:: Naslovna strana > Glasnik broj 11 > Razno - "Metalka Majur" šampion
 
RAZNO
Odštampaj
 
 

52. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća "Uključi se u nove tehnologije", Beograd, 12 - 16. maj

"Metalka Majur" šampion
 
52.Sajam tehnike Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća ove godine je održan pod motoom "Uključi se u nove tehnologije" i imao je oko 1.000 izlagača iz 29 zemalja. Sajam je posetilo 35.000 ljudi, među kojima je bio i 1.351 član Inženjerske komore Srbije, sa plaćenim ulaznicama. Naime, pojedinačna ulaznica je koštala 450 dinara, pa je Komora za ovu svrhu izdvojila 607.950 dinara.

Ovogodišnji Sajam tehnike otvorio je dr Vladimir Milačić, profesor Beogradskog univerziteta, u penziji, i tom prilikom istakao da su nove tehnologije od presudnog značaja u projekcijama društvenog razvoja, jer one stvaraju novu vrednost na tržištu, na kojem se pojavljuju sve kvalitetniji i prodavci i kupci, i dodao da naša zemlja ima mnogo strategija, uključujući i onu o održivom razvoju, ali da se zanemaruje činjenica da je strategija prazna priča bez tehnologija. U poslednje dve godine se intenzivno govori o ekonomiji znanja koje se bazira na novim tehnologijama, koje danas u svetu zapošljavaju 40 miliona ljudi i godišnje ostvaruje prihod od četiri hiljade milijardi evra. "Eto šta znače nove tehnologije", završio je dr Milačić.

1 Izlagalo oko 1.000 kompanija iz 29 zemalja, a među 50.000 posetilaca, bilo i 1.351 članova Komore.

Po već dugovekoj tradiciji, Beogradski sajam i Udruženje ekonomskih propagandista Srbije (UEPS) nagrađuju najbolje proizvode i tehnologije, odnosno nastupe učesnika ove najstarije velike priredbe u Beogradu. Tako je nagradom "Korak u budućnost" ovenčano 19 proizvoda i tehnologija (u dve kategorije: dodeljeno je 8 Velikih nagrada i 11 Posebnih priznanja), u četiri oblasti, dok je UEPS dodelio ukupno 7 priznanja. Sudeći po nagradama, jagodinska "Metalka Majur" je apsolutni šampion 52. Sajma tehnike, jer su joj pripala dva vruhunska priznanja: Velika nagrada za proizvod i Gran pri za nastup.

U oblasti klimatizacija, grejanje i hlađenje(KGH), za najuspešnije su proglašene tri firme: "Vaillant GmbH" iz Nemačke, za toplotnu pumpu zemlja/voda, "Geo Therm VWS Viessman" iz Beograda, za toplotnu pumpu zemlja/voda "Vitocal 300 BW 116", i japanska "Toshiba", za klima uređaj "Super Daiseikai".

Za oblast Integra - flekibilna automatizacija (Integra), nagrađena je švajcarska firma "Agie Charmilles", za petoosni obradni centar "UCP 600", i "ICM Electronic" iz Novog Sada, za fleksibilnu robotizovanu liniju za pakovanje u konditorskoj industriji.

U oblasti procesne tehnike (PT), Velika nagrada je dodeljena Državnom tehničkom univerzitetu "Bauma" iz Rusije, za metalne ćelijske filtere.

Za oblast industrijska elektornika (IE), nagrađena je Državna korporacija "Rosboroexport" iz Rusije, za otkrivanje čestica eksploziva i narkotika u tragovima, i "HCP" iz Kruševca, za fiskalnu kasu sa integrisanim GPRS modemom.

Posebna priznanja, ukupno 11, pripala su: "LVD Company" iz Belgije, za "CNC panč presu", Izdavačkoj radnji "Micro Business" iz Niša, za CNC ruter "Misro 1070", SZR "Novi metal" iz Subotice, za CNC mašinu za plazma i gasno rezanje, užičkom "Corun-u", za specijalno glodalo sa izmenljivim segmentima i izmenljivim pločicama od tvrdog metala, "Krauss Maffei Kunstofftechnik GmbH" iz Nemačke, za mašinu za brizganje plastike na elektro - motorni pogon (Integra), "Metalki Majur" iz Jagodine, za modularne sklopke i priključnice "Kombo", "Energoinvestu" rasklopnoj opremi iz Sarajeva, za rasklopnu aparaturu "Movis-24", "ABS Minel-trafo" iz Mladenovca, za vazdušnu prigušnicu "PKS 1000-0,44" (IE), dvema nemačkim kompanijama "Max Weishaupt GmbH", za kombinovani gorionik "WK 80", i "Robert Bosch-Junkers", za kondenzacioni kotao sa bojlerom tople vode "Cerpur Acu" (KGH), i Državnoj korporaciji "Rosoboroexport" iz Rusije, za prečistač vode na bazi filtera sa nano vlaknima za individualnu upotrebu (PT).

Nagrada UEPS-a (Gran pri sa diplomom i statuetom, dar Umetničke livnice "Voždovac" braće Jeremić, koji se dodeljuje za najbolji promotivni nastup) ove godine je pripala "Metalki Majur" iz Jagodine, za uspešan promotivni nastup. Diplome je dobilo i pet preduzeća: "ATB Sever" iz Subotice, "Vaillant GmbH" iz Nemačke, "Intermerkur Nahdel", "Etaž" i "Teximp", svi iz Beograda.

Pročitajte iz oblasti "Razno" i:
  • Dosada najveći sajam u Beogradu
  • Gran pri za "simprolit" dr Milana Devića
  • Mileniji i Darku Marušiću nagrada za enterijer
  • <<< Nazad na sadržaj