:: Naslovna strana > Glasnik broj 9 >-Meridijani - Dogovorene saradnje TEE i IKS
 
MERIDIJANI
Odštampaj
 
Inženjerska komora Srbije uspostavila saradnju sa dve grčke organizacije, Tehničkom komorom Grčke i EGNATIA ODOΣ?

Dogovorene saradnje TEE i IKS
- Ljiljana Živković Ilić -
 
Saradnja TEE i IKS Prvo je održan sastanak sa članom borda direktora EGNATIA ODOΣ a. e. (20. septembra), profesorom Asteriosom Lioliosom, na kome se razgovaralo o problemima izgradnje autoputa E-75, glavne saobraćajnice Koridora 10, konkretno o deonici Leskovac-Preševo.
"U razgovoru sa profesorom Lioliosom prezentovao sam proceduru za izdavanje ličnih licenci Inženjerske komore Srbije, saglasno Zakonu o planiranju i izgradnji Srbije, koja je doneta pre gotovo pet godina (2003)", kaže dr Dragoslav Šumarac. "Iskoristio sam priliku da svom sagovorniku prestavim značaj, ulogu i potencijale srpske inženjerske organizacije čiji su članovi specijalizovani za izgradnju građevinskih objekata. Kolega Asterios Liolios, član borda direktora EGNATIA ODOΣ a. e., upoznao me je sa iskustvima koje je njegova organizacija imala u izgradnje autoputa A2 - VIA EGNATIA, punog autoputskog profila koji je spojio grad Igumenicu, koji se na obali Jadranskog mora (zapadna Grčka) sa Egejskim morem (istočna Grčka), odnosno - gradom Aleksandropolisom. Složili smo se i dogovorili da Inženjerska komora Srbije i EGNATIA ODOΣ uspostave intenzivnu saradnju u cilju brzog i kvalitetnog završetka projekta deonice Leskovac-Preševo u Koridoru 10. Sledeći sastanak u EGNATIA ODOΣ a. e. imao sam sa gospodinom Jonom Koutkasom, članom borda direktora zaduženim za Balkanske zemlje, kome sam, takođe, izložio značaj i ulogu IKS i licenciranih inženjera u projektu izgradnje deonice transevropskog Koridora 10. Završavajući posetu EGNATIA ODOΣ-u, dogovorio sam se, ne precizirajući vreme, da se sledeći sastanak naše dve institucije održi u Beogradu."

1U drugoj polovini septembra (od 20. do 22) prošle godine, dr Dragoslav Šumarac, predsednik IKS, posetio je Grčku kako bi uspostavio saradnju sa Tehničkom komorom Grčke (TEE), odnosno - razgovarao o saradnji na izgradnji Koridora 10 sa EGNATIA ODOΣ, čuvenom kompanijom specijalizovanom za izgradnju autoputeva.

Na sastanku u TEE, profesor Šumarac sastao se sa Konstantinosom Antoniadisom, predsednikom TEE za sekciju istočne Makedonije. Sastanak je održan 21. septembra u Aleksandropolisu, na kome je prvi čovek IKS predsednika Sekcije istočne Makedonije upoznao sa načinom funkcionisanja i organizacijom IKS, dok je gospodin Antoniadis profesoru Šumarcu predstavio organizaciju i način funkcionisanja TEE.

"Posebno me je interesovala regionalna organizovanost TEE, o čemu me je gospodin Antoniadis iscrpno informisao", kaže predsednik Šumarac. "Na kraju smo se dogovorili da delegacija TEE što pre dođe u Beograd na poziv IKS, kako bismo potpisali sporazum o saradnji. Posebno smo razgovarali o potrebi saradnje na realizaciji projekta završetka Koridora 10. "

Pročitajte iz oblasti "Meridijani" i:
  • Potpisan predugovor o saradnji
  • Saradnja kroz realizaciju regionalnih projekata
  • Jedinstvena kartica ECEC kao privilegija

  • <<< Nazad na sadržaj