:: Naslovna strana > Glasnik broj 11 > Razno - Mileniji i Darku Marušiću nagrada za enterijer
 
RAZNO
Odštampaj
 
 

40. majski salon ULUPUDS-a Muzej primenjene umetnosti, Beograd, 15. maj - 10. jun

Mileniji i Darku Marušicu nagrada za enterijer
 
Enterijer Metals banke Jubilarna 40. majska izložba Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) trajala je od 15. maja do 10. juna u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, i prikazano je dvestotinak radova. Velika nagrada je pripala Vladimiru Manojloviću, a plakete: Tamari Jelači, Danijeli Golubović, Ani Džokić, Zorki Stevanović i Biljani Ranković, dok je pobedničko priznanje iz Fonda "Aleksandar Šaletić" dodeljeno Mileniji i Darku Marušiću.

Fond "Aleksandar Šaletic" ove godine obeležava prvu deceniju postojanja, pa to njegovu nagradu za enterijer čini još prestižnijom, a koja se dodeljuje okviru Majskog salona ULUPUDS-a. Ovogodišnji laureati su Milenija i Darko Marušić, istaknuti članovi Inženjerske komore Srbije, za realizovani enterijer Upravno - poslovnog objekat "Metals banke" u Novom Sadu. Žiri za Nagradu "Šaletić", u sastavu: Aleksandar Milenković (predsednik), Relja Kostić, Nebojša Krstić, Ivan Ratković, Zoran Bulajić i Dijana Milašinović Marić, u obrazloženju je konstatovao da je "Metalas banka" kao raspuknuti orah; raskriljenom fasadnom opnom privlači ka svom jezgru i predstavlja suprotnost često hermetičnom i strogom izrazu objekata banaka".

Jubilarna Majska izložba ULUPUDS-a realizovana je po idejnom konceptu Dijane Milašinović Marić, istoričarke umetnosti, koja je za temu izložbe odabrala Otkrovenje, sa jasnim zahtevom da se ono rasvetli iz brojnih umetničkih uglova. Već poznata cinjenica o nedovoljno iskorišćenim potencijalima srpske primenjene umetnosti, i to u oblastima kakve su: arhitektura, keramika, dizajn, slikarstvo, grafika, mozaik, vitraž, restauracija, kostimografija, scenografija, tekstil i savremeno odevanje, moda, istorija umetnosti, fotografija, vajarstvo - dovoljno provocira na upitanost da li ova izložba možda predstavlja svojevrsno re - Otkrivanje primenjene umetnosti u Srbiji.

Pročitajte iz oblasti "Razno" i:
  • Dosada najveći sajam u Beogradu
  • Gran pri za "simprolit" dr Milana Devića
  • "Metalka Majur" šampion
  • <<< Nazad na sadržaj