitore i građevinsku operativu, odnosno proizvođače i trgovce građevinskog materijala i da im u ambijentu sajamskog nastupa omogući izgradnju mostova saradnje u novim projektima. Za tako afirmativan i za ceolukupnu državu značajan sajam, dobijena je podrška republičkih i pokrajinskih organa vlasti, kao i značajnih asocijacija čija je misija upravo snažan razvoj gradova i lokalnih samouprava.

Na pitanje zašto izlagati na novosadskom sajmu građevinarstva, odgovor je zato što je građevinarstvo jedna od najpropulzivnijih grana u Srbiji, a Vojvodina najveće gradilište u Republici, i najkraća veza sa Evropskom unijom, jer se štedi na vremenu pošto se na jednom mestu nalaze investitori, projektanti, građevinske kompanije, proizvošači građevinskog materijala i opreme.

Za Sajam građevinarstva u Novom Sadu ima značajnog interesovanja da se organizuje u poznom jesenjem terminu, jer je to vreme kad se pripremaju projekti za narednu godinu i planovi za sticanje šire tržišne afirmacije. Projektanti i građevinari imaće prilike za susrete s lokalnim samoupravama, odnosno to će biti idealno mesto za upoznavanje s investicionim projektima iz ponude opština širom države, kao i za prezentacije već izgrađenih objekata i za predstavljanje i upoznavanje naprednih tehnologija.

Ovogodišnji, Međunarodni sajam građevinarstva biće prevashodno okrenut stručnoj publici i predstavnicima građevinskih kompanija i onih preduzeća koja gravitiraju ka toj privrednoj grani. Istovremenim održavanjem u terminu Sajma investicija "Investexpo" stvoreni su izuzetno dobri uslovi da se okupljenim agencijama, fondacijama i kompanijama iz zemlje i inostranstva, zainteresovanim za investiranje u Srbiji, pokažu potencijali domaćih građevinskih firmi, ali i da se prezentuju njihove mogućnosti i osposobljenost za izvođenje radova u zemljama u regionu", najavljuje prof. dr Aleksandar Andrejević.

Na Sajmu građevinarstva predstaviće se i Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, koji će planove i projekte imati prilike da promoviše u direktnim susretima s ostalim izlagačima, ali i posetiocima - posebno stručnoj publici.

Pročitajte iz oblasti "Razno" i:
  • Nova neimarska matrica
  • Prevazilaženje zatečenog stanja
  • Sedam skupova, kongresa, sajmova, manifestacija
  • Hlađenje je život
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    06. jun 2023.