Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 9 >-Meridijani - Dogovorene saradnje TEE i IKS
 
MERIDIJANI
Odštampaj
 
Inženjerska komora Srbije uspostavila saradnju sa dve grčke organizacije, Tehničkom komorom Grčke i EGNATIA ODOΣ?

Dogovorene saradnje TEE i IKS
- Ljiljana Živković Ilić -
 
Saradnja TEE i IKS Prvo je održan sastanak sa članom borda direktora EGNATIA ODOΣ a. e. (20. septembra), profesorom Asteriosom Lioliosom, na kome se razgovaralo o problemima izgradnje autoputa E-75, glavne saobraćajnice Koridora 10, konkretno o deonici Leskovac-Preševo.
"U razgovoru sa profesorom Lioliosom prezentovao sam proceduru za izdavanje ličnih licenci Inženjerske komore Srbije, saglasno Zakonu o planiranju i izgradnji Srbije, koja je doneta pre gotovo pet godina (2003)", kaže dr Dragoslav Šumarac. "Iskoristio sam priliku da svom sagovorniku prestavim značaj, ulogu i potencijale srpske inženjerske organizacije čiji su članovi specijalizovani za izgradnju građevinskih objekata. Kolega Asterios Liolios, član borda direktora EGNATIA ODOΣ a. e., upoznao me je sa iskustvima koje je njegova organizacija imala u izgradnje autoputa A2 - VIA EGNATIA, punog autoputskog profila koji je spojio grad Igumenicu, koji se na obali Jadranskog mora (zapadna Grčka) sa Egejskim morem (istočna Grčka), odnosno - gradom Aleksandropolisom. Složili smo se i dogovorili da Inženjerska komora Srbije i EGNATIA ODOΣ uspostave intenzivnu saradnju u cilju brzog i kvalitetnog završetka projekta deonice Leskovac-Preševo u Koridoru 10. Sledeći sastanak u EGNATIA ODOΣ a. e. imao sam sa gospodinom Jonom Koutkasom, članom borda direktora zaduženim za Balkanske zemlje, kome sam, takođe, izložio značaj i ulogu IKS i licenciranih inženjera u projektu izgradnje deonice transevropskog Koridora 10. Završavajući posetu EGNATIA ODOΣ-u, dogovorio sam se, ne precizirajući vreme, da se sledeći sastanak naše dve institucije održi u Beogradu."

1U drugoj polovini septembra (od 20. do 22) prošle godine, dr Dragoslav Šumarac, predsednik IKS, posetio je Grčku kako bi uspostavio saradnju sa Tehničkom komorom Grčke (TEE), odnosno - razgovarao o saradnji na izgradnji Koridora 10 sa EGNATIA ODOΣ, čuvenom kompanijom specijalizovanom za izgradnju autoputeva.

Na sastanku u TEE, profesor Šumarac sastao se sa Konstantinosom Antoniadisom, predsednikom TEE za sekciju istočne Makedonije. Sastanak je održan 21. septembra u Aleksandropolisu, na kome je prvi čovek IKS predsednika Sekcije istočne Makedonije upoznao sa načinom funkcionisanja i organizacijom IKS, dok je gospodin Antoniadis profesoru Šumarcu predstavio organizaciju i način funkcionisanja TEE.

"Posebno me je interesovala regionalna organizovanost TEE, o čemu me je gospodin Antoniadis iscrpno informisao", kaže predsednik Šumarac. "Na kraju smo se dogovorili da delegacija TEE što pre dođe u Beograd na poziv IKS, kako bismo potpisali sporazum o saradnji. Posebno smo razgovarali o potrebi saradnje na realizaciji projekta završetka Koridora 10. "

Pročitajte iz oblasti "Meridijani" i:
  • Potpisan predugovor o saradnji
  • Saradnja kroz realizaciju regionalnih projekata
  • Jedinstvena kartica ECEC kao privilegija

  • <<< Nazad na sadržaj
     
    03. februar 2023.