:: Naslovna strana > Glasnik broj 11 > Razno - Gran pri za "simprolit" dr Milana Devića
 
RAZNO
Odštampaj
 
 

28. Međunarodna izložba "Pronalazaštvo - Beograd 2008", Etnografski muzej, Beograd, 5 - 9. maj

Gran pri za "simprolit" dr Milana Devića
 
Milan Dević Među nagrađenima i najmanje dvojica članova Inženjerske komore Srbije - Zoran Petrašković i Dragoslav Šumarac

U Beogradu je od 5. do 9. maja održana 28. Međunarodna izložba pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna "Pronalazaštvo - Beograd 2008", na kojoj je prikazano 90 eksponata 140 autora iz zemlje i inostranstva. Organizator je bio Savez pronalazača Beograda, a izložba je održana u Galeriji Etnografskog muzeja u Beogradu. Nagrađena su 53 eksponata u svim kategorijama: pohvale je dobilo 7 eksponata, dok je medalje sa likom Nikole Tesle dobilo 36: bronzanih - 14, srebrnih - 13 i zlatnih - 9. Specijalnim priznanjem i zlatnom medaljom Saveza pronalazača Beograda nagrađeno je 6, dok su Zlatnom plaketom i velikom zlatnom medaljom "Nikola Tesla" nagrađena još 3 eksponata.

Pobednik, a time i nosilac Gran prija, jeste "simprolit sistem", novi građevinski materijal i tehnologija njegove primene i ugradnje, autorsko delo dr Milana Devića. Zanimljivo je da je "simprolit sistemu" i njegovom tvorcu, dr Milanu Deviću (licence 310B42405 i 410849805), vlasniku firme "Simpro", ova drugo vrhunsko priznanje u razmaku od 2 nedelje, pošto mu je na 34. Međunarodnom sajmu građevinarsta u Beogradu pripala "Nova vizura", najveće sajamsko priznanje za proizvod.

Među nosiocima nagrada na izložbi "Pronalazaštvo - Beograd 2008" su i dr Zoran Petrašković (licence 310482003 i 410273903) i dr Dragoslav Šumarac (310000303). Pronalazaču Petraškoviću pripala je Zlatna plaketa i Velika zlatna medalja "Nikola Tesla", praktično druga nagrada po značaju, za eksponat "Damper za mostove". Predsednik IKS, profesor Šumarac, bio je član ekipe (Lidija Rafailović, Branimir Grgur i Tomislav Trišović) koja se okitila Specijalnim priznanjem i Zlatnom medaljom Saveza pronalazača Beograda u kategoriji nove tehnologije, za "Multifunkcionalnu elektrohemijsku ćeliju i uređaj za elektrohemijsku proizvodnju aktivnog hlora sa cevnim reaktorom i pothlađivanjem reakcionog rastvora".

Pročitajte iz oblasti "Razno" i:
  • Dosada najveći sajam u Beogradu
  • "Metalka Majur" - šampion
  • Mileniji i Darku Marušiću nagrada za enterijer
  • <<< Nazad na sadržaj