Naslovna strana
 ◊ Redakcija
 ◊ Glasnik broj 1
 ◊ Glasnik broj 2
 ◊ Glasnik broj 3
 ◊ Glasnik broj 4
 ◊ Glasnik broj 5
 ◊ Glasnik broj 6
 ◊ Glasnik broj 7
 ◊ Glasnik broj 8
 ◊ Glasnik broj 9
 ◊ Glasnik broj 10
 ◊ Glasnik broj 11
 ◊ Glasnik broj 12
 ◊ Glasnik broj 13
 ◊ Glasnik broj 14
 ◊ Glasnik broj 15
 ◊ Glasnik broj 16
 ◊ Glasnik broj 17
 ◊ Glasnik broj 18
 ◊ Glasnik broj 19
 ◊ Glasnik broj 20
 ◊ Glasnik broj 21
 ◊ Glasnik broj 22
 ◊ Glasnik broj 23
 ◊ Glasnik broj 24-25
 ◊ Glasnik broj 26-27
 ◊ Glasnik broj 28
 ◊ Glasnik broj 29
 ◊ Glasnik broj 30
 ◊ Glasnik broj 31
 ◊ Glasnik broj 32
 ◊ Glasnik broj 33
 ◊ Glasnik broj 34
 ◊ Glasnik broj 36
 ◊ Glasnik broj 37
 ◊ Glasnik broj 38
 ◊ Glasnik broj 39
 ◊ Glasnik broj 40
 ◊ Glasnik broj 41
 ◊ Glasnik broj 42
 ◊ Glasnik broj 43
 ◊ Glasnik broj 44
 ◊ Glasnik broj 45
 ◊ Glasnik broj 46
 ◊ Glasnik broj 47
 ◊ Glasnik broj 48

 
:: Naslovna strana > Glasnik broj 9 >-Meridijani- Saradnja kroz realizaciju regionalnih projekata
 
MERIDIJANI
Odštampaj
 
Delegacija IKS ucestvovala na Danu inženjera IZS u Mariboru, 9. oktobra

Saradnja kroz realizaciju regionalnih projekata
- Jovan Despotović -
 
Delegacija IKS Dani inženjera su tradicionalna manifestacija Inženjerske zbornice Slovenije (IZS), održana sedmi put za redom u Mariboru od 7. do 11. oktobra. Godišnjem okupljanju slovenačkih inženjera, pored članova IZS, prisustvovale su i delegaciji većeg broja inženjerskih komora iz regiona, među kojima i predstavnici Inženjerske komore Srbije.

Odlazak na Dane inženjera bio je motivisan uspostavljanjem što bolje saradnje sa IZS, ali i sa drugim komorama iz regiona, ali i pre svega - zbog održavanja okruglog stola, za koji je inicijativu dala IKS, odnosno njen predsednik, profesor Šumarac. Tema okruglog stola bila je bolje upoznavanje sa principima rada i organizacije komora iz regiona: Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Okrugli sto održan je 9. oktobra.

Sedmočlanu delegaciju IKS predvodio je prof. dr Dragoslav Šumarac, a ostali članovi bili su: Milovan Glavonjić, potpredsednik, Tanja Đorđević, predsednica Matične sekcije izvođača radova, dr Igor Marić i Damir Katalinić, članovi UO, Natalija Stojanović, sekretar Komore, i dr Jovan Despotović, predsednik Komisije za informisanje. Delegacija je na put krenula 8. oktobra, a već u večernjim satima održan je sastanak sa mr Črtomirom Remecom, predsednikom IZS, sa kojim je utvrđen dnevni red okruglog stola. Posle toga se razgovaralo sa predstavnicima Regionalnog odbora IZS za Maribor, kao domaćinima skupa, a ostatak večeri bio je predviđen za druženje sa domaćinom i ostalim gostima, predstavnicima inženjerskih komora Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Otvarajući rad okruglog stola, mr Črtomir Remec je naglasio da se to okupljanje održava na inicijativu dr Dragoslava Šumarca, predsednika IKS, inicijativu koja je potekla na proslavi Dana IKS 14. juna 2007. godine. Pri tom je naglasio značaj koji osnivanje inženjerskih komora ima za inženjere, ali i za svako društvo u kome se komore osnivaju.

Nakon toga su predstavnici Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije izložili koncept organizacije svojih komora. U nastavku su učesnici razmenili informacije i iskustva u funkcionisanju komora, posebno u segmentima načina organizovanja i podrške od strane države kroz saradnju sa resornim ministarstvom, posebno u domenu učešća, odnosno uticaja na zakonske propise koji se odnose na struku. Osim ovih, razmatrana su i pitanja uslova za dobijanje licenci stranih državljana u kontekstu međusobnog priznavanja licenci, pitanje postojanja i sprovodljivosti cenovnika usluga, kao i mogućim oblicima međusobne saradnje prisutnih komora.

Centralna svečanost Dana inženjera bila je u popodnevnim satima 9. oktobra, kada se učesnicima obratio prof. Šumarac i sve prisutne pozdravio u ime svih inženjerskih komora.

1 Na inicijativu Inženjerske komore Srbije, održan okrugli sto na kome je pokrenuto pitanje uslova za dobijanje licenci stranih državljana u kontekstu međusobnog priznavanja

U okviru radnog dela Dana inženjera predstavljeni su radovi/referati na temu "Upravljanje vodama". Predstavnik naše delegacije, dr Jovan Despotović, prezentovao je rad "Saradnja članova Inženjerske zbornice Slovenije i Inženjerske komore Srbije na projektima kanalisanja i prečišćavanja kišnih i upotrebljenih voda u regionu". Inače, rukovodioci projekta bili su dr Jovan Despotović i dr Uroš Krajnc, saradnik iz Maribora . (Ovaj rad će se uskoro naći na sajtu IKS kako bi se zainteresovani upoznali sa njegovim sadržajem). Jovan Despotović je prisutne podsetio da članovi dve komore, IZS i IKS, rade zajedničke projekte na prostoru bivše Jugoslavije: u Bijeljini (BiH), Podgorici, na Aerodromu "Podgorica", u Mariboru, za most "Gazela" u Beogradu sistema za kanalisanje kišnih i upotrebljenih voda.

Mariborski Dani inženjera iskorišćeni su i za početak saradnje članova IZS i IKS na pripremama za podnošenje konkurskog materijala za sredstva Evropske unije namenjena infrastrukturnim projektima u regionu. januara 2008. godine, održati u bugarskoj prestonici.

Pročitajte iz oblasti "Meridijani" i:
  • Potpisan predugovor o saradnji
  • Dogovorene saradnje TEE i IKS
  • Jedinstvena kartica ECEC kao privilegija
  • <<< Nazad na sadržaj
     
    06. jun 2023.