Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj10 > Permanentno usavršavanje - Opšti komentar na cenovnik za minimalne cene za izradu tehničke dokumentacije po odluci IKS 3707 / 1-4 od 17.07.2006. godine
 
PERMANENTO USAVRŠAVANJE
Odštampaj
 
 

OPŠTI KOMENTAR NA CENOVNIK ZA MINIMALNE CENE ZA IZRADU TEHNIČKE DOKUMENTACIJE PO ODLUCI IKS 3707 / 1-4 OD 17.07.2006. GODINE
 

Minimalna cena za izradu tehničke dokumentacije obračunava se na bazi procenjene predračunske vrednosti objekta, ili vrste radova prema obrascu : C = p × PPV ( Din - Evro ) C - Cena za izradu tehničke dokumentacije ( Din - Evro ) p - Procenat od procenjene predračunske vrednosti objekta ili vrste radova (PPV ), koji se očitava iz tablice za pojedinu vrstu objekata ili vrste radova.
PPV - Procenjena predračunska vrednost objekta ili vrste radova na dan utvrđivanja cene za izradu tehničke dokumentacije - u vreme datuma ponude ( Din - Evro )
Posle izrade projekta, navedena minimalna cena za izradu projektne dokumentacije se koriguje, kako je već navedeno u Opštim uslovima, prema predračunskoj vrednosti objekta ili vrste radova ( PV ), odnosno C1 = p × PV ( Din - Evro )
C1 - Cena korigovana za izradu tehničke dokumentacije ( Din - Evro )
p - Procenat od predračunske vrednosti objekta ili vrste radova ( PV ), koji se očitava iz iste tablice za pojedinu vrstu objekata ili vrste radova, koja je data i za PPV
PV -Predračunska vrednost objekta, ili vrste radova nakon izrade projekta. Određuje se po predmeru i predračunu iz projekta i to kao zbir: - Potrebnog materijala i opreme ( po tehnološkim operacijama ), uvećano za manipulativne troškove i - Potrebne radne snage ( po tehnološkim operacijama ), po normativima za pojedine vrste radova, koje usvoji ili preporuči Inženjerska komora Srbije, ili Privredna komora Srbije i po podacima za prosečnu vrednost radnog časa, koje izdaje Republički zavod za statistiku ( Din - Evro ).
Navedena tema je vrlo obimna, jer su navedeni samo delovi iz tako delikatne delatnosti kao što su ugovaranje izvođačkih i projektantskih radova. Takođe, predstoji nam i izmena Zakona o obligacionim odnosima u delu Ugovora o građenju, odnosno njegovo prilagođavanje FIDIC-ovim uslovima za ugovaranje građevinskih radova, jer je to evropska praksa.
Zato se za dodatna objašnjenja zainteresovani članovi mogu javiti direktno Draganu Stašiću, dipl.inž.el. na telefon 063 / 712-3087, kao predavaču i autoru Normativa i kao predstavniku izvođača radova u Upravnom odboru Inženjerske komore Srbije.

Pročitajte iz oblasti "Permanentno usavršavanje" i:
  • Normativ i komentari
  • Ocena rizika od požara
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    03. februar 2023.